oruç tutan insanlar arasındaki eşitsizliğin olması. şöyle ki dünyanın her yerinde oruç tutma süresi farklı. bugünlerde kuzeye gittikçe süre uzuyor. kuzeydeki ülkelerde insanlar daha uzun süre oruç tutacaklar. keza hava sıcaklığı. karadenizli birinin sevabıyla akdenizli birinin sevabı eşit olmamalı.
mantık hatası değildir. Aynı evde oruç tutanlar dahi farklı sevap kazanacaktır. kimse merak etmesin boynuzsuz koçun, boynuzludan alacağı hak bile verilecektir.
öyledir zaten; örnekse gençken kılınan namazlar, bir ayak mezara girdikten sonra kılınan namazlardan daha sevaptır. Onun adaletinden şüphe etmemek lazım.
mantık hatası bulmaya calışılırken yapılan hatadır. imsak vakti diye bir şey duyulmamış mıdır acaba? bu vakitlerin gündüz uzunluguna gore değişmez. bir yerde iftar vakti diğer bir yerden 1 saat sonraysa eger, demekki imsak vaktinden de 1 saat geç çılacaktır diğer yerden.
(bkz: atma recep din kardeşiyiz.)
islam dininin tam anlaşılamayışından doğan yanılgıdır. islam dini niyetin halis olmasına göre zorlukların, temel anlam bozulmadan, hafifletilmesine olanak tanır. Kutupta oruç tutmak isteyen de buna göre orucunu tutabilir. Dinin emri orucu belirtilen şartlara göre sırf allah emrediyor diye tutmaktır. O şu kadar tuttu, bu bu kadar tuttu diye hesap yapma gerekliliği yoktur.
inanılmaz durum kalmamış gibi tuta tuta bilimsel olarak kanıtlanmış dünya dengesinin sonucu olarak gerçekleşen duruma inanılmaz mantık hatası yazan yazarı kınamama sebep olan entry'die bu.
bunu yazan yazarın mantığını sorguladığım durumdur.
saçma tespittir. nasıl erzurum ile edirne arasında oruç tutan arasında fark yoksa bahsedilen durumda da fark yoktur. erzurum erken başlar erken açar, edirne geç başlar geç açar.
http://www.diyanet.gov.tr...y/KurulDetay.aspx?ID=1160 adresinde de görüleceği gibi dünyanın her yerinde gün süresinin aynı olmamasından kaynaklanan sorundur. evet istanbuldaki müslüman ile kanadadaki yada avustralyadaki müslüman aynı süre oruç tutmaz. bunu en sorunsuz biçimde çözmek için de bazı kabuller ve ihmaller yapılmıştır.
--dini spoiler--
Namaz vakitlerinin belirlenmesinde, dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklanan güneşin doğması, batması, gölgenin boyu, şafağın belirmesi kaybolması gibi özel durumlar esas alınmıştır. Bu durumlar ile aralarındaki süreler sabit olmayıp, mevsimlere ve bulunulan yere göre değişmektedir.
--dini spoiler--
bazı kişilerin mantığının almaması doğal olan sözüm ona hatadır. milyarlarca yıldır evren var ve allah herkese oruçtan eşit sevap verecek yani? yok öyle bir şey.
mantığı yanlış yerden yakalamaya çalışmaktır.din söz konusu olduğunda " emirler " göz önune alınmalıdır.
zaman ve mekan farklarının ibadete yansıması " mantık hatası " değildir.mantığı bu şekilde aramak art niyetten başka bir şey değildir.
bu mantığa göre , yazın tutulan oruç daha sevaptır . çalışan insanın orucu daha makbuldür.vb anlayışlar da türetilebilir.bunlar sadece " din " gibi manevi boyutlu bir meseleye metaryalist bir bakışla yaklaşmanın eseridir.
bi kere düzenli bi günü yok, ne o on gün on gün kaymalar, bazen 29 gün olmalar. kişisel fikrim olarak ise şubat mart gibi sabitlense daha hoş olacak durum. bu şekilde sürekli kayması bi hata bence, hesapları iyi yapsınlar.
1400 yıl önce; suriyeden gelenlerin anlattıkları ay tanrısını, kitabına allah diye kopyalarken, nereden bilecekti ki muhammed; dünya yuvarlaktır, farklı yerlerde farklı gün-gece yaşanır vs.vs.
--spoiler--
resûlüllah aleyhisselam günleri iyice uzun olmayan yerden çıkacak olan deccalı haber verirken, deccalın bir günü sizin bir seneniz kadar uzun olacaktır. sonraki günleri de beri geldikçe kısalacaktır, buyurduğunda sormuşlar:
ya resûlâllah, bir günü bizim bir senemiz kadar uzun olacağını bildirdiğiniz o günde namazlar nasıl kılınacaktır?
şöyle cevap vermiştir: — takdir olunarak! yani uzun günün saatleri takdir edilerek. hesaplanarak. (müslim, kitabu;l-fiten ve eşrâtu;s-sâat, 20)
--spoiler--
orucu tuttun da, tutanlar arasındaki eşitliğe mi takıldın? o kastettiğin eşitlik, dünya üzerinde hangi konuda var? dinde eşitlik değil, adalet vardır ve herkesin hesabı da mükafatı da diğerinden farklıdır.