1980'lerde başta ingiltere olmak üzere Avrupa'da büyük bir etki yapan kültürel değişim hareketi.
asla çalışma, gelecek yok gibi sloganlar atarlarmış. 'Never Work' (Asla Çalışma) ve 'No Future' (Gelecek Yok) sloganlarını atarken anarşizmden esinlendiğini söyleyebiliriz. Punk hareketi 'Gelecek Yok' sloganıyla aslında umutsuzluk vazediyor değildi; kapitalistlerin ve bürokrat sosyalistlerin gelecek vaatleriyle insanları gütmelerine karşı çıkıyordu. puştlar kısaca.
bir müzik türü olarak sınıflandırmanın külliyen yanlış olacağını her yerden duymuşuzdur zaten, punk başlı başına bir alt-kültürdür. özellikle de 70'ler ile milenyumun başı arasındaki o süreçte gerek ideolojik patlamaların gerek de o gençlik ateşini tetikleyen beat gibi akımların sonrasında git gide yayılmıştır.
kendi içerisinde çeşitli türlere ayrılır punk; hardcore, ska, pop, skate vb. ancak temelinde tuttuğu ideoloji alt sınıfın dertlerini konuşmaktır. bundan ötürü skinheadler, straight edgeler, kidler ve dahası türemiştir. yayılma, dinlenme, büyük plak şirketlerine imza atmak gibi şeyler hoşgörülmez, "sold out" durumuna düşürür ilgili bireyleri. bodrum katlarında yapılan, bol pogolu, bol küfürlü şovlar makbuldür bu camiada.
Müzik hayatım Punkla başladı diyebilirim. henüz 6-7 yaşlarındayken kuzenler dinletirdi. O günden beridir de bıkmadan dinleyip felsefesini benimsediğim akım. Sokaktaki ecüc-mecücler punk değil Ümraniyeliler'dir.
piyasaya akıtılan bir döl olup doksanlar ve ikibinlerde pamuktan şekere dönüşen tür. bir düşünceden çok, enstrünmanlarını çalamayan insanların saptıkları yola dönmüştür. acı ama gerçek.
erkek punk solistlerinin sesinin hep tatlı ve enerji verici olduğu isviçreli bilim adamları tarafından olmasa da kızlar tarafından tescillenmiştir.
Hep hoplayıp zıplamaları , şarkılarının neşe hayat dolu olması güzel özelliklerindendir , dinlenilesidir,bunalımdan kurtarma vitamin verme gibi faydaları olduğu da söylenmektedir.
Hayat sevinceğğ güzel tadındağ bi tür..
Aslında bir tür ideolojidir. Temel amacı olabildiğince fazla özgürlük tanımak olan düşünce sistemi, bireycilik, otorite karşıtlığı, şart olmamakla beraber politik anarşi, özgür düşünce ve ahlakı içerir. Punk'n dünyaya karamsar bir bakışı vardır çünkü modern uygarlık insanlık üzerinde bilinçli bir baskı kurmaktadır. Punk, düşüncelerini Punk rock, fanzinler ve konuşma yoluyla yaymaya çabalar.
Punk'ın dayalı olduğu ideoloji genelde Anarşidir, fakat başka ideolojilerle de birlikte anıldığı olmuştur, bunlar arasında liberal, sol liberal, sosyalizm, Anarşist komünizm, ve hatta neo-Nazizm vardır.
Çoğunlukla solculukla bağlantılı görülmektedir, fakat punklar çoğu kez solcuları en az sağcıları eleştirdikleri kadar şiddetle eleştirmektedir. Punklar kendilerini punk olarak adlandırır ve ne sol ne de sağ ile ilişkili olmadıklarını söylerler.