her anımda yanımda hissettiğim, her anımda güvendiğim tek tanrımdır. bir şey isteyeceksem sadece ondan isterim, çünkü o her şeye gücü yeten rab’dir. Seni çok seviyorum.
ibrahimî dinlerin kutsal metinlerinde tanrı veya efendi anlamında kullanılır.[4][5] Hristiyanlıkta isa için "Rab isa" şeklinde kullanılmaktadır. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük tanrı anlamında kullanılır.[6]
Kutsal Kitap'ta şu şekilde geçer:
"...RAB Tanrı göğü ve yeri yarattığında, yeryüzünde yabanıl bir fidan, bir ot bile bitmemişti. Çünkü RAB Tanrı henüz yeryüzüne yağmur göndermemişti. Toprağı işleyecek insan da yoktu..." (Yaratılış 2:4)
"Davut'un kendisi, Kutsal Ruh'tan esinlenerek şöyle demişti: 'Rab Rabbim'e dedi ki, Ben düşmanlarını Ayaklarının altına serinceye dek Sağımda otur'." (Markos 12:36)
islam'da
islâm'da Allah anlamında kullanılmakla birlikte Allah'ın 99 isminden biri değildir.
Kur'an'da Rab sözcüğü geçen ayetlerden biri şöyledir:
"...Ben sizin O'na ortak koştuğunuz şeylerden korkmam. Ancak, Rabbimin bir şey dilemesi hariç. Rabbimin ilmi her şeyi kuşatmıştır. Hâlâ ibret almıyor musunuz?" (Enâm Sûresi, 80. âyet)
israil'in tanrısıdır. diğer insanlar sikinde bile değildir. dünyayı o yaratmıştır ama kendisi sadece küçücük israil toplumuyla ilgilenmektedir. ibrahim, ishak ve yakupla anlaşmaları gereği israiloğullarını korumakta, çoğaltmakta, zengileştirmekte ve onlara yamuk yapan diğer halklara felaketler yağdırmaktadır. gerçekten çok ilginç bir tanrıdır. ekmek mayasıyla da bi alıp veremediği vardır ama onu çözemedim.
1.Mürebbi,gereksinimleri karşılayan,terbiye veren ve yetiştiren;
2.Kefil,gözetici,koruyup kollayan,ıslahla sorumlu olan;
3.Çeşitli kimselerin oluşturduğu bir toplulukta merkezi bir sıfata sahip olan;
4.Kendisine bağlananların efendisi,sözü geçen,üstünlüğü ve yüceliği kabul edilen ve tasarruf hakkına sahip,itaat ve boyun eğilen efendi,güç ve egemenlik sahibi reis;
5.Malik,efendi.
güç ve egemenlik sahibi, hareketlere etki eden, yani senin hareketlerine, yaşantına,sevinmene, endişene, kederine , korkuna ne etki ediyorsa senin rabbin odur.
en merhametlinin, herşeyin sahibinin, tek kusursuz olanın, esenlik verenin, koruyup gözetenin, yenilmeyenin, en büyüğün en yücenin bir diğer adı.
(bkz: allah)
(bkz: tanrı)
(bkz: huda)
(bkz: rahman)
rab turkcede de kullandigimiz terbiye kelimesiyle ayni koktendir. tek bir anlami yoktur. * tebiye veren, yoneten, kanun koyan gibi anlamlara gelir.
ayrica
(bkz: errezzak)
(bkz: bilmemek ayip degil)
iSLAM'DA BiR KAVRAM OLAN ALLAH'IN 99 iSMiNDEN BiRi DEĞiLDiR.iBRANiCE'DE RAB KELiMESiNDEN TÜREMiŞ RABBi KELiMESi "DiN ALiMi, ÖĞRETMENi" ANLAMINDA KULLANILA GELMiŞTiR.
BEN SiZiN O'NA ORTAK KOŞTUĞUNUZ ŞEYLERDEN KORKMAM.ANCAK,RABBiM'iN BiR ŞEY DiLEMESi HARiÇ.RABBiMiN iLMi HER ŞEYi KUŞATMIŞTIR.HALA iBRET ALMIYOR MUSUNUZ?(ENAM SURESi)
büyüten, yetiştiren, besleyen, terbiye edendir. allah ın sıfatlarındandır. insanların üzerinde bir kısmı tezahür eder. anne ve baba olarak üzerimizde çok küçük bir bölümünü taşıdığımız.
araplarda kullanıldığı şekliyle evin rabbi denildiğinde, evin babası manasına gelir.