No.1, Kış Düşleri; Sol Minör (1866)
No.2, Küçük Rus;, Do Minör (1872)
No.3, Polonyalı; Re Majör (1875)
No.4, Fa Majör (1878)
No.5, Mi Minör (1888)
No.6, Patetik; Si Minör (1892)
Manfred (1885)
Piyano Konçertosu No.1, Si Bemol Minör (1875)
Piyanı Konçertosu No.2, Sol Majör (1880)
Keman Konçertosu, Re Majör (1878)
Keman ve orkestrası için Vals-Scherzo (1877)
Çello ve orkestrası için Bir Rokoko Temi Üstüne Çeşitlemeler (1876)
bugün 170. doğumgünüsü olan adam. google'a özel teşekkürlerimi sunuyorum bilgilendirdiği için.
neyse, akşam arkadaşlarla toplanıp bir pasta kesmeyi düşünüyoruz biz tchaikovksy severler olarak, sizleri de bekleriz. ahahah. pasta sorun değil de 170 muma çok para gider lan.
an itibarı ile zuhal topal'ın programında evlenmeye gelen yağız abilerden biri, çok severim kendisini deyince; zuhal topal'ın "aa çaygovski deyince, çay geldi aklıma, çay içmek ister misiniz?" dediği rus müzisyen. işte türkiye'deki kadın programı formatı budur, avrupa'da da aynı format var fakat, sunucu; "anna karenina" dediği zaman kitap, bir haftada 200 bin satıyor. neyse, göğüsleri güzel ne de olsa. devam zuhal abla...
Mayıs 1840 tarihinde Ural dağlarının kucağında dünyaya merhaba der. Beş yaşında piyano derslerine başlar. 14 yaşında ilk şarkısını besteler. 1848'de St. Petersburg'a yerleşirler. 1862'de St. Petersburg Konservatuarı'na kaydını yaptırır. Üç yıl sonra mezun olurken yazdığı kantat gümüş madalya ile ödüllendirilecektir. Moskova Konservatuarı'nda armoni öğretmenliğine başlar ve bu kurumda geçirdiği on bir yıl içinde birçok başyapıtını imzalar. 1878-1885 yılları arasında Batı Avrupa ile Rusya arasında mekik dokur. 1891'de pusulasını Amerika Birleşik Devletleri'ne çevirir. Ve son yapıtı Altıncı Senfoni'nin ilk yorumunu yönettikten birkaç gün sonra da St. Petersburg'da ölür. Bir söylentiye göre kolera salgınında musluk suyunu kaynatmadan içmiştir. Bir başka söylentinin ikili varyasyonuna göreyse, ya bir soylunun genç yeğeniyle ilişkiye girdiğinden yargılanıp zehirlenmiştir ya da yüreğinin pasını arsenikle temizlemiştir.
çaykovski'nin bütün adının türkçe kurallarına göre yanlış yazılmış halidir. latin alfabesi dışında- kiril, çince vb.- yazımı olan isimler "her" dilde ne şekilde okunuyorsa o şekilde yazılır, ingilizce-almanca-fransızca fonetikle yazılmaz yani.türkçe'de çaykovski diye okursun "ç" yi verecek sesin vardır tch'ya gerek yoktur bu yüzdende okundugu gibi yazarsın... ha uluslararası platforma çaykovski yazsam kim ne anlar düdük! diyebilirsiniz o zamanda öylesini de bil ama bu kuralı da bil derim o yüzden denmemesi tercihim, hukukumuz var şurda, tatsızlık çıkmasın. *
rus beşlerinden olmasa da rus romantik dönem müziğinin pek çok özelliğini taşıyan rus besteci. daha çok kuğu gölü ve fındıkkıran baleleri ile tanınır. zamanının pek çok bestecisinden etkilenmiş olsa da -ki kendisinin başka fikirlere/yeteneklere açıklığından dolayıdır bu- mozart'ın müziğindeki hem basitlik hem de derinlikten kendisine çok şey kattığı bilinmektedir.
özellikle kugu golu balesi ile dünya çapında şöhret olmuş rus asıllı besteci.
yaşadığı yıllarda da son derece saygın bir besteci olarak karşılanan çaykovski'nin tabutunun arkasından rusya tarihinin dostoyevski'den sonraki en kalabalık insan grubu yürümüştür. eşcinsel olmasına rağmen bunu ömrü boyunca gizlemek için çabalamış ama başaramamıştır. yaptığı evliliklerdeki cinsel sorunlarin da hep bu eşcinsel oluşundan kaynaklandigi rivayet edilir.