Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, "Ramazanda kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalı ve yemekte domates, salatalık ve meyve gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmedir" dedi.
Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftarda hazmı güç yemeklerden kaçınılması gerektiğin söyledi. iftarı sigarayla açmanın yanlışlığına da değinen Yorulmaz, "Hızlı, aşırı, yetersiz yemek, sahura kalkmamak, hazmı güç hamur işleri, tatlı ve et türü besinleri fazla tüketmek, sahura kadar uyanık kalıp atıştırmak, iftardan yatma saatine kadar atıştırmak, yeteri kadar sıvı almamak, meyve ve sebzeden fakir beslenme yapılan hatalar arasındadır" dedi.
iftarda fazla miktarda yemek yemenin boş olan mideye yüklenilmesine neden olduğunu ifade eden Yorulmaz, bu durumun sindirimi zorlaştırdığını, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, kabızlık ve şişkinlik gibi sağlık problemlerini ortaya çıkardığını söyledi.
Ramazanda enerji ihtiyacının ramazan öncesinden farklı olmadığını anlatan Yorulmaz, bu nedenle gerekli enerjinin ramazan öncesi dönemde olduğu gibi alınması gerektiğini söyledi.
Orucun hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle açılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, 15-20 dakika sonra normal yemeğe geçilmesi gerektiğini bildirdi.
Mutlaka yemekle birlikte salata, ayran, cacık gibi yiyecekler tüketilmesi gerektiğini belirten Yorulmaz, kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı ve kepekli ekmeklerin tercih edilmesini önerdi.
Ramazanda kilo almamak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, yemeklerin azar azar çiğnenerek yenmesi, domates, salatalık ve meyve gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmesi gerektiğini söyledi.
"oruç tutuyorsanız eğer orucunuzu açmayın. Böylece vücudunuzun alması gereken vitamin vb. şeyleri almamış olacaksınız ve tahmin edin, bununla beraber de istenmeyen kilolardan kolayca kurtulacaksınız!Evet bu süper diyeti yapmak biraz zor olabilir ama eğer istekli olursanız bu diyetle en ince mankenlerden bile daha ince olabilirsiniz. Oruç açmadan aldığınız kilolara son!"
iftar sofrasında suya abanıp fazla yemek yiyememekle olabilir. yahut sahurdan sonra bir müddet uyumamak. ama genelde insanlar ramazanda kilo alırlar. kaçışı pek yok gibi.
hiç bir şey görmemiş insanlar gibi yemeklere saldırmamak gerekir mesela. oruç tutmanın anlamı fakir insanları anlamaktır zira. az az yiyerek ve yağlı şeyler yemeyerek kilo alınması engellenebilir.
iftarda yemeklere yükleenlerin mutlaka yürüyüş yapmaları gerekmektedir. Lakin yenilen yemek ağırlık yapmakta ve uyku getirmektedir. alınan yağ miktari vücuda sabitlenmekte olduğundan ya yağsız yiyecekler yenilecek ya spor yapılacak ya da daha hafif yemekler yenilidir.