aslında gemimizi batıran bir fransız denizaltısıdır.
zira savaş sonrası fransa hükümeti bu facianın tazminatı olarak bize 2 savaş gemisi vermiş ve olayın üzeri kapanmıştır.
bir başka kaynağa göre de refah şilebi italyan donanmasına ait ondina denizaltısı tarafından batırılmıştır. (Prof. Dr. Jurgen Rohwer- U. S. Naval Institute Press,
Annapolis publications-Submarine Successos 1939-1945)
refah şilebinin batması bize çok pahalıya maloldu.
refah şilebinde;
►üçü gemi komutanı, 1 başçarkçı olmak üzre 15 deniz subayı,
►48 deniz astsubayı,
►63 erbaş ve er,
►16 hava subayı,
►25 sivil denizci.
refah şilebi ingiltere'de inşa edilen "reis" sınıfı 4 adet denizaltımızı teslim alacak denizcilerimizi ve ingiltere'de eğitim görmeye gidecek olan havacılarımızı taşıyordu.
mersin'den mısır'ın port said limanına gidecek, denizcilerimiz ve havacılarımızı burada bırakıp geri dönecekti.
ingiltere'de inşa edilen bu 4 denizaltı ve türk havacılarının ingiltere'de eğitime gitmeleri türkiye'yi kendi saflarında savaşa dahil etmek isteyen almanları rahatsız ediyordu şüphesiz.
refah şilebimiz bu yüzden batırılmış olabilir.
zaten olayın faillerine baktığımızda bunu görebiliyoruz.
olayın 2 faili var.
1)alman kuklası vichy fransası hükümeti.
2)alman müttefiki italya'nın ondina denizaltısı...
lakin bu olay türkiye'ye geri adım attırmamış belli ki.
refah faciasından sonra da pek çok türk pilotu eğitim için ingiltere'ye gitmiş, raf bünyesinde pilotluk yapmıştır.
refah şilebinin batırılması sonrasında ulaştırma ve milli savunma bakanları istifa etmişlerdir. (bugün garip geliyor belki ama siyasetçiler istifa nedir biliyorlarmış o dönemde) https://galeri.uludagsozluk.com/r/2046044/+
mersin'deki bu anıt, japonya'daki ertuğrul şehitleri anıtı'nın bir eşidir.
bu anıtın japonya'daki anıt ile eş olarak benzer yapılması birbirinden binlerce mil uzak, iki denizdeki şehitlerimizi bir diğerinden ayırt etmeden, aynı tip birer abide ile
ebedileştirmek arzusunun vurgulanmasıdır.
ingiltereden alınan denizaltılar ve uçak filosunu teslim almaya giden türk mürettebatı taşıyan geminin yanlışlıkla bir fransız denizaltısı tarafından torpillenip batırılması olayıdır. bu olayda 168 kişi öldü 32 kişi kurtuldu. daha sonra gizli pazarlıklar yürütülerek fransa'dan iki gemi alındı.
Refah Faciası, Birleşik Krallık'a sipariş edilmiş olan denizaltıları ve uçak filosunu teslim almakla görevli olan personeli taşıyan "Refah" şilebinin 23 Haziran 1941 tarihinde batırılması olayı.
TBMM'de soruşturma başlatıldı ve Refah gemisinin Vichy Fransası'na ait bir denizaltı tarafından yanlışlıkla torpillendiği ortaya çıktı. Fransa'dan gizli pazarlık sonucu iki savaş gemisi alındı.