Pusula, başlıca olarak trafikte ve arazi incelemesinde kullanılan, Dünya üzerinde yön tespit etmeye yarayan cihaz.
ilk pusulalar mıknatıs taşı kullanarak üretilmiştir. ilk olarak denizciler; küçük bir parça mıknatıs taşını bir çöp üzerine koyup suya bıraktıklarında, çöpün Dünya'nın manyetik alan çizgileriyle aynı hizaya gelip, bir ucunun Kutup Yıldızı' nı gösterdiğini keşfettiler.
sürekli kuzeyi gösterdiği söylensede aslında güney, doğu, batıyıda hatta ve hatta güney doğu, kuzeybatı gibi yönleride gösteren sulu, mıknatıslı icad-ı şeytan.
tam olarak kuzey'i gösterdiği tamamen yanlıştır. pusula çubuğu, dünyanın manyetik alan çizgilerine paralel olmak istediğinden,pusula aslında manyetik kuzey'i gösterir.
manyetik kuzey, zamanla değişkenlik gösterebilen bir noktadır ve kuzey kutbundan farklı bir noktadadır. birkaç derecelik hatalar tabiiki karada önemsizdir. fakat yön bulmak için kullanıldığında hayati önem taşır.
puslanın gösterdiği yöne belli eklemeler ve çıkartmalar yapılarak gerçek kuzey yönü belirlenir.
(bkz: varation)
Pusulanın mucidi çinlilerdir. Manyetik bir ortamda serbest bırakılan bir obje nin kuzeye yöneleceği prensibinden hareket edilerek pusulanın keşfi gerçekleşti. Çinliler, MS100 yılında pusulayı icat etti.