1970 yılları arasında sokaklarda doğaçlama ile başlayan, kökeninde eleştiri ve isyan bulunduran müzik türüdür. açılımı rhythmic american poetry şeklindedir bu müzik türünü yapan kişilere mc yani master of ceremony * denir.
hızlı söylenen müzik türü.*
rape hızlı ve anlamsız diyenleri gerçekten anlıyorum. cünkü rapi anlamak için bu işe gönül vermek şarttır. bir emre aydın* gibi gece yada melenkolik anlarda dinlenebilecek. yada bi hayko* gibi dinliyip kapatılan bişi değildir rap.
rapi anlamak için hiphopu anlamak gerekir. hiphopu yaşamak gerekir. dışardan bakınca serseri kültürü bol bol giyinip hızlı hızlı şarkı söyleyen adamlardan fazlasıdır bu kültür.
ben 5. sınıftan beri bu işi kovaladığım için dinleyecek albüm, şarkı bulduğumda koşarak diğer arkadaşlarıma gittiğim için. birlikte bu kültürü herkes öğrensin ön yargılar kırılsın diye uğraştığımız için. bu işle uğraşanlara sempati duyduğum için. bi dönem bol pantlon giydiğimde o iğrenç bakışlı gözlerin, sözlü tacizlerin hedefi olduğum için. bu kültür bu müzik şehrimde gelişsin diye kuruş para güdmeden bi taraflarımı yırttığım için. insanlar tanısın diye zararına konserler yaptığım için anlıyorum rapi. ve bunun için bana hızlı şarkı söyleyen adamlardan fazlası rap.
bunu gerçekten iyi ayırt etmek lazım rap dinlenmez hiphopun içinde yaşanır.
yeni nesil halk müziği. bir dönem eline sazı alıp atışmalar yapan ozanların, ariflerin icra ettiği eserlerin devamı niteliğinde yeni nesil müzik türü. yeni dediysek kökleri 70lere hatta 60lara kadar dayanıyor, aslına bakarsanız ritm üzerine şiir okumak yüzyıllar öncesine dayanan bir sanat ama 'rap' olarak adlandırılışından bu yana da onlarca yıl geçmiştir.
ülkemizde dünya standartlarında icra edilebilen ve türkülerimiz gibi aşk dışında konuları da ele alan yegane müzik türüdür. 14 yaşımda başlayıp 33 yaşımda kadar halen daha keyifle dinlediğim en sevdiğim müzik türüdür. dinlemesini bilene ''rap'' bir enstruman gibi gelir. bu yüzden iyisi hangi dilde olsa dinlenir.
hiç anlamadığım halde duygulanarak ya da gaza gelerek dinlediğim fransızca, almanca,ispanyolca,ingilizce rapler var ise amerika nın en sağlam rapçileri bir parça yapıp bu parçada türk rapçi ceza nın da olmasını istiyor , bu efsane parçanın başına ceza yı koyuyorsa bu sanatın dili yok demektir. iyi bir rap performansı jazz dinleyicileri başta olmak üzere her kafadan insanı eğlendirebilir. yeter ki kişi rap dinlemeyi bilsin. pop şarkılarındaki gibi eşlik etmek şart değil, rap i dinleyin. bu küçümsediğiniz, çoluk çocuğa layık gördüğünüz müzik aslında çağın en ciddi müzik türüdür. kalitesiz örnekleri de çoktur ama iyisi de iyidir. hissetmeyi deneyin derim beyim.
sözde protest olması gereken rock müziği pop şarkılarından ayırmanın çok zor olduğu bir ülkede rap müzik protest yanı ile de diğer aşk müziklerine göre daha çok saygıyı hak ediyor. müziği sadece gitar ya da bir entruman çalmaktan ibaret zannedenlerin asla anlayamayacağı bir müzik türüdür. rapçiler enstruman da çalabilir, özellikle amerikadakiler en azından bir bass gitar çalmayı bilir ama rapte mesele müzikten çok vocaldir, sözler anlam olarak çok derin de olabilir, çok yüzeysel de ama duyuluş bakımından, hecelerin dizilişi bakımından rap performansı bir enstruman gibi dinlenir. hiç müzik olmadan acapella olarakta keyifle dinlenir, freestyle yani doğaçlama olarakta yapılabilir. kelime haznesi gelişmiş insanlardır rapçiler. size günlük hayatınızda kullanmadığınız, şarkılarda duymadığınız kelimeler sunarlar. değerini bilmeyen eşşekliğine doymasın.
ucuz aşk sözleri ile yazılmış rock, pop ya da arabeskleri kimse şu işten daha üstün göremez.
&feature=related (sonuna kadar izleyin, iki rapçinin yüzyüze sikişi dinlediğiniz bütün müziklerden daha real tarihimiz bunlarla dolu)
ağır eleştiri anlamına gelen rap daha çok, rhytm and poem (ritim ve şiir) yada rhytmic rhythmic american poetry (ritmik amerikan şiiri) sözcüklerinin baş harflerinin kısaltması olarak kabul edilmiştir.
dünya üzerinde gangsta, funk vs. gibi türleri olan rap müziğin ülkemizde melankolik rap, arabesk rap gibi türleri vardır. kim hangi vasıfla bu isimleri vermiştir muallak.
genelde hızlı söylenen ve hayatı meyve sepeti sanma tabuta konulan ruhsuz çürük bir ceset olur sonunda gibi sikikleri susturacak terimler içeren hip hop kültürünün dalı 6 adet daha bulunur kanımca .
amerika'da 90'lı yıllarda altın çağını yaşamış olan müzik türü. sonradan 2pac'in ölümüyle büyük bir düşüş yaşamış olsa da hala dünyada birçok kişi tarafından dinlenilmektedir. kimine göre gereksiz bir şey kimine göre hayatın başka bir anlatımı hayatın bir parçası. rapten anlamayıp salak salak entry girenlere kafam girsin buradan ***. amerika'da bu işi en iyi yapanlar ise dr dre, eazy e, snopp dogg, the game ve ice cube'dur **. türkiye adresini soracak olursanız ceza'dan başka bir şey demem, he yok mu başka iyi türk rapçi, var ama bana göre en iyi yapan ceza'dır. amerika'daki adresi ise west coast rap ve east coast rap'tir *.
fakirlerden türemiş ve halen fakirlerin sürdürdüğü zikimsi pardon müzikimsi şey. rivayete göre patronunun karşısında çok az vakti olduğu için hızlı konuşması gereken işçilerin, bunu alışkanlığa dönüştürerek dertlerini bu şekilde anlatmaya başlamalarından doğmuştur.
türkiye de yanlış yapanların çoğunluğu vardır. bu nedenle rap her zaman yanlış anlaşılmış ve anlaşılacaktır. ama bir (bkz: 2pac) in şarkı sözlerini türkçe ye çevirdiğinizde sorunları ve sorunlarını nasıl müziğe verdiğini görmüş olunur.