gerçekliği kesin olan berekettir. ramazan ayı boyunca yenilen yemekler, edilen dualar, yapılan sohbetler, katılına aile/arkadaş ortamları daha makbuldür. insanlar ramazan ayında günahtan biraz daha çok kaçındıkları için daha samimi, daha sıcak daha gelenek göreneklerine hakimdir. belki her gün yediğiniz makarnanın tadı daha bir güzel, her gün konuştuğunuz arkadaşınızın muhabbeti daha bi doyumsuzdur. aldığınız her nefesin sevap olası sonucu ile daha huzurlu, daha boşluktan kurtulmuş birer insan oluverirsiniz. evinize gelen kalabalık misafir ordusunu doyurmak, onlara hizmet etmek yorucu değil hatta sevindiricidir. akraba ile yakınlaşmak için fırsat sağlayan bir aydır. tüm aile birlikte yemek yiyebilmek için fırsat veren aydır. işlerinizin sofranızın bereketini artıran aydır, ettiğiniz duaların, yaptığınız ibadetlerin daha çok kabul gördüğü, daha çok sevap verdiği aydır. 11 ayın sultanıdır. başımızın tacıdır. davulun hoş gürültüsü, top sesini beklemenin sabırsızlığıdır.
ailelerin, evlerinin düzenine özen göstermesi, misafir ağırlamalara daha bir kıymet vermesi, yapılan ya da yapılacak ibadetlerin daha samimi olması bir berekettir. bereketli olması için gökten çuvalla para yağmaz veya 5 ytl ile 100 ytl lik alışveriş yapıldığında para üstü verilmez.
daha ramazan gelmeden televizyonda gördüm zam haberlerini. "daha önce 1 ytl ye sattığımız şehrazat'ı şimdi 4,5 ytl ye satıyoruz" gibilerinden. ben bereketin ne olduğunu çözemedim hâlâ.
ramazan ayının bereketi hep meterorolojik durum nedeniyle beni düşündürtmüştür.lakin ramazan aynın girmesiyle havaların bu derece serinlemesini istatiksilsel olarak açıklayamamaktayımdır,sonuçta geçen yılın aynı zamanlarında sıcaktan sıvı bile şıçamaz olmuştuk.
bu da bir nevi bereket sanırım.ramazan bereketi.
Geneleve gidenlerin fazlasıyla faydalanacağı bir berekettir. Şöyle ki her ramazan mevsiminde geneleve gidenlerin sayısı azalır. Bu nedenle indirimler çeşitli kampanyalar düzenlenir. O yüzden Ramazan ayında er kişi marjinal fayda sağlayabilir.
Memur, emekli, işçi, öğrenci hepsi ramazan'da yaşamına devam ediyor. Hiçbiri RAmazan Ayına özel bir zam almıyor devletten. Öğrenciyi de belirttim ki şehir dışında öğrenci olan, annesinden babasından uzakta kalanlar da var onlar için daha zor.
istanbul'da olanlar Süleymaniye Camisinin oradaki kuru fasulyecileri bilir. Normal zamanda pilav+ kuru fasulye+ turşu ya da salata + ayran 6-7 lira civarındadır. Peki Ramazanda? Üstteki menüye bir tabak çorba, pilav ve kuruya da birer kaşık daha ekle ve hooop 16 lira.
Pazarda, manavda, markette her yerde bu basit örnek gibileri dolu. Her şeye zam. Her şeyin fiyatı iki katına çıkmış. Gittikçe kimliğimizden kopan bir millet oluyoruz. 'Anadolu insanı' idik biz eskiden. Misafirperver, öğrenciyi garibanı düşünen, yoksula yardım eden. Şimdi? Hiçbiri kalmadı. Kalmıyor. Biz Batılılaşmayı yine yanlış anladık sanırım. Hayırlı ramazanlar efendim. Gece sahura kalktığını gördüğünüz öğrencilere de 1 tencere yemek verseniz ölmezsiniz haberiniz ola *