yıllardır ramazan bayramını şeker bayramı olarak lanse etmişler bize. şimdi yeni yeni ramazan bayramı deniyor. çok değil bi 10 sene önce reklamlarda göremezdin ramazan bayramını.
okumuş yazmış nice aydın laikin ve laikliğin ne olduğunu yıllardır anlatır durur. ama yobaz bunları dinlemez tabi."ramazan" yerine "şeker" dedin mi yobazın aklına laiklik gelir.
laiklik ve yobazlıkla değil çocuk olup olmamakla alakası vardır. bunun aksini iddia eden diyanet işleri temsilcileri 4 yasında bir çocucğa bu bayramı anlatmayı bir denesinler bakalım hangisi daha etkili ve hafızada kalıcı olacak.
şaka bi yana bıraksak adamlar kaç yıllık ramazan bayramını şeker bayramı yapacaklardı.
Not: ramazan bayramı teriminin türklere özel olduğunu biliyorum. arapların bu bayrama farklı bir isim verdiğini de biliyorum. Ama bu isim değişikliğinin ramazanın çok dini bir terim olmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. şeker ismi bazı kesimler için tam istedikleri gibiydi halbuki.
ramazan bayramının türkiyedeki müslüman kesim açısından anlamı açıktır. buna rağmen bayramın şeker bayramı gibi saçma bir isimle anılmasında bir amaç olduğu da aşikardır. ha bu amaç size göre çocuklara bayramı anlatmak olabilir. çok komiksiniz gerçekten.
Götüne laik kaçmış kişiyi rahatsız eden kişilerdir.
Türbanlı turbansiz, laik, yalandan dinci gibi hukumetin dayattığı şeyler olmayan zamanlarda büyümüş nesillerdir.
Dini kendi tekelinde zanneden munafiklari sevmezler.
Laiklere laf atmak için bir araya toplanmış bir yığın kazmanın eğleştiği başlık.
Şeker bayramının aslı "şükür bayramıdır".
Eskilerin "çok şükür bir mübarek ramazanı daha hayırlısı ile idrak ettik" diye düşünmelerinden gelir. Şükür ve Şeker kelimeleri, eski Türkçede aynı şekilde "şın kef rı" harfleri ile yazılırlar ve hangi kelimenin kastedildiği cümlenin, yani sözün gelişinden anlaşılır. Ama kelime tek başına yazıldığında şeker veya şükür diye okunabilir.
işte zamanla şeker bayramı halini almasının sebebi, muhtemelen insanların bayramlarda çocuklara, ziyaretlerde eşe dosta şeker dağıtılmasıyla birleşip insanların daha kolay idrak ettiği "şeker bayramı" haline gelmesidir.