dünyanın yuvarlak olmasının delili olan ayete sahip sure.
17. ayet der ki;
"o iki doğunun da rabbidir, iki batının da rabbidir."
iki doğu ve iki batı; dünyanın yuvarlak/küre olması ve dönmesi itibariyle, güneş ve diğerlerinin, birbirine karşıt olan taraflarına göre dünyanın bir zaman dilimindeki doğusu ve batısıdır. yani yarım küre olan bir tarafta güneş batıp gece olurken diğer tarafta doğmaktadır. böylece dünyada iki doğu ve iki batı olayı meydana gelmektedir.
Hala tartıda taşkınlık etmeyin diye çevirenlerin aklına Şaşmak gerek.
Bak şu güzel göğe, onu yükseltti, mizanı koydu ki, dedikten sonra tartıda taşkınlık etmeyesiniz. Tartıyı adaletle doğru tutun, teraziyi aksatmayın! Der mi allahaşkına.
tartı dediği ekolojik denge sakın onu bozmayın demiş yıllar evvel tabi siz onu tartı diye çevirdikçe dünyanın dengesi bozulacak ve düzeltmek için çok geç olacaktır.
RAHMAN SURESi
Sure adını, ilk âyetinde geçen "Rahman" kelimesinden almıştır. Rahman, Allah’ın isimlerinden biridir. Besmele-i Şerif’te yer alır. Acıyan, merhamet eden, müşfik gibi anlamlara gelmektedir. Sure, "Arûsü'l-Kur'an" diye de anılır.
78 ayetten oluşan Rahman suresi, Ra'd suresinden sonra Mekke’de inmiştir. Tamamının Mekkî olduğu veya bir kısmının Mekke'de bir kısmının ise Medine'de indiği görüşleri de vardır
Mushaftaki sıralamada 55., iniş sırasına göre ise 97. suredir.
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ
1- Rahmân (çok merhametli olan Allah)
2- Kurân'ı öğretti.
3- insanı yarattı.
4- Ona beyanı öğretti. (Ona düşüncesini açıklamayı öğretti.)
Sadagallahulaziym
Ne zaman mübarek sözleri dinlesem, okusam hayretim bir kat daha artar. Öyle kolay değil işte, basit değil hiçbir şey.
Ne mutlu okuyana, okutana, anlatana, anlayana.
Ve 49. ayet ;"But those who reject our Signs, them shall punishment touch, for that they ceased not from transgressing."
Febieyyi alai rabbikuma tukezziban yani O halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz ayetinin bolca geçtiği suredir.
Arkadaşlar birgün Peygamberimiz (sas) sahabelere bu ayetin içinde olduğu sohbeti anlatıyor. Neyse tabi ayetin derinliğinde dolaşan kimi sahabe hıçkıra hıçkıra ağlamaya kimi ise bayılıyor. Nasıl bir imansa. Ama Peygamberimiz (sas) bunu az görüyor, ve diyor ki ben bu ayetleri cinlere okuyunca ölenler olduğunu söylüyor. Yani daha fazla dine ilgi istiyor.
Günümüz koşullarında yada maneviyatsız dünyasında derin imanı yakalamak çok zor. Fakat yinede insan Allahın yardımını isteyerek günahlara pisliklere bulaşmadan 24 saatini O nun izni doğrultusunda geçirebilir.
sohbette dinlemiştim, peygamberimiz (sav) "rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz" ayetini sahabe efendilerimize anlatırken sahabeler o ayetin inceliğini, derinliğini düşünürken kimisinin bayildigini, hıçkıra hıçkıra ağladığını ve bu ayeti cinlere okuyunca cinlerden ölenlerin olduğu öğreniyoruz. ve peygamberimiz sahabelerin bayildigini hıçkıra hıçkıra agladiklarini görünce "ben bu ayetleri cinlere okuyunca ölenler oldu" deyip, sahabe efendilerimizi ahiret konusunda biraz daha ciddi bir iştiyak göstermelerini istemiştir.
bir yerde öğrenmiştim, eğer sahabeler bizi gorselerdi bunlar müslüman mi diye sorarlardı, onlar öyle ibadet ediyorlarmış ki günümüzde deli diyenler olabilirmiş.