subjektif olmayan insani özellikleri ölçen bilimdir.
örneğin, bir insanın boyunu ölçmek için uzunluk birimleri ve cetvel türevleri vardır. Buna bakarak, bir insana uzun boylu veya kısa boylu denebilir.
ancak kişilik özelliklerinin ölçümünde bu şekilde bir metrik düzen yoktur. bunlar için psikoteknik testler kullanılır ve sonuçları da yoruma açıktır; bu özelliklerin tanımları kesin yargılar içermez.
sürekli dikkat testi,
seçici dikkat testi,
muhakeme testi,
hız-mesafe ve çarpışma zamanı tahmin testi,
çevresel görüş testi çarpışma tahmin testi... (bkz: simulasyon)
ürücülerin sürüşle ilgili özel bilişsel ve psikomotor becerilerini ölçen ve güvenli araç kullanımını sağlayan standart testlerin yer aldığı bilgisayar tabanlı bir değerlendirme sistemidir. Temel bilişsel beceriler "dikkat, algı, bellek, izleme ve muhakeme" ve psikomotor beceriler ise "el-ayak-göz koordinasyonu, tepki zamanı, çevresel görüş, hız mesafe tahmini ve çarpışma zamanı tahmini" olarak tanımlanabilir. Bu becerilere sahip olmanın, kurallara uygun karar vererek ve doğru motor hareketleri yaparak kazalardan kaçınabilme ve araç kullanabilmenin ilk basamağı olduğu söylenebilir.
Değerlendirmeye tabi tutulacak sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin; kişilik, tutum ve muhakeme gibi özelliklerinin bilgisayar destekli testler aracılığı ve gerektiğinde diğer test yöntemleri ile psikolog tarafından
yapılan değerlendirmedir.