referandum (latince referendum) genelde anayasa değişikliği, yasaların kabulu ve ya çok önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır.
çoğu yurdum insanının facebook taki paylaşımlardan ibaret sahibi oldukları fikirlerini 40 yıllık politika alimi havalarında dile getirdiği mevzu. lan zannedersin ki herkes emin çölaşan, herkes mehmet barlas amk.
son zamanlarda evet hayır tartışmasına sürüklenen, siyasi liderlerin oy toplamak için il il gezdiği, seçmenin oy vereceği paket ile ilgili en ufak bi bilgi sahibi olmadığı, ülkenin geleceğinin siyasi ranta bırakıldığı, anayasa mahkemesinin yapısının değiştirildiği bir belirsizlik hali...
12 eylül tarihinde evet veya hayır diyerek oy kullanacağımız anayasa değişikliği oylaması.
hükümetin dayatma ile önümüze sunduğu, işine gelen kısımlarını düzelttiği, tersi olan yerlerine ise hiç karışmadığı, her ne hikmetse içindekileri bugüne kadar hiç bir yerde açıkça söyleyemediği, ve tarihinde yavaş yavaş yaklaşması üzerine tırnak içine alarak panolara şunun için şu olmasına evet, ne bilim ne için evet, diye yazarak halkımıza bir nevi psikolojik baskı uygulayarak ''evet'' oyunu vermesini sağlamak amacıyla hareket ettiğini görüyoruz.
evet diyecek olanlar eminim ki ne için evet dediklerini, hayır diyeceklerin ise sadece akp karşıtı olduğu için ''hayır'' diyeceğini biliyoruz, bunları bildiğimiz halde mitinglerde boy gösteren hiç bir kimse de çıkıp referanduma şu sebeple hayır deyin, bu adamlar referandumdan evet çıkınca şunları şunları yapacak diyemiyor, bu sebeple de insanımız piyon gibi kullanılıyor. hiç bir gün gelip derdinizi sormayan, sıkıntılarınıza çare aramayan adamlar, sizin kara kaşınız kara gözünün için mi memleketinize geliyor da sizin memleketinizin futbol takımının veya simgesi olan renklerinden oluşan atkıları takıyorlar zannediyorsunuz. yeter artık kullandırmayın kendinizi hanımlar beyler.
artık uyanın! adamlar değil siz haklısınız beyler, bayanlar. geleceğinizin capslerini karartmayın.
- Zaten kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar, hem de erkekler için 65'e çıkarılacak. (Madde 28)
- Emekliliğe hak kazanabilmek için yakın zamanda 5.000 'den 7,000 güne çıkarılan prim ödeme zorunluluğu 9,000 gün prime çıkacak. (Madde 27)
- Emekli maaşları% 23 ila% 33 arasında düşürülecek.(Madde 29)
-Yıpranma hakkı gasp edilecek
-Aylık geliri 1390,6 YTL'den fazla olan bütün vatandaşlar her ay 73 ila 475 YTLGenel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacak. (Madde 88)
- Sadece ayakta tedavi olununca değil; hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince de 'Katılım payı' adı altında bıraktı ÖDENECEK. (Madde 68)
- 'Katılım payı' Gerektiğinde beş Katına kadar arttırılacak. (Madde 68)
-Bütün Sağlık Hizmetleri Paralı olacak.
- Sağlık hizmeti alabilmek için bu Ülkenin VATANDAŞI olmak, üstelik vergi ödemek, dahası Genel Sağlık Sigortası primi yatırmak, hatta bir de 'katılım payı' ödemek yetmeyecek. Şimdi bir de'ilave ücret'adı altında para ödemek gerekecek. (Geçici Madde 5)
- Bütün dünyada anne sütünün önemi yeniden anlaşılır ve emzirme teşvik edilirken Türkiye'de "sigortalının çocuğuna bir ay anne sütü yeter 'mantığı geçerli olacak. Daha önce doğum yapan sigortalılara 6 ay süreyle verilmesi öngörülen altı emzirme yardımı bir aya düşürülecek.
- Hastalanan sigortalılara verilen iş görememezlik ödeneği % 16 azalacak. (Madde 18, 19, 80)
- Emekli Bağ-Kur'lularının maaşından10 yıl süreyle % 10 oranında Genel Sağlık Sigortası primi kesilecek. (Madde 88)
- Primini ödeyemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak, Hastane kapılarından geri dönecek. (Madde 88, 89, 90)
meclis te oylanan, meclis ten direk kabul edilme sayısına degil ancak referanduma gitme sayısına ulasmıs halkın onune gidecek maddeler toplulugu olmakla birlikte yapılan mitinglerde niye evet niye hayır ın aksine senin boyun benim posum benim villam senin gemin ben ne kadar yol yaptım sen ne yapmadım tartısmalarıyla =referandum mitingi=olmaktan cıkmıs =secim mitingine= donmus ve halkında dogal olarak parti tutar gibi olaya bakmasını saglayan sey.
"Eksiklerine rağmen evet diyeceğim. Dört dörtlük, gerçek bir toplumsal uzlaşmayla hazırlanacak çok daha kapsamlı ve özgürlükçü nihai şeklini alana kadar da evet demeye devam edeceğim."
kaynak: vatan gazetesi.
beğenmemesine rağmen evet demesi ilginç. anayasa değişikliğinin ilerde tekrar tekrar ele alınacağını umması da ilginç. defalarca tadilat yapılıp sonunda en iyi halini alacağını ümid etmesi ise en ilginci. yahu madem beğenmiyorsun neden hayır demiyorsun? hayır de, gerçek tavrını koy ortaya. beğenilen şey bir daha kolay kolay ele alınıp gözden geçirilmez. beğenilmediği ortaya çıksın bu işin ve toplumun tüm katmanlarının kabul edeceği bir anayasayı hazırlamanın yolu şimdiden açılsın.
hadi bakalım aydınlar, tren kaçmadan bir kez daha düşünün bu işi.
Halkın neye "evet" ya da neye "hayır" diyeceğini bilmeden parti liderlerine olan sempatisine göre düşündüğünü bir kez daha bize kanıtlamıştır.
Not: dün sokakta dagıtılan bilgilendirme forumlarını(!) inceledigimde bilgilendirme formu olmadıgını gördüğüm sonucunu az cok tahmin ettigim referandum..
o kadar maddeyi sadece beyaz-kahverengi bir kağıda mühür vurarak mı oylayacağız.
belki ben bir maddeye evet demek, başka bir maddeye hayır demek istiyorum, niye hepsini tek bir kağıtta oyluyorum ki?
bir de neden "çekimser" bölmesi yok? milletvekilleri meclisteki oylamalarda "çekimser" oy kullanıyorlar, neden ben halk olarak kullanamıyorum, hem çekimser oy katılımı da arttırır, evet çi veya hayır cı olmak istemeyen vurur mührü çekimsere, şimdi bakın görün katılım bayağı düşük olacak, zaten normal seçimler de % 15-20 lik kesim ya sandığa gitmiyor, ya boş oy atıyor, ya yanlış oy kullanıyor ya da oy pusulasına zarar verip(yırtıyor, parçalıyor vs.), şimdi BDP de referandumu boykot kararı aldı, BDP seçmeni nerden baksanız %7-8 var, eh bir de "kararsızlar"ı ve "ne olacak referanduma gidip oy kullansam" cıları de katın, % 30 a varacak. sonrası mı % 60-65 in kararı anayasayı değiştirecek. halbuki çekimser oy olsa bunlar çekimsere basmak için gelirlerdi sandık başına ve ben inanıyorum çekimser olsa, çekimserler en çok oyu alırdı, çünkü çok ama çok karışık bir durum var önümüzde.
12 Eylül 2010'da yapılacak olan şeydir. Bunun için RTE dahil tüm liderler peşinsıra mitingler ve ikna turlarına başladılar bile. En çok ilgimi çeken RTE ve partisinin ikna turları idi. Son dönem de hem kendi partisinin olağan genel kurul toplantıların da hem de mecliste yer yer 12 Eylül 1980'e ithafen garip garip saçmasapan söylemlerde bulunmakta, hatta kendi içinde çelişkilerle dolmaktadır. Nitekim bunun yanlış olduğunu anlama kapasitesi düşük halkımız maalesef gene bildiğini okuyacaktır. Acaba bu referandum bize ne getirecek, ülkeye ne sağlayacak, neler götürecek adına birşey bilen varsa helal, bunları bilipte buna rağmen "Evet" diyecek varsa onlara da yuh diyeceğim.
Aslında o değilde benim merak ettiğim; toplantılar da, basın açıklamaların da, orda burda 12 Eylül darbesinden 27 Nisan'dan bahsedip zırıl zırıl ağlayan, elini öpmediği şeyh şıh kalmayan, geçmişi karanlıklarla dolu hapisaneler de şair olmuş, yeryer tutucu yeryer emlakçı bir başbakan nasıl oluyor da bir anda "anarşik" olabiliyor ve aynı zamanda tüm büyük şehirlerin billboardlarını süsleyen AKP referandum reklam kampanyasında "Darbelerin Karanlığından, Demokrasinin Aydınlığına Evet" gibi abuk ve gayet faşist bir söylemde bulunabiliyor?
Sanırım artık şaşırtması için bir mucize dileyeceğiz halkımızdan bizi.
Bütün halkın, bir mesele üzerindeki oyunu toplamaya verilen ad, halkoyu. Çeşitli siyasi, sosyal sebepler karşısında başvurulan bir halk oylamasıdır. Her hangi bir coğrafya bölgesinin, çevresinde bulunan ülkelerden hangisine ait olacağının barış yolu ile çözülmesi esas olarak alındığı hallerde o bölge halkının oyuna başvurulduğu gibi, bir rejim değişikliğinin bir anayasa değişiklinin sonucunu anlayabilmek için halkoyuna başvurulur.