ak parti hükümeti ve tayyip erdoğan'ın ülkede icra makamına ilk oturduğu günden bugüne 15 yıl geçti. bu süre içerisinde en temel strateji güçlenerek yönetim erkini tek kişide toplamak üzerine kuruldu. bu yolda da karşıt bir cephe oluşturarak onu yıktığında başarılı olacağı vaadiyle kendi destekçilerini bir arada tuttu. şu anda 15 yıllık iktidar sonrasında hem bir karşı cephe kuvvetli olarak karşısında değil, hem de karşıtlarının iktidarı sürdüğü zaman hiç olmadığı için ne kalıyor geriye? ak parti zamanında yapılan uygulamaların üzerinden bir karşıtlık yaratıp bununla mücadele edildiği algısına oynayacak belli ki.
peki kendi içinde tutarlı bu stratejinin zayıf noktası ne? 15 yıllık dönemde yönetim iradesi ak parti içinde hep kendisinde oldu. bu sebeple ortaya koyacağını vaad ettiği tablonun neden daha önce yaratılamadığı, bugün kaldırılmasını istediği teog sınavının bu iktidarın bir icraati olduğu tartışmanın kritik noktası olacaktır.
buna, elinde tüm güç varken enerjilerini harcadıkları konseptin ne olduğunu da ekleyin. müfredat, cumhuriyet tarihi düşmanlığı ve bunların yeniden inşaası. elbette destekçileri var ama, ekonomik çıkar içermeyen ve altı fikren doldurulmamış bu hamlelerin pratikte etki yaratması olası gözükmüyor. buna bir de sistem değişikliklerini bizatihi yaşayan milyonlarca insanı ve bu sistemden üniversite mezunu olarak çıkan ama işsiz, iş garantisiz ve mesleksiz milyonları da hesaba katarsanız... şahsen akp genel başkanının sadece gündemi bir süre oyalamak için (bkz: kürdistan referandumu) (bkz: zafer çağlayan)konusunu açtığını düşündüğüm, ilgilense de zararlı çıkacağı yukarıdaki gerekçelerle daha olası gözüken konudur.