ramazan ayında bara oturup içki içmek

    6.
  1. 27.
  2. (bkz: sana ne lan yarraaağm)

    kimseyi ilgilendirmeyen bir eylemdir. ramazan ayı olması bir şeyi değiştirmez. ramazan ayında içki içmenin saygısızlıkla hiç bir alakası yoktur. hele içenlerin göstere göstere "bak benim allaaam yok, ben inanmıyoruuum ahaha" dediğini sanan insanlar kendilerinden biliyorlardır sanırım.

    saygıdan bahseden insanlar diğer dinlerin özel günlerine de farklı yollarla saygı gösteriyorlar mı merak ediyorum. ben hindu'yum arkadaş, kaçak tütsü ticaretini yapmayın mesela, 1 lira'dan da satılmasın.
    6 ...
  3. 13.
  4. dinde zorlama yoktur. allah o içmesin dememiş sen içme demiş. herkes kendisinden sorumludur, hesabı görecek olan allahtır. şiddetin islamda yeri yoktur. islam hoşgörü dinidir, gönül kazanma dinidir. içinizdeki şiddete islamı alet etmeyin.
    5 ...
  5. 3.
  6. tabureye oturanların tercih etmeyeceği durum.

    - bara oturmayalım aşkım popom ağrıyor.

    + tamam sevgilim.
    7 ...
  7. 4.
  8. tutanın tutmayana, tutmayanın tutana saygısı olduktan sonra gayet normal bir davranıştır.

    yakın tarihte ağzında kürdan var diyerek linç edilen oruçlu müslim kişilere de tanık oldu bu memleket. cevval bir yaklaşım sergilemeye gerek yok. namaz nasıl ki farz ise, oruç da aynı statüdedir. hacca gitmek gibi. zekat gibi. sakin.

    edit: hanefi mezhebi baz alınmıştır verilen örneklere. diğer mezheplerin ictihadi görüşü farklıdır.
    6 ...
  9. 14.
  10. herkesin imanı kendinedir. adam gelip içtiği birayı 'al lan içeceksin sende' diye oruçlu adamın ağzına sokmuyorsa sorun yok demektir.
    4 ...
  11. 18.
  12. sormak isterim muharrem ayında oruç tutan alevilere kaç kişi saygı gösteriyor.daha doğrusu kaçımızın aklına geliyor. dur lan sigara içme belki bir oruç tutan vardır? yok dimii. saygı duyulması için illa ramazanda oruç tutuyor olması lazım!
    6 ...
  13. 21.
  14. saygı, toplum, örf, adet tamam hepsi var. sonuna kadar saygı duyarız.

    ufak ayrıntılar inananlarla inanmayanları karşı karşıya getirir.

    zaman ramazan ayı, içki içmek isteyen birinin, ağustos sıcağında bir barda bira içme hakkını kimse kısıtlayamaz. bu bizim içki içen insanımız.

    oruç tutan insan şimdi burada 2'ye ayrılıyor.
    1. bakış açısına sahip insanın takıldığı ayrıntı içki değil. sokak ortasında ona baka baka bir şeyler yenip içilmesi. saygı duyarız.
    2. bakış açısına sahip insan tamamen farklı. derdi içkiyle.'ramazan ayındayız biraz saygı gösterin ulan bari bu ay tövbe edin cık cık cık' tipi düşünceler. tamamen insanları yargılamaya yönelik.

    içki içen insanımızın yapması gereken şu, mümkün olduğunca gözden uzakta, fazla topluma karışmadan ve rahatsızlık vermeden istediğini yapması. bu sadece 1. bakış açısına sahip kişiye duyduğu saygıdandır. toplumsal huzur vs böyle sağlanır.

    2. bakış açısına sahip insana göre de bar yanmalıdır. bunlar bölücü hareketlerdir. zaten o insan bara oturmuş, sokak ortasında içkisini içmiyor. bu bile yeterli gelmemektedir. boşver ablam bize cehennem yakışır. zaten yanıcaz.

    tanım: barın amacına uygun davranmaktır. bla bla bla..

    e mi ablacım? şimdi o bardan çık ve uzaklaş.
    5 ...
  15. 26.
  16. sadece içen insanı ilgilendiren durumdur. kimseyi ilgilendirmemesi gerekir zira oruç tutan adamın barda ne işi vardır sorusu akla gelir. hadi ordan geçiyordu diyelim oruç tutan insanın karşısına geçip alkollü içki içersen müslüman adamın canı alkol çeker mi gibi sorunsallar mevcuttur. ayrıca kapalı alandaysa yanında sigara içemeyeceği anlamına gelir. *
    4 ...
  17. 24.
  18. saygı duyulması gereken eylemdir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük