reeskont oranları

entry1 galeri0
    1.
  1. ekonomideki para arzını belirlemede kullanılan para politikası araçlarından birisi de reeskont oranlarıdır. bankalar nakit ihtiyacı içinde oldukları zaman merkez bankasından borç alabilmektedir. buna göre merkez bankasının bankalara verdiği kredilere uyguladığı faiz oranına reeskont oranı adı verilmektedir.

    merkez bankası ekonominin ve bankacılık sisteminin içinde bulunduğu koşullara göre istediği zaman bu oranı artırabilmekte veya azaltabilmektedir.

    reeskont oranındaki artışlar bankaların merkez bankasına borçlanmasından caydırırken, reeskont oranındaki düşüşler ile bankalar merkez bankasına borçlanmaya teşvik edilirler.

    merkez bankası tarafından reeskont oranının artırılması veya azaltılması kredi hacmini etkilemektedir. piyasada para darlığı veya deflasyonist bir durum var ise merkez bankası reeskont oranını düşürmektedir.
    (soru: piyasada para darlığı veya deflasyonist bir durum var ise bu durumda reeskont oranındaki değişiklik nasıl olmalıdır? cevap: düşecektir.)

    reeskont oranının düşmesi para arzını artırırken durgunluk döneminin aşılmasını sağlamaktadır.

    edit: piyasada enflasyonist bir durum var ise para arzını azaltmak için merkez bankas reeskont oranını yükselterek enflasyonist baskının azaltılmasını sağlamaktadır.

    kaynak: prof dr. gülden ülgen.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük