bak gerçeğini bulursanız 100 tale basın. pişman olmazsınız.
pekiy gerçek pide nasıl anlaşılır.
altı kepekli olur. tepsi izi değil kepekleri görürsün.
üstünde bir ya da iki tane hafif yanık olur. diğer kısımları nar gibi olur.
odun ateşinde pişmiş olur ve koklayınca odun kokusuyla birleşmiş, hafif çörek otu ve hamur kokusu duyulur.
çapı en az 45 cm olur.
orta kalınlıkta olur.
maalesef aramayın. yok artık ama fırıncınıza ve bakkalınıza ısrarla sorun.
pilot un tarif ettiği pideden var mı diye.
bunu da unuturacaklar çünkü normal ekmeği yassı hale getirip millete kakalıyorlar. onun için istanbul ramazan pidesi ni anlatayım da belki bir gören olur yapar da unutulmaz.
en az 40 cm falan olur.
altında bol kepek olur.
nar gibi kızarmış olur.
ve hamuru buzla yoğurulur ve de fırıncıların bildiği özel işlemleri ile ekmek hamurundan farklı bir hale getirilir. onları ben de bilmiyorum.
Şimdiki gençler pek bilmez. eskiden mahallenin çocukları yani bizler, iftara dogru fırından 20 veya 30 tane pide alır, sokak sokak gezerek satardık. Eskilerin her şeyi güzeldi.
dün iftarın ilk günü diye 2 tane yumurtalı pide aldım. iki pideye 50 tl ödedim. meğerse tanesi 25 tl olmuş. yuh diyorum siz vatandaşı ne zannediyorsunuz ya?
oruç tutanının da, tutmayanın da favorisi olmuş iftarların vazgeçilmez gıdası. ramazan pidesi, tek çeşitte olmuyor. birbirine benzer özellikte olsalar da yöresine ve ustasına göre değişiyor. kimi pide yuvarlak, kimi oval, kimi de uzunca üretilir. ama sonuç olarak tazeliği ve yumuşaklığından kaynaklı dayanılmaz bir albeniye sahiptir. iftar saati onsuz olmuyor. iftariyeliklerin baş eşlikçisi bir ramazan ekmeği olmuştur.
O susamın lezzeti o kiloların hunharca alınması yok mu mis gibi bir lezzet.
Ramazan pidesi ise üstü çörek otu, susam,badem, safran, haşhaş gibi şeyler dökülerek kaplanmış; beyaz undan katıktır.
7 tl yapmışlar ama pide demeye şahit lazım. buğday, susam, un fiyatlarının artması pideyi de etkilemiş anlaşılan. boyutu küçültmüşler. 2 tane ekmek al daha mantıklı.