bugün

Seçim kampanyalarında bir türlü sorulmayan soru ve bu soruya aranmayan cevap...

"Evet" oyu kullanacakları söyleyen grup; neden başkanlık sisteminin gelmesi gerektiğini kampanyalarına aktarmazken "hayır" diyenler de durumdan geri kalmayıp sebep sunmaksızın referandum kampanlarını yürütüyorlar. Bu duruma takma sebebim ikisinin de seçmeni obje gibi görmesi falan değil. Referandum koşuşturmasının insanların fikirlerine dokunmak, onlar üzerinde farkındalık yaratmak gibi bir amacı yok.
Allah aşkına soruyorum; "gerçekten geçerli bir sebep yoksa neden "evet" diyoruz. "Evet" dedikten sonra insanların hayatında neler değişecek? Mevcut sistemin dezavantajı neler? Ya da "Hayır" diyenler neden mevcut sistemin daha verimli olduğunu düşünüyor.

Hepsinden önemlisi; herkes ülkenin bekasını düşünüyorsa neden iki partinin tüm vekilleri "evet" diğer partinin tüm vekilleri "hayır" diyor? Demokrasi mecliste yokken bunlar neden sürekli demokrasiden bahsediyor? Kafamda deli sorular.
up diyorum bu saatte sorduğun için seni kınıyorum.
başkanlık sisteminin ne olduğunu tam olarak bilmeyen bi çok vatanadaşül umumiyenin cevap verebileceği bir soru değildir. siyaset bilimi dersinde yaklaşık iki ders saatinde anlatılır ki bu özet geçilmiş halidir.
sen kime neyi anlatıyorsın ulu manitu.
evet diyorum çünkü bık bık bık
hayır diyorum çünlü püf püf püf
bunlar içi doldurulmamış kanaatlerdir.
tam olarak ne olduğunu bilmediği bir sisteme evet ya da hayır demek;
bence koca bi ülkenin var oluş sebebini düşündürür.
kutuplaşmanın derinleşmesine az kaldı.

(bkz: Coriolis etkisi)
Tam bağımsız ve daha güçlü bir türkiye için hayır diyorum. Bu ülkede birşeyler değişmeli bu konuda aynı fikirdeyim ama değişiklik bu şekilde olmamalı. Krallıktan farkı olmayan bir başkanlık anlayışı bizi çok gerilere götürür. Bu millet bir kez daha ellerini önünde bağlayıp, "padişahım çok yaşa!" demeye mahkum edilmemeli. Gerçek müslümansanız önce kula, kulluk etmeyi bırakın. Vereceğiniz oyun sadece kendinizi değil bugün ve belki yüzlerce yıl devam edecek bir milletin kaderini ilgilendirdiğini unutmayın.
Hayir diyorum.
1. Demokrasinin gunumuzde temel kriteri kuvvetler ayriligidir. Yasama yurutme ve yargi yani. Tasarida yurutme zaten cumhurbaskaninin elinde, cb partili olunca yasama da cb'nin elinde olmus oluyor. Cunku bizim secim sistemimizde partinin genel baskani kimin mv. Olacagini belirlediginden dolayi milletvekilleri parti baskaninin sozunden cikamiyor. Ayrica ysk ve anayasa mahkemesine atamalar ve gorevden almalar da direk cb'nin kontrolu altinda boylece dolayli olarak yargi da cb'ye baglaniyor ve bu tek adamlik demektir.

2. Yasama organinin tum demokrasilerde ilk gorevi yurutmeyi denetlemektir. Anayasa teklifine gore cb'nin karar verdigi hic bir sey de meclisin onayini almasi gerekmiyor. Bu da yasamanin yurutmeyi denetleyememesi demek.

3. Cb'nin kararname yetkisinin olmasi. Hic bir sart one surmeden istedigi gibi kararname yayinlama hakki var. Eger meclis kararnemeyle ilgili olarak kanun koyarsa kararname dusuyormus. Eee cb'nin emrinde olmak zorunda olan meclis nasil kararnamenin uzerine kanun koyacak? Aganin bokunun ustune bok olur mu gibi bir sey bu.
( ha bu konuda ever tarafinin ilginc bir savunmasi var. Ya meclisin cogunlugu baskanin partisinden degilse diyorlar. Hem cb hem mvler ayni gun secilecek ve baskanin partisi cogunluk olamayacak oyle mi? Bu cok zor. Hadi oldu diyelim 4 5 partili meclis olmasi lazim ve kanun cikarmak icin 400 mv. Oy kullanmali anayasa tasarisina gore. Nasil cikacak 400 mv. Biri baskan secildigine gore illa ki partisinin orani da yuksek olacak, 200 mv cikarir illa ki.

4. Cb kararnameyle merkez ve tasra teskilat yapisini ve gorevlerini duzenleyebilir diyor 10. Maddenin son paragrafinda. Yani isteyen bir baskan sabah kalkip bir kac ili birlestirip eyalet kurabilir, basina da birini vali yapip istedigi tum yetkileri verebilir. Bunun cok sakincali bir durum oldugunu aciklamama gerek yok herhalde.

Yazdiklarim hakkinda daha cok sey de anlatabilirdim. Fazla uzatmamak icin ustun koru yazdim, bu bile cok uzun oldu.

Yeterli mi bu kadar sebep?

Edit: daha fesih haklarina filan girmedim. Mesela orda anayasa tasarisinin 13. Maddesine cok guzel bir acik yerlestirmisler. Eger cbnin ikinci doneminde meclis erken secime gitme karari alirsa, cb'nin ikinci donemi yanmamis oluyormus. E artik siz anlayin amacin ne oldugunu.

Edit2: hayir demem mevcut sistemin iyi oldugunu dusundugum anlamina gelmemektedir. Mevcut sistem berbat oldugu icin ben daha hic bir genel secimde oy kullanmadim. Ama suan ki anayasa tasarisi o kadar berbat ki, mevcut sistemi mumla aratir.