Film psikozlu bir katili hakkında yazılan 1960 tarihli alfred Hitchcock' un korku ve gerilim filmidir.
Efsanevi duş sahnesin ortaya çıktığı filmdir. Filmde yönetmenin tek çocuğu olan Patricia Hitchcock' da oynamaktadır.
Hitchcock' un siyah beyaz çektiği son sinema filmidir.
dinler dinlemez ''ben bu melodiyi bi yerden tanıyorumm!!'' dediğim ve nitekim de hafızamı yanıltmamış yeni muse şarkısı. 2008 wembley konserinde stockholm syndrome ardından tam da bu efsanevi riff gelmişti, zaten güzel olan bi parça üstüne bunun da eklenmesiyle aklıma iyice kazınmış sanırım.
alfred hitchcock un sapık adlı filmi, gerilim türünde olan filmin banyo sahnesi tam 127 kere tekrarlanarak dünya sinema tarihine adını altın harflerle yazdirmistir, katilin kim olduğu konusunda çok sasıracaksınız.
-If you do not do what you're told to do when you're told to do it, you will be punished. Do you understand?
-Aye, sir!
-If you leave my base without proper authorisation, I will hunt you down and throw your ass in jail. Do you understand?
-Aye, sir!
-I can't hear you!
-Aye, sir!
-Scream it!
-Aye, sir!
-Your ass belongs to me now!
-Aye, sir!
1960 yapımı kült film. izlediğim ilk Hitchcock filmi çok eski olduğu için hep ertelemiştim. Yıllar geçmesine rağmen hala zevkle izlenebiliyor ve çok fena geriyor. Janet Leigh cidden çok güzelmiş.
Muse'nin drones albümünde geçen popülaritesi en fazla şarkısıdır. Sırf o şarkı uğruna iTunes'den orijinal albümü indirmiştim.
Şarkı girişi Drill Sergent adı verilen bölümle başlar. Genel olarak küfür niteliği ve bel altı muhabbetin döndüğü bu şarkıyı dinlemezseniz hayatınızı eksik sayabilirsiniz.
Ayrıca (bkz: Defector)
bates motel dizisini izlerken dizi yapılmasına malzeme olan bu kült filmi de izleyeyim dedim dün gece. film malumunuz 5 filmlik 'Sapık' serisinin ilk filmi. alfred hitchcock abimiz 1960 yılında yapmış.
--spoiler--
sekreter Marion patronunu soyarak kaçar. Gecelemek için Bates Motel'e gider. motel sahibi Norman Bates (Anthony Perkins) hasta annesiyle birlikte yaşadığını anlatır. Marion'u yemek için eve davet eder. kız norman ve annesinin kavgasını duyar ve gitmekten vazgeçer. norman yemeği kızın odasına götürür ve iyi geceler dileyerek ayrılır. yemekten sonra Marion duştayken norman'ın annesi elinde kocaman bi bıçakla gelir ve kızı öldürür. Bir süre sonra odaya gelen Norman manzarayı görünce dehşete düşer. kızı duş perdesine sararak bataklığa atar. Marion'dan haber alamayan kız kardeşi, sevgilisi ve patronun tuttuğu dedektif olayın peşine düşerler. dedektif norman'dan şüphelenir ve annesi ile konuşmak ister. gizlice eve girer ve oracıkta bıçaklanarak öldürülür. kız kardeş ve sevgili de şerife gidip norman hakkında ihbarda bulunur. şeriften aslında Norman'ın annesinin yıllar önce öldüğünü öğrenirler. Eve giderler ve norman'ı yakalatırlar.
--spoiler--
filmin sonlarında norman'a tanı koyan psikiyatristin konuşması durumu açıklığa kavuşturuyor.
norman bates annesine psikopat düzeyinde bağlı bir şizofrendir. aşırı korumacı annesi norma bates tarafından yetiştirilmiştir ve annesiyle normalden farklı bir ilişkisi vardır. içten içe annesine aşıktır. annesinin başka adamlarla birlikte olmasına dayanamaz ve annesiyle annesinin sevgilisini zehirleyerek öldürür. annesinin cesedini de mezardan çıkarıp evde saklamıştır. aynı şekilde annesinin de kendine aşık olduğuna kendisini inandırır ve ne zaman bir kadından etkilenecek olsa içindeki 'anne' karakteri onu ele geçirir ve norman'ın etkilendiği kadını öldürür. norman da kendine geldiğinde 'annesinin' işlediği cinayetle baş başa kalır.
ufak bi dip not: ilk kurbanını öldürüşü meşhur duş perdesinin arkasından kocaman bıçakla yaklaşan katil tiplemesinin babası olan o sahnedir. yanlış bilmiyorsam duş sahnesinin çekilmesi tam 6 gün sürmüş. ha bi de bates motel dizisiyle seriye başladığım için 1960'daki filmde kullanılan ev ve motelin dizide kullanıldığını görmek acaip hoşuma gitti.
Alfred hitchcockun yönetmenliğini yaptığı gerilim klasiği.
Aynı zamanda da psikolojik bir film niteliği de taşır ve bu anlamda gerçekten başarılıdır.
Kurgusal olarak bir iki küçük kopukluk olsa da bir başyapıttır.
Muse'nin drones albümünde geçen popülaritesi en fazla şarkısıdır. Sırf o şarkı uğruna iTunes'den orijinal albümü indirmiştim.
Şarkı girişi Drill Sergent adı verilen bölümle başlar. Genel olarak küfür niteliği ve bel altı muhabbetin döndüğü bu şarkıyı dinlemezseniz hayatınızı eksik sayabilirsiniz.
Ayrıca (bkz: Defector)