Bilimsel adı 'chrysaora hysoscella' olan pusula denizanası, kahverengi ve kırmızı renkli olarak bilinir. Mantara benzeyen şemsiyeli bir yapısı ve şemsiyesi etrasında şerileri vardır. Boyu 50 cm'e kadar çıkabilir.
Salgıladığı sıvı birçok insanda tepkimeye yol açarak zehirlenme, deride ağrı, kaşıntı, kızarıklık, yanma, şişlik, kamçı izi gibi belirtilere neden olabilir. Deniz suyunun sıcaklığının artmasıyla pusula denizanalarının sayısı da artmaktadır. Ortalama ömrü 1 yıl olan bu tür, havaların ısınması dolayısıyla Temmuz ve Eylül aylarında çok daha sık görünür. Bir diğer özelliği de ölüsünün bile şikayetlere sebep olabilmesidir.
Tedbir olarak pusula denizanasının çıplak ciltle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Nadir de olsa kalıcı yara izi, nefes darlığı ve hayati tehlikeye yol açabildiği bilinmektedir.
Tatile geldim içine etti. ilk başta halat sandım amk. Küçüğü bile ahtapot yavrusu gibi. Güzel hayvan aslında da zehirli diyorlar tırsıyor insan kulaç atamıyom sırt üstü yatamıyom denizde. Beyazlara alışmışken bunlar çıkmış bi de. Bugün bi tanesini öldürdüm de bu işi devletin yapması lazım.