9 aralık 1842'da moskova'da doğdu. babası prens aleksei kropotkin; annesi ise yekaterina nikolaevna'dır. 1871 paris komünü'nün etkisi ile işçi hareketlerine olan ilgisi artar; işçi hareketleri hakkında daha çok şey öğrenmek için yurtdışına seyahat etmeye karar verir. 1872 şubat'ta rusya'dan ayrılarak isviçre'ye hareket eder. zürih'e varır varmaz hemen enternasyonal'in yerel şubesine üye olur. ancak bir süre sonra daha radikal olan jura federasyonu'nun neuchatel'deki merkezini ziyaret eder. buradaki izlenimleri anarşizm'i benimser.
-1892 paris, ekmeğin fethi (the conquest of bread)
-1889, bir devrimcinin anıları (memoirs of a revolutionist). gibi eserleri bulunur.
9 Aralık 1842'da Moskova'da doğdu. Babası Prens Aleksei Kropotkin; annesi ise Yekaterina Nikolaevna'dır. 1846 anneleri veremden ölünce, Peter ve kardeşleri daha katı olan babaları tarafından büyütülür.
Kropotkin Ağustos 1857'de onbeş yaşındayken St. Petersburg'daki Pages Taburuna katılır. Bu taburda çoğunluğu soylu sınıfından 150 genç eğitim görmektedir. Kropotkin sınıf arkadaşları ile ilişkilerini geliştirmekte zorlanır; taburdan ayrıldığı 1862'ye kadar zamanının büyük bir bölümünü kitap okumaya, mektup yazmaya ve dergi çıkarmaya ayırır.
Pages Taburu mezunlarının Rus ordusunda istedikleri yerde göreve gitme hakları bulunmaktaydı. 1862'de mezun olan Kropotkin ise Sibirya'yı tercih etti. Böylece on yıl sürecek bir gezginlik dönemi başlamış oldu. Sibirya'da aldığı görevler Kropotkin'de hükümete karşı bir hayalkırıklığı oluşmasına neden oldu.
1864'de işinden istifa etmeyi düşündüğü bir sırada, kendisine Mançurya'nın coğrafik araştırmasına katılması teklif edildi. Teklifi kabul eden Kropotkin 1865 yılında kendisini tamamen bu coğrafi araştırmaya adadı.
Kropotkin 1867 Nisan'da nihayet ordudan ayrıldı; ve Irkutsk'u terk ederek St. Petersburg'a döndü. Burada Merkezi istatistik Komitesi'nde çalışmaya başladı. Bir taraftan da Coğrafya Topluluğu için yaptığı çalışmalara devam ediyordu. Üniversiteye kayıt yaptırdı, ama mali sorunlar yüzünden mezun olamadı. 1868-1870 yıllarında zamanını tamamiyle coğrafya çalışmalarına ayırdı.
1871 Sonbaharında babası ölür. Aynı yıl Kropotkin kamu görevlerinden ayrılır. imparatorluk Coğrafya Topluluğu ona sekreterlik görevi teklif eder. Bu onun yaşındaki birisi için büyük bir onur sayılan bir görevdir; ancak Kropotkin orada yapacağı kariyeri boşa geçirilmiş olarak değerlendirerek, teklifi reddeder.
Anarşizmle tanışma [değiştir]1871 Paris Komünü'nün etkisi ile işçi hareketlerine olan ilgisi artar; işçi hareketleri hakkında daha çok şey öğrenmek için yurtdışına seyahat etmeye karar verir. 1872 Şubat'ta Rusya'dan ayrılarak isviçre'ye hareket eder. Zürih'e varır varmaz hemen Enternasyonal'in yerel şubesine üye olur. Ancak bir süre sonra daha radikal olan Jura Federasyonu'nun Neuchatel'deki merkezini ziyaret eder. Buradaki izlenimleri anarşizmi benimser.
Kropotkin 1872 Mayıs'ta Rusya'ya döner; nihilistlerin liderliğindeki Chaikovski Çevresi içinde devrimci görüşlerin yayılmasında önemli bir rol üstlenir.
1873 yılında Peter Kropotkin tutuklanarak hapse atılır; 1876'da ingiltere'ye kaçar. Burada kısa bir süre kaldıktan sonra isviçre'ye giderek Jura Federasyonuna katılır. 1877'de Paris'e gider; burada sosyalist hareketin başlatılmasına katkıda bulunur. 1878'de isviçre'ye döner; Jura federasyonunun devrimci gazetesi Le Révolté'ye yazılar yazar.
1881'de, Çar II. Alexander'ın suikaste uğramasından kısa bir süre sonra Kropotkin isviçre'den sınırdışı edilir. Thonon (Savoy)'da kısa bir süre kaldıktan sonra Londra'ya gider. Burada bir yıl kadar kaldıktan sonra 1882'nin sonlarına doğru tekrar Thonon'a döner. Burada Fransız hüğkümeti tarafından tutuklanır. Lyon'da yapılan duruşmada Enternasyonal üyesi olduğu gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırılır. 1886'da serbest bırakılınca Londra'ya yerleşir. Aynı yıl Sibirya'ya sürgün edilen kardeşi Alexander intihar eder.
1890larda zamanının çoğunu yazmakla geçirir; kitaplarında anarşist-komünizmi teorisini geliştirmeye çalışır. 1897'de Kanada ve ABD'yi ziyaret eder. Amerikan dergisi Atlantic Monthly anılarını basmayı kabul eder.
1901-1909 yılları arasında daha çok Rusça yazılar yazar. 1905 devriminin başarısızlığa düşmesi hayal kırıklığına uğramasına yol açar.
Savaş ve Devrim [değiştir]1909'de isviçre'ye döner; Lena altın madenlerinde 270 işçinin katledilmesi olayının gündeme getirilmesi için çalışır. Ancak bu çabaları Birinci Dünya Savaşı ile kesintiye uğrar.
Birinci Dünya Savaşı sırasında açıkça Almanya'ya karşı tavır alır. Bu tavrı birçok kişi tarafında sert şekilde eleştirilir; Errico Malatesta gibi pek çok anarşist bu dönemde Kropotkin'den uzaklaşır.
1917'de Petrograd'a gider; burada Kerensky hükümetine yardımlarda bulunur. Ancak Bolşeviklerin iktidara gelmesiyle bu çabaları da sona erer.
Peter Kropotkin 8 Şubat 1921'de öldü. Lenin'in kişisel izni ile Novodevichy mezarlığında anarşistler tarafından büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Bu anarşistlerin kitlesel olarak Rusya'daki son bir araya gelişi oldu
karsilikli yardimlasma adli eserinde darwin'in dogal seleksiyon(secilim) tezine karsi cikar ve sibirya'daki gözlemleri etkisinde türlerin birbirlerine yardimci olmasinin da evrimde gecerli bir yol oldugunu savunur. kanimca darwinin teorisi, kropotkininkini döver.
öldükten sonra bolşevik yönetimi cenazesi için devlet töreni yapmak ister ancak kropotkin'in ailesi töreni reddeder, bu yüzden bile saygı duyulasıdır...
o şimdiki modern ekolojik sistemin temellerini atan, toprak mülkiyetine kesinlikle karşı çıkan rus bir anarşistti..
anarko komünizmin kuramcısı rus devrimci düşünür etik bir anarşist anlayış, karşılıklı yardımlaşma prensibinden hareket eden bir evrim teorisi ve sanayileşmeyi ve doğanın tahakküm altına alınmasını içermeyen bir kollektivist üretim düzeni düşüncesi geliştirmiştir
kitapları:
karşılıklı yardımlaşma
etika
anarşist etik
çağdaş bilim ve anarşi
ekmeğin fethi
anarşi, felsefesi ve ideali
tarlalar, fabrikalar ve işlikler
bir devrimcinin anıları
bizler ne hayal aleminde yaşıyoruz, ne de insanları olduklarından daha iyi hayal ediyoruz, onları oldukları gibi görüyoruz. bu nedenle insanların en iyisinin bile otoritenin uygulamalarıyla özde kötü kılındığını ileri sürüyoruz. insanın insanı yönetmesinden bu nedenle nefret ediyoruz.
ve,
ya devlet bireyi ve toplumsal hayatı daima ezerek, insanın etkin olduğu bütün alanları ele geçirerek savaşlarla ve iktidar mücadelelerine, bir tiranın yerini diğerinin aldığı saray darbelerine yol açacaktır, ki bu gelişmenin sonucunda kaçınılmaz bir biçimde ölüm vardır.. ya da devletler yıkılacak ve özgür anlaşmasıyla bireylerin ve grupların canlı insiyatifini bir ilke olarak benimseyen binlerce merkez yeniden hayat bulacaktır.
"emekçi fabrikası kapandığında ve iş arayarak sokaklarda koşuştuğunda kendi gibi işsiz duvarcı ustalarını görür. yığınla insanın ayağında giyecek ayakkabısı yokken, işsizlikten yakınan kunduracıları görür."
Peter Alexandroviç Kropotkin. Anarko Komünizmin kuramcısı Rus Devrimci düşünür(1842 - 1921) . Etik bir Anarşist anlayış, karşılıklı yardımlaşma prensibinden hareket eden bir evrim teorisi ve sanayileşmeyi ve doğanın tahakküm altına alınmasını içermeyen bir kollektivist üretim düzeni düşüncesi geliştirmiştir. Düşünceleri özellikle ispanyol Anarşist devriminde hayat bulmuştur.
"komünizm sadece marks, engels,lenin ve stalin'den ibaret sayılıp böyle bilinmemeli" sözünü haklı çıkaran yazar.
aynı zamanda anarşizmin ise en önemli teorisyenlerindendir. kendisini "anarşist-komünist" diye tanımlamıştır.
komünist yaşamın nasıl olacağını merak edenler için, somut verilerle dolu ve okunması gereken eserler vermiştir.
bunu bilimsel olarak da açıklayıp örneklendirebilmiştir.
sağlığında sovyet rusya'da baskılar altında kalmış ancak cenazesinde ise on binlerce taraftarı eşliğinde yalnız bırakılmamıştır.
acayip bir zekaya sahip anarşist bir düşünür. bütün sözleri normal bir beyinin düşündüğü şeyler değildir; benim idolümdür.
Yalnızca itaat edenler yollarını kendi başlarına arayanlardan daha sık yanılır. Kropotkin.
Ancak hiçbir şey yapmayan insan hata yapmaz. Kropotkin.
Koşullar ile uzlaşmak istemiyoruz. Kropotkin.
Özgürlüğün tehlikelerinden ve karanlık yönlerinden korkmamalıyız. Kropotkin.
Biz ki caniyiz! Herkes için ekmek, iş ve her türlü bağımsızlık ve adaleti istiyoruz. Kropotkin.
gibi birçok akıllı cümleler söyleyen, benim içimdeki anarşisttir.
Lenin'in kişisel izni ile Novodevichy mezarlığında anarşistler tarafından büyük bir cenaze töreni düzenlenir. Bu, anarşistlerin kitlesel olarak Rusya'daki son bir araya gelişi olur.
anarşizmin, önde gelen düşünür ve eylemcilerindendir.kropotkin anarşizm ile birinci enternasyonal yoluyla tanışmış.1874'te rusya'da tutuklanmış ,1976'da avrupa'ya kaçmış ve kırk yıl kadar sürgünde yaşamıştır.anarşist kurama önemli katkı sağlayan eserlerinin çoğunu bu dönemde yazmış,harakette aktif bir militan olarak yer almıştır.1917 şubat devriminin ardından rusya'ya dönmüş,bolşevikleri anarşizan bir bakış açısıyla eleştirdiği dört senenin ardından 1921'de ölmüş,bolşevik iktidara karşı anarşistlerin son kitlesel gösterisine dönüşen cenaze töreni ile toprağa verilmiştir.
bir yandan anarşist komünizmin bayraktarlığını yapan,öte yandan insan doğasına aşırı güveninden kaynaklı kendiliğindenci bir politika anlayışını benimsemiştir.
--spoiler--
biz özgürlük istiyoruz ve özgürlüğün varlığının, kökeni ve biçimi ne olursa olsu, ister seçilmiş olsun ister dayatılmış, ister monarşist olsun ister cumhuriyetçi hiçbir iktidarın varlığıla bağdaşmadığına inanıyoruz.
başka bir deyişle, anarşistlerin gözünde kötülük, yönetimin herhangi bir biçiminde değildir. kötülük, yönetim fikrinin kendisinddir, otorite ilkesinin kendisindedir.
yani, insan ilişkilerinde sürekli olarak gözden geçirilebilir ve feshedilebilir özgür sözleşmenin idari ve yasal vesayetin, dayatılan disiplinin yerine geçmesi; bizim idealimiz budu. dolayısıyla anarşistler halka tıpkı tanrıdan vazgeçmeyi öğrenmeye başlaması gibi, yönetimden vazgeçmeyi öğretmeyi isterler.
--spoiler--
1882 - lyon.
yani diyor ki;
aga, devlet yokken, yasa yokken, yasayan yokken, yargılayan yürüten yokken, polis yokken, başkan yokken, başbakan yokken, kurum yokken kuruluş yokken, kağıtta yazılıp imzalanmış disiplin yokken, disiplinsizlik yokken, sömürü yokken, etiksizlik yokken, ateist yokken, alevi yokken, kürt yokken, ermeni yokken biz vardık ve çok mutluyduk. biz; insan.
"Biz ki caniyiz! Herkes için ekmek, iş ve her türlü bağımsızlık ve adaleti istiyoruz."
sözünün sahibidir. aslında durumu özetliyor, kim ki eşitlik, adalet, tam bağımsızlık istiyor veya veriyor bu dünyada hemen kapitalizm'in savunma mekanizması olan katil, cani, diktatör gibi söylemlerle karşı karşıya kalıyor.