ilkokulda bütün fen kitaplarında yazan d vitamini eksikliğinden kaynanklanan güneş ışını azlığından meydana gelen hastalık ama ömrüm boyunca raşitizm hastalığına yakalandım diyen biri ya da sağlık programlarında raşitizm konulu bir tartışma görmedim.raşitizm kendi kendini yok etti,yeni favorimiz domuz gribi.
d vitamini eksikliğine bağlı kemiklere sertlik veren kalsiyum fosfatın kemik hücrelerinde yeterince birikmemesi nedeniyle kemikler yumuşar, basınç altında kemik kolayca bükülür ve büyümesi durur.
Çoğunlukla d vitamini eksikliğine bağlı olan, genellikle 6 aylık-18 aylık çocuklarda görülen kemik hastalığıdır. Kemik oluşumunun tam olmaması nedeniyle tedavisi geciktirilmiş, ihmal edilmiş vakalarda uzun kemiklerde şekil bozukluğu meydana getirir. *
çocuklarda görülen ve iskelet sisteminde biçim bozukluğuna yol açan kemik hastalığı.
hastalığın kökeninde büyüme döneminde d vitamini ve güneş ışınları eksikliğine bağlı olarak kemiksel mineralleşme bozukluğu yatar. bu nedenle hastalık üç ay ile iki yaş arasında sıklıkla görülür ve özellikle kış sonuna doğru açığa çıkar.
süt çocuğunun d vitamini gereksinmesi o denli fazladır ki, güneşsiz bir ülkede hiçbir besin bu gereksinmenin yerine geçemez.
Raşitizm ender görülen bir hastalık değildir. toplumun bütün tabakalarında bu hastalığa rastlanabilir. özellikle erkek çocukları bu hastalığa yakalanır. bazı ırklar ve etnik gruplar (siyahiler. özellikle kuzey afrikalılar) bu hastalığa eğilimlidirler. erken doğanlar ve ikizlerde özellikle raşitizme yakalanabilirler.
Belirtileri azdır; bunlar arasında solukluk, kas gevşekliği, uyuşukluk, oturmada gecikme sayılabilir. radyografilerde (X ışınları sayesinde röntgen aletinde görüntü alma.) daha bu dönemde hastalığa özgü kemik biçim bozuklukları görülür. daha sonraki dönemlerde kemik ve kas belirtileri belirginleşir. kafa kemiklerinde anormal bir çöküklük, bıngıldakların kapanmasında gecikme gözlenir. göğüsteyse kaburgalar hizasında tespih tanelerini andıran bir dizi büyük tane görünü saptanır. göğüs kafesinin biçimi değişir, öne ya da arkaya doğru kavislenir, göğüs tabanı genişler. kemik uçlarında kıvrılmalar görülür. son olarak kaval kemikleri ile uyluk kemikleri eğrilir ve kalça hizasında ortaya çıkan biçim değişiklikleri ördek yürüyüşünü andıran bir yürüme ortaya çıkarır. iskelet sisteminin radyografisinde söz konusu bu biçim bozukları saptanır. diş çıkmasının gecikmesi, diş minesi bozuklukları, solukluk, kansızlık, solunun yolu ve kulak burun boğaz iltihapları yaygın lenf düğümü büyümeleri gibi öbür belirtiler bütün olgularda sabit olarak görülmezler.
bu hastalıktan korunma işine gelirsek tedavi edildiği zaman yavaş yavaş iyileştiğini söyleyebiliriz. hastalığın ağır şekillerinde iyileşme sağlanıncaya kadar yürümenin yasaklanması gerekmektedir. en iyi tedavi, koruyucu tedavidir. gebeye ve emziren kadına kalsiyum dört aylıktan başlayarak süt çocuğuna ağızdan d vitamini verilir. d vitaminin yanı sıra çocuğa kalsiyum içeren peynir ve sütün yeterli miktarda verilmesi gerekir. ayrıca çocuklar açık havaya çıkartılmalı ve güneşte gezdirilmelidir. yararlı güneş ışınları camlar tarafından tutulduğu için dışarıda gezdirilmesi önemlidir.