Reklamda en garip olanı da her cümleye "biz olsak aya çıktığımızda şöle yapardık", "biz olsak eski çağda mangal yapardık", diye devam ediyor ama önemli olan biz olabilmek yada biz olmaya çalışmak.
başlıkla alakalı olarak coca-cola nın örnek verilmesi son derece komiktir. dünya çağında bir marka, adamlar bilmem kaç ülkede faaliyet gösteriyor. müslüman ülkelerde ramazan ayında, diğer dinlerin olduğu yerlerin özel aylarında/günlerinde de aynı politikayı izler buna benzer reklamlar yapar. adamın derdi senin ramazanın, orucun değil, oradan ne kadar para kazandığıdır. şirketlerin dini olmaz.
böyle sinsi sinsi hareketlerde bulunarak sahiplenme çalışmalarına girmelerine gerek yoktur. bu ülkenin tüm değerleri nasıl yavaş yavaş satılıyorsa, kıymetli hükümetimiz er ya da geç kutsal ramazan ayını da özelleştirir. müsterih olsunlar.
ramazan adlı köleye paşa paşa parasını vermiş olan kişidir. ne yani ramazan'ı satan adam suçsuz da parasını verip sahip çıkan adam mı suçlu? kefere olsa bile hakkı var hukuku var, olmaz böytle şeyler yahu bırakın bu işleri devlet işeme işleri.
bu arada ramazan birt ay mı? ramazan ne zaman fezaya fırladı yahu? yoksa ramazan gitti mi? ramazan gitme söz sana işteğin kızartmayı yapacağım.
keselim bu kadar yeter sululuk. efendiler herşey turistlik bir eşya olmuştur artık. dünya bu reklamları suyla içiniz susuz içersiniz miğdenize oturur.
akıllıca reklamlardır. dünyanın her tarafında yapılan bu tip reklamları degerler üzerinden ticaret kapsamına sokabiliriz. degerler üzerinden siyasetle paralellik gösterir. anlayana sivrisinek sazdır ayrıca.
bir pazarlama stratejisidir. etik olup olmaması tartışılır ; fakat insanların gözünü açıp ona göre yol çizmesi gerekir. her söylenene, yapılana aldanmamak gerekir.
öncelikle bu entryde hiç bir ironi yoktur tamamen samimi düşüncelerimi yazıyorum.
coca-cola gibi yabancı kökenli, müslümanlıkla alakası olmayan firmaların, ramazan ayında verdikleri reklamlar aracılığıyla oluşturdukları imaj ile sanki israil destekli bir içecek değil de zemzem suyu satıyorlarmışçasına hareket eden ve bu sayede halk ile arasını sıcak tutmak isteyen gavurlardır.
nerdeyse kola içmenin bir ramazan geleneği olduğuna inandıracaklar bizi. böyle sıcak aileler asitli kolalar falan. sen koca gün oruç tut, bomboş mide kolaya yumul. olacak iş değil. evet kola'yı bende içiyorum zemzem suyu ömrüm de içmedim bunlar sadece olayı anlatabilmek için kullandığım şeyler. verilmek istenen mesaj farklı.