sadece ramazanda yasaklanması yadırganabilir ancak anlaşılabilecek bir durumdur. asıl anlaşılmayan "siz kim oluyorsunuz da insanların ne zaman ne şekilde ne içip ne içmeyeceğine karar veriyorsunuz." ifadesidir. park sahibi belediye, kolluk sahibi polis, ilin asayişinden sorumlu ve devletin temsilcisi vali. daha kim olsunlar ki... bunların hepsi sadece ramazanda değil yılın 12 ayı tüm il sınırları içerisinde bile içki içmeyi yasaklayabilir.
sokakta, parkta kısaca halka açık yerlerde içki içilmesi çevre sakinlerini rahatsız edebilir, bu yüzden yasaklanması normaldir. gidip meyhanede, barda, lokantada nerde istersen içkini içebilirsin, eğer oralarda da yasaklanırsa isyan etmek gerek.
Doğru harekette bulunan belediyedir. Müslümanların ağırlıkla yaşadığı bir ülkede ramazan ayında ulu orta bira içilmez. Saygısızlıktır.
Oruç tutma. Bira da iç. Umurumda olmaz ama, bunları tutanların gözüne sokacak şekilde yapma.
Özgürlük bir diğerinin özgürlük alanına girdiğinde sınırı geçmiştir. Sahil kamusal alandır. Kolluk kuvvetleri kamusal alandaki düzeni korumakla yükümlüdür. Sen orada ramazan ayında bira içersen "hoop" deme hakkına sahiptir. Geri kalan 11 ayda orada iç. O ay evinde efendi gibi iç.
Zoruna giden ne?
izmirde görülmeyecek bir uygulamadır, zaten izmirde ramazan olması pek farketmez kordona çıktığın zaman cafeler barlar aynı canlılıkta devam eder, kimse kimseye de karışmaz.
hiç kimse buna kızmasın. siz türbanlı diye kızları okula almazsanız buna misilleme olarak başkaları da böyle kısıtlamalara gider. etme bulma dünyası bu. bana kalsa hiç sikimde bile değil kimin içip kimin içmediği. ramazanda yanımda inadına lahmacun yeseniz bile umrumda olmaz.
bu topraklarda yaşayan halkların egemen dinden hariç birçok dine ve inancı sahiptir. yasaklarla karşı tarafı saymamakla bir türlü dinfaşizmi yapılmaktadır.devlet kurumları asıl önemlisi seçilmişlerin bunları yapmaya hakları yoktur.devlet dinsizdir onun içinde bütün dinlere bütün inançlara hukuka aykırı olmazsa tabi ki hepsine eşit mesafede durması lazımdır.
ne ramazan'da ne de başka bir ayda sokakta içki içmek yasaklanmamalıdır. Yasaklanması gerekn şey, içki içse de içmese de, sokakta başkalarını açıkça rahatsız edecek eylemlere girişenlerdir. Dini inancınız size ne derse desin, gerçek bir hukuk devletinde alkollü içki içmek, kendi başına suç sayılacak, kabahat sayılacak bir eylem muamelesi görmez. ama burası türkiye, burada herşey olur...
(bkz: devlet zoruyla ramazan)
insanlara zorla saygılı olmanın dayatılması ve özgürlüklerin elden alınması ne kadar kötüyse, müslüman bir ülkede ramazan ayında sokakta alkol almak da o kadar kötüdür.
amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek isteyen başlık, ulan sen açık açık söylesene ben islamiyete inanmıyorum bunları bahane ediyorum, istiyosan geberinceye kadar içki iç geber merak etme o mendebur bedenini kimse özlemiyecek, madem bu kadar devlet işlerine meraklısın almanyada da camilerden ezan okumak yasak birazda bunlarla ilgilen hep kendi ülkeni kötüleme, bencillik yapıp sadece kendi haklarını savunma.
yanlış uygulama yapan belediyedir. oruç dini olduğu kadar kişisel bir vecibedir, hemen tüm ibadetler gibi. Kısacası; bireyi ilgilendiren bir durumdur. Adam islam'a inanmıyorsa, ki inanmamakta da serbesttir, ramazan geldi diye adamı sıkıştırmanın bir manası yok.
Ben mi? ben mümkün mertebe tutmaya çalışırım, fakat tutmayan arkadaşların yemek masasına oturup sohbet de ederim, "zındıklar, kafirler, insafsızlar" diye de düşünmem adamlar hakkında. Hem orucu ne kadar zor şartlarda tutuyorsan, o kadar iyi değil midir birader? E, o zaman ne diye sağa sola bulaşıyorsun? Bence sen hiçbir şey düşünme iftara kadar, orucunu aç, açlıktan kaynaklanan asabiyetin geçtikten sonra sağ salim kafayla düşün bunları.
meskun mahalde alkol tüketmek hali hazırda kabahatler kanunu dahilinde bir suçtur maddi yaptırımı vardır ve bu uygulamanın ramazanla bir ilgisi yoktur..
Belediyenin bildiğim kadarıyla uygulayabileceği cezai bir yaptırımı da yoktur, bu cezayı jandarma ve polis gibi kolluk kuvveti keser..
Her iki durumu göze alırsak %100 geçersiz bir önerme olan başlıktır. Belediye ramazanda sahilde bira içilmesini yasaklayamaz, eğer bunu iddia ediyorsa da suç işler. Belediye kolluk kuvveti değil, kamu hizmeti veren mahalli idaredir..
açık alanlarda (sokak, sahil gibi) içki içmek zaten yasaktır ve 61 TL gibi bir cezası zaten vardır. etik olarak doğrudur ama bir yandan allah ile kul arasına girmektir.