--spoiler--
Vah vah demek istiyorum. Biz kahramanlarımızı tanımak zorundayız. Bu sesi tanımamak, bu ülkede yaşayan sizin gibi genç bir kıza hiç yakışmadı. Bu sesin sahibi çoğunluğa karşı, zulme karşı direnen bir halk kahramanıydı. Bu yüzyılda çok fazla kahraman çıkmıyor. Yeni kaybettiğimiz ve gündemde olan kahramana, Rauf Denktaş'a rahmet diliyorum
--spoiler--
şeklindeki nutuk, popüler koftirik efelenmeler için güzel bir örnektir.
sayın ışık, kahraman derken, nasıl kendinizden bu kadar emin olabiliyorsunuz? sizin kahramanlık anlayışınızın genel geçer bir sosyal kanun olduğunu ispat edecek en ufak bir mantık kaidesi zikredebilecek misiniz?
bu yüzyılda çok fazla kahraman çıkmadığı hususunda haklısınız. lakin ben de sizin gibi saf bir inanışla bu konuda nutuk atacak olsaydım, bu cümlenin üstüne çok daha başka şeyler ekleyebilirdim. mesela, bu yüzyılda çok fazla kahraman olmadığını, bizim de kahraman eksikliğimizin oluşturduğu eksikliği bastırmak adına türlü yanılsamalar içine düştüğümüzü ve bu yanılsamaları bulaşıcı bir hastalık gibi topluma sirayet ettirerek galat ı meşhurlar türettiğimizi söyleyebilirdim. kahramanlık anlayışınız da bir galat ı meşhurdur diyebilirdim.
bu sesin sahibi, çoğunluğa karşı, zulme karşı direnen bir halk kahramanıydı diyorsunuz. aslında, rum kesimi ile, türk kesimi arasında, en ufak bir yaşam tarzı farklılığı görseydim, evet halkı adına zulme direnmiş bir kahramandır diyebilirdim. lakin, sadece kumarhaneleri ve stratejik önemi ile bilinen bir topluluğun lideri olmak, bu methiyenizi alıp da yere çalmaktadır. halk ve kahramanlık kavramları sizin için ne ifade ediyor bilmiyorum ama; benim için kahramanlık, siyasi bir başarı ve mücadele örneğinden (yani rauf denktaş pratiğinden )çok daha farklı anlamlar ihtiva etmektedir.
bir yarışamcının, hem de master yapmış ya da yapmakta olan bir yarışmacının, bu kadar popüler bir matemin ortasında, bu suni medyatik atmosferin ortasında, böylesi bir soruya cevap verememesi, ayıplanacak değil, bize kendimizi sorgulatacak bir ibrettir.
sizi, diksiyonu düzgün bir insan olarak tanırdım. keşke, sadece öyle biri olarak tanımaya devam etseydim.
evet rauf denktaş bir kahramandı, evet rauf denktaş azınlığı temsil eden, zulme direnen muhteşem bir liderdi. ama ben olsam bende tanımazdım, tanımak zorunda değilim. rauf denktaş bugün ölmemiş olsa kıbrısta isyan çıkmadıkça ismini duymazdık. geçin bu işleri gençler, sanki herkes 74 harekatını gördüde konuşuyor. tey tey...
henüz bir rauf denktaş ulusa seslenişi dinlememiş yarışmacıdır.
nolmuş tanımadıysa, küfür mü etti? kıbrısı mı böldü? hadi canım hadi bırak bu popülizmi. rauf denktaş ı en son kurtlar vadisi dizisinin 5 sene önceki bölümünde hatırlayan var.
kenan ışık ın, yarışma dışı bir hareketle parasını verip, üstüne bir de verdiği ayarla evine yolladığı yarışmacı. gerçekten üzücü. hadi tanıyamadın, bari son günlerde olanları hatırlayıp tahmin yürüt..
kestane şekeri ile ünlü ilimiz hangisi sorusuna 2 adet joker hakkı kullanıp yine de yanlış cevap veren, mesleği öğretmen olan yarışmacı kadar mal değildir en azından.
ayıp etmiştir. soru sesli ve kıbrıs ağzıyla konuşuluyor. %50 jokerinde ismail cem ile rauf denktaş'ın adı kalıyor, ismail cem'in kıbrıslı olmadığını biliyordur en azından. sonuçta orada sadece sesi verip "kime aittir?" demiyor, şıklardan bile yola çıkabilirdi bu MASTIR öğrencisi.
sunucunun verdiği ayar nedeniyle büyütüldüğünü düşündüğüm, hatta büyütülerek adeta bir showa dönüştürüldüğünü düşündüğüm olaydır. herkes, herkesin sesine karşı seçici ya da duyarlı olmayabilir. ekoik hafıza diye bir gerçeklik var. yüzünü görsen tanıyacağın bir insanı, sesinden tanıyamamak normal olabilir. en nihayetinde bahsi geçen gençlik, gündemi internet üzerinden gazete okuyarak ya da twitter'dan takip ederek büyümekte. hem rauf denktaş ise bir ses sanatçısı değildir ki sesine karşı duyarlı olmamak ayıplansın.