Q Klavye pek çok kimsenin sandığı gibi modern klavye standardı değil tüm dünyadaki bilim çevrelerinin kabul ettiği gibi tam bir mühendislik rezaletidir.
Ve şöyle ortaya çıkmıştır;
Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de icat ettiği yazı makinesinin mekanik harf kollarından herhangi ikisi aynı anda kağıda doğru havalandığında sıkışmaya neden olduklarını farkeder.
Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar. *
solaklar için* daha kola bir klavyedir
bu arada bunun sebebi ilk klavye mucididinin daktilolarda en yavaş hızı yaklamak ve böylece tuşların yapışmasını önlemek isteyişidir.
(bkz: q klavye/#6961308)
akpnin kaldırmaya ugrastıgı klavyedir. hani alıstık ya, hani rahat ediyoruz ya iste o yuzden kaldırılacaktır muhtemelen. illa tekel iscisi gibi sokaga mı dokulelim ulan adam gibi yazıyoruz iste seri sekilde bakmadan *git katsayıları falan degistir ama dokunma klavyelere degil mi?
akp' nin kaldırma istemi mantık olarak yerinde olsa da zaman olarak çok geç kalınmış bir istemdir. daha detaylı bilgi için emre aköz' ün bugünkü yazısı;
hızlı yazmanın harflerin yerleriyle ilgili olduğunu düşünmüyorum. tamamen alışkanlık meselesi. eğer q klavye nedir bilmeseydik ve f * klavye ile bilgisayar kullanmaya başlasaydık. q klavye zor gelecekti.
yarrak: niye eksilediniz deyin hele. varsa yanlışım düzeltmesini de bilirim.
tuşların dizilimi ingilizce için tasarlanmıştır ve dilimize uymamaktadır. ancak piyasaya sürekli q klavye pompalandığı ve f klavye bulunamadığı için, gençler ister istemez buna alışmaktadır. f klavye türkçe için tasarlanmıştır ve üstün ergonomisi ile türkler'e uluslararası 10 parmak şampiyonalarında pek çok şampiyonluk kazandırmıştır.
Q klavyenin patentini, 1874te Christopher Latham Sholes tarafından almış ve Sholes aynı yıllarda QWERTYnin patentini daktilo işleriyle uğraşan E. Remington and Sons şirketine satmıştır. Günümüzde NASA, Sholesun anısına, bir astroidi 6600 Qwerty olarak adlandırmıştır.
en büyük talihsizliği k ve l harflerinin yanyana oluşudur. msn konuşmalarında yazdığını niye sildin, silme yaz derken bi gün elimden bi kaza çıkacak ondan korkuyorum.