puşt

entry57 galeri1
    56.
  1. Tarihte En Eski Kaynak

    püşt "arka, sırt" [ Aşık Paşa, Garib-name (1330) ]

    "pasif eşcinsel" [ Filippo Argenti, Regola del Parlare Turco (1533) ]

    Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.
    0 ...
  2. 55.
  3. ibne ile puşt kelimeleri arasında puşt biraz 2. Planda kalıp, haksızlığa uğruyor.

    Halbuki söylemesi daha keyifli...
    0 ...
  4. 54.
  5. “Puşt” sözcüğünün, argodan geçerek Türkçe'de yer bulan karşılığı; “ Eş cinsel erkeklerin cinsel zevklerine hizmet eden sapık erkek çocuk; güvenilmez kişi, kalleş” (TDK sözlüğü)

    “Puşt” sözcüğünün kökeni için iki kaynak belirtilebilir; bunlardan biri Farsça “sırt”,”arka” anlamına gelen “puşt” sözcüğüdür. Kürtçe'deki “pışt=: sırt, arka” sözcüğünün dengidir. Burada “Puşt” Farsça anlamı çarpıtılarak “arkadan iş çeviren güvenilmez kişi” hem de yine “arkadan iş gören” yani “eşcinsel erkek” anlamına tahvil olmuş durumdadır.

    “Puştluk”, Türkçe'nin pek çok deyiminde de belli bir yer tutar: “ puşt olmak : Kilit, vida, değirmen kolu vb. şeylerin yalama olması, bozulması”; “Bir işin puştu olma: o işin hilelerini, açıklarını bilmek”;

    Sözcüğün diğer bir kökeni de Romencedir. “Puşti” “erkek çocuk” anlamına gelir.

    “Puşt” sözcüğünün Türkçeye oldukça eski biçimde yerleşmiş olduğu düşünülürse bunun Farsça “puşt- sırt, arka” sözcüğü ile Osmanlı döneminde istanbul'da oldukça yoğun biçimde bulunan Romen Çingenelerine atıfla “Puşti” sözcüklerinin argoda örtüşmesiyle kullanıma girdiği söylenebilir.
    0 ...
  6. 53.
  7. Bu küfürü ederken içinizdeki nefretin boşaldığını hissedersiniz.
    0 ...
  8. 52.
  9. yeniçerilerin kafalarina taktiklari beyaz büyük baslik. osmanli döneminde bursa'da imal edilmektedir.
    rivayet odur ki:
    avrupa'ya sefere hazirlanan osmanli ordusu için 20.000 adet pust lazimdir. padisahin emriyle bursa'ya 20.000 pust hazirlanmasi için haber yollanir fakat haber kulaktan kulaga gittiginden dolayi, bursa'ya "padisah 20.000 tane puşt istiyor" seklinde ulasir. bursa halki napsin padisah emridir diye hemen 20.000 tane puşt toparlar istanbul'a yollar. bunun üzerine saraya haber gider. 20.000 bursali ayaklanmis saraya yürümektedir diye. hemen bir ordu hazirlanir, bursa'dan gelenlerin yolu kesilir. sonradan yanlislik anlasilir ve puştlarin basina denir ki: madem toparlandiniz buraya kadar geldiniz, bizde sefere hazirlaniyoruz, bize katilin. puştlarda kabul eder. osmanli ordusu önde, bursa'li puştlar arkada istanbula yollanirlar. fakat önden yürüyen ordu, arkalarinda 20.000 puştun yürümesinden rahatsizdir ve 2 adimda bir dönüp arkayi kontrol eder.
    mehter yürüyüsünün böyle çiktigi rivayet olunur.
    3 ...
  10. 51.
  11. 51.
  12. Bu aralar sözlükte yazı okurken sürekli söylediğim harika söz.
    0 ...
  13. 50.
  14. 49.
  15. 48.
  16. 47.
  17. 46.
  18. Benim eski sevgilimin diğer ismidir.puştluk ve sinsilik üzerine lisans yapmaktadır.
    Edit:kim eksiledi acaba kim alındı üzerine?
    1 ...
  19. 45.
  20. ilk kez rastlandığı Aşıkpaşa’nın Garipnamesi’nde “arka, sırt” manasında kullanılmış farsça kökenli sözcük. Peştamal de aynı kökten gelir ki ingilizce’deki Push’la da bir uzak akrabalığı olabilir.

    Osmanlıca Azürde-püşt beli bükük yaşlı ihtiyarlara deniyordu.
    "Bu gurbet ellerde candan usandım / El kahrını çekmede ömrüm puşt oldu” türküsündeki gibi mahvolmak anlamında kullanıldığı da vakidir. Fakat bu kelimenin en az 500 yıldır günlük hayattaki cazibesi bu manalarında değil muhakkak. O manayı ise ilk kez 16. Yüzyılda istanbul’a gelen Floransalı Filippo Argenti, Regola del Parlare Turco (Türkçenin Konuşma Kuralları) kitabında yazmış. Tahmin edin artık, herifin ölçüp, biçip, önümüze itelediği şimdikiyle neredeyse aynı manada.
    0 ...
  21. 44.
  22. mecazi kullanımının, betimlediği gerçek anlamı gölgede bıraktığı nadir sözcüklerden biridir.

    - kadın ya da erkek fark etmez; zeki, çevik ve sağlıklı insanı betimler.
    0 ...
  23. 43.
  24. farsçada arka anlamına gelen kelimedir. günlük hayatta sırtını dayayabileceğin insan/dost anlamında kullanılır, tabii farsçada.
    1 ...
  25. 42.
  26. yol gösterici anlamındaki kelimedir.

    bugün ise pezevenkle kanka olmuş bir küfürdür.

    halbuki çağdaş türk edebiyatı eserlerinden uluğ bey'in hazinesi adlı romanda puşt-ı penahım diyerek padişaha, sultana hitap edilmektedir.
    0 ...
  27. 41.
  28. eskiden çocuk lugatında puçtur bu sözcük. bakıyorum da kalmamış şimdilerde.
    0 ...
  29. 40.
  30. 39.
  31. kullanması en bir güzel türk icadı küfürdür. aile arasında veya dışarda ulu orta söylendiğinde tepki çekmez. trafikte edilen küfürler de 2.sıradadır 1. için;
    (bkz: kavat)
    0 ...
  32. 38.
  33. 37.
  34. anlamı değişebilen ender kelimelerden.
    1 ...
  35. 36.
  36. 35.
  37. ağza süper oturan küfürümsüdür. söylenişi süperdir lan. bi kere bütün ünsüzleri serttir.

    (bkz: bir küfür olarak puşt)

    (bkz: fıstıkçışahap)
    1 ...
  38. 34.
  39. FARSÇA'DA "ARKA" ANLAMıNA GELiYOR.
    2 ...
  40. 33.
  41. amına kodumun itleri. elin zavallı kızını elini kolunu bağlayarak sikiyosunuz, sonra da it gibi titriyosunuz. götsünüz olum göt. ulan bu kız bakireyse senin vicdanın sızlamıyor mu? senin bacın yok mu, puşt? bi de kızı öldürmeye kalkıyosunuz, siz hakkaten kancıksınız lan, katil ibneler.

    repliğinin baştacı unsuru.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük