Bugün ekşide gördüğüm ,hislerime tercüman olmuş başlık.
2 göbek önce rumlardan, trakyalılardan ve bir kısım alevilerden başka içki içen yoktu bu toplumda. Cumhuriyetle statü ve çağdaşlık konumunua getirild içki içmek.
Bakıyorum çoluk çocuk herkes 7 göbek içkici ,gurme. rakı bardakları ile. Rakıya gelirsek yarrak gibi bir içkidir. Ne viski tokluğu, ne biranın eğlencesi ve basitliği, şarap ve brendinin çeşitliliği,ne tekilanın enerjisi. Arabesk ,kahvehane ,meyhane kültürünü ,nağra atmayı anımsatan bir içki benim için. Hele anason. Bu iğrenç şeyi içebilmek için mezeyi,buzu basarsın. Daha bir tane yabancı görmedimki rakıyı beğenen. Rakı milli içkimiz değil iran ,hint tarafında 18 yy da gelmiş bir içki. Rumlarda uzo diye içiyor. Belki doğudan bir yerden osmanlı rumlarına ordan msülüman ahaliye geçmiş bir içki. rakının en eki tarihi 18-19 yy. Öncesinde anadoluda hep şarap içilmiş. buda farklı bir ayrıntı..
Herkesin harcı değil ondan. ispirto gibi olan tadi ben hep o benzetmeyi yaparım. kimilerine ağır geliyor. Zaten işte esprisine o. Bogazi mideye kadar yakacak.
madde madde cevap vereceğim ama öncelikle yazıyı yazan arkadaş birşeyleri eleştirmeden önce en azından kısa bir dil bilgisi dersi almalıymış.
1- rakı buzla içilmez, rakıyı hafifletmek için buz kullanıyorsan ya pratik hayatta hiçbir bilgi sahibi değilsindir ya da hala çocuksundur.
2- uzo'nun içilişi bizim rakımızdan farklıdır ama bu demek değil ki rakıyı sevmiyorlar.
3- bir turizmci olarak sevmeyen yabancı kadar seven yabancıyla da karşılaştım diyebilirim. bu kültür meselesi. bir fransız, ingiliz, amerikan sevmezken almanlar, güney amerikalılar ve doğu halklarının büyük çoğunluğu sevmekte.
4- anason bitkisinin oldukça faydası olduğu da bir gerçek. sizin sevmemeniz rakının kötü bir içki olduğunu da göstermez.
5- rakı bize ait bir içkidir. yunan rakısına uzo, italyan anason likörüne (likör olarak geçse de bir çeşit rakıdır) sambuca, japon rakısına ise sake adı verilir, daha bir kaç tane daha var, aklımda olmasa da.
'rakı' kelimesini kullanmam bizdeki genel isminin bu olmasından kaynaklı. sadece bize ait birşey değildir lakin gerek hazırlanış gerek de içme tarzı olarak tüm dünyada kabul görmüş bir şekilde türk anason içkisine 'rakı' adı verilir.
yukarıda rakının irandan geldiğine, 18-19. yy.da anadolu'da hep şarap içildiğine, bu içkinin rumlardan veya doğudan geldiğine dair bir takım iddialarda bulunulmuş. keşke kaynak belirtseymişsiniz.
anason bir doğu akdeniz bitkisi olduğuna göre anadolu topraklarında yetişmesi size niçin anlamsız geldi bilmiyorum ama burada atılan, tutulan iddiaların kaynağını istiyorum bir turizmci olarak.
çay,izmir,iphone geyiği gibi en overrated şeeylerden biridir ülkemizde.bu rakı adabı, sofrası sadece herkes beğendiği için seviyorsun iyi bir şey olarak görüyorsun.
"ayh rakı candır ya" diyen kezboş ve o kezboşa yaranmak için madde madde uydurulmuş rakı içme adabını ezberleyen dalyaraklardan tiksiniyorum.
Sohbeti güzel oluyor dersen onu her içkiyle de yapabilirsin illa ortamda çay yapmana rakı sofrası kurmana gerek yok. zaten anca rakı sofrası kurunca muhabbet edebiliyorsanız arkadaşlıklarınızı tekrar gözden geçirin
katılıyorum. Berbat bir anason kokusu var. içimi de güzel değil. tercih etmiyorum ama kırkta yılda bir ısrar üzere içersem de tadını sevmediğimden sek içmek zorunda kalıyorum.
Ama En kötü yanı, rakı içenlerin sofra kültürü üzerine çok kafa sikmesi.
Yemeğin yanında tükeltimezi çürüten herkesin bildiği rakı balık var yahu.
Gayette meze ve yemek ister kendisi hatta kafası basan muhabbeti iyi olan birini de ister.
Onca esprisi var ha sen içemiyorsan orası ayrı mevzu da ne okudum lan ben az önce?
Ben özellikle yemeğin yanında tüketilmeze takıldım.
Yazmak için yazma bu olsa gerek.
Ne acaip şeylerler.
Doğru tek başına tadı tuzu olmayan birşeydir. Rakı tek başına olmaz. Yanında meze ister, balık ya da kebap ister.
Rakı sofrasında Sen de tek başına olamazsın. yanında dost olacak, hoş muhabbet olacak, musiki olacak. Neşe olacak, hüzün olacak. Öyle içilir rakı. Nazlıdır.
Zevkler ve renkler meselesi tabii ki. Her içkinin çakırlığının yakıştığı bir yer vardır. 'öyle herkesle içilmez rakı' edebiyatı yapmadan kısaca şunu söyleyeceğim: bunun da çakırlığının en çok yakıştığı yer sohbetin muhabbetin bolca döndüğü arkadaş ortamıdır.