mirası reddetmek anlamına gelir. miras bırakan kişinin yüklü miktarda borcu varsa varisleri borcu ödemekten vazgeçerek mirası bırakan üzerindeki tüm yasal haklarından vazgeçerler.
mirasın reddi,
hukuki niteliği itibariyle tek taraflı bozucu yenilik doğuran haktır.
hüküm ve sonuçları: bu irade beyanı ile mirasçı mirasçılık sıfatını kaybeder, artık mirasçı olamaz.mirasbırakandan önce ölmüş gibi miras paylaştırılır.
iki tütü vardır:
- açık red
- zımni red
mirasçı, alacaklılarından mal kaçırmak amacıyla mirası reddederse alacaklılar reddin iptali davası açabilirler. eğer mahkeme reddin iptaline karar verirse, kişi mirasçılık sıfatını tekrar kazanamaz, resmi tasfiye uygulanır.
miras bırakanın ölmeden önceki son ikametgahının bulunduğu ildeki sulh hukuk mahkemesine miras bırakanın ölüm tarihinin ardından 3 ay içinde başvurularak mirasın reddi istenir. eğer 3 ay içinde başvurulmazsa miras kabul edilmiş sayılır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin meşruiyetini pekiştirmek adına cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan şey. Osmanlı Devleti'nden kalan ne varsa yok saymak ve ithal etmek o sıralar bir çıkış yolu olarak görülmüştür. Dönemin şartları itibariyle saygı duyduğum fakat daha iyi bir şeyler düşünülebilirdi diyerek reddettiğim düşünce.
--spoiler--
Miras bırakanın bu şekilde borca batık olduğu durumlarda mirasçıların bundan sorumlu olmaması için “mirasın reddi” müessesi vardır. ... Miras bırakanın ölümü üzerine miras kendiliğinden mirasçılara geçeceğinden ancak bundan sonra miras reddedilebilir. Miras bırakan ölmeden red hakkı doğmaz.
--spoiler--