psikolojide bulunan ikna yöntemlerini kullanarak, kitlelere belli bir misyonu aşılamak, kendi düşüncelerini kabul ettirip, diğer düşüncelerin reddedilmesini sağlamak.
Tüm reklam şirketleri, siyasi partiler, tüm ülkelerin ordularında sosyal psikoloji okunur hatta psikolojik savaş çağımızın en güçlü silahlarından biri haline geldi.bellı bır butce ayrılır ve sunı bır gundem yaratılır tabıı parayı verenlerın istedıklerı haberler konulur.abd bu savaş için bayagı bır para ayırdıgını acıklamıstı hatta destek olarakta bırcok ulke yardımda bulunmustur.
baris zamaninda psikolojik savasin uygulanacagi topluluk için;
-ilk önce cahil olmasi gerekir.
-hollywood filmlerinden çok kolay etkilenip, "amerikan dost, rus-arap düsman" diyebilmesi gerekir.
-kendi ülkelerindeki basin ve yayin kuruluslarinin editörlerinin sistematik olarak satin alinmasi gerekir.
-halkin hükümet ve ordudan tamamiyle koparilmasi gerekir.
örnegin, ruslar sscb zamaninda "ordu ve halk birdir" yazili afisleri, amerikan propagandasina karsilik her sokaga astirmistir. 2.dünya savasinda almanyanin yaptigi en büyük hata rusya'ya girmek degil, ruslara kötü davranmak olmustur. baskici hükümetten bikan halk nazi propagandasiyla tereyagi gibi eriyebilirdi, ancak saf irk safsatasi almanya'nin sonunu getirdi.
bir toplumun insanlarının tutum ve davranışlarının değiştirilmesini ve hatta programlanmasını amaçlayan faaliyetlerin bütününe verilen addır.
eş anlamlısı için (bkz: soğuk savaş)
psikolojik savaş, fiziksel savaşa göre daha uzun sürelidir, çünkü bir toplumu değiştirmek çok uzun zaman alır.
maliyeti daha düşüktür, fiziksel araçlar yerine kişilerin zihinlerine oynandığından ötürü araçlardan ziyade bilgi kaynaklarını ele geçirmek ve kullanmak maliyeti yaratacaktır. Sonucu daha kesindir, atom bombası yemiş Japonya ve şehirleri sıfırlanmış Almanya'da bugün hala toplumsal bilinçler son derece kuvvetli ve bu devletler endüstriyel birer dev iken, ispanya'da egemenlik sürmüş olan Endülüs Emevileri'nden veya Çin sınırlarına dahil olmuş Türk kökenli devletlerden bugün eser yoktur.
Tüm türk halkının eğitimini alması gereken fiziken zararsız harp türüdür.
3 çeşit propogandası vardır.
1-Siyah propoganda : Açık açık ve herkesin bilip ulaşabileceği şekilde yapılan psikolojik yöntem örn: amerikanın ırağa girerken gösterdiği sebepler.
2-gri propoganda : kaynağı tam anlaşılamasa da en azından yaklaşımlarda bulunulabilinecek durum.
Örn: ABD dışişleri bakanının türkiyeye geldiği gün amerikan tvsine türkiye karşıtı program koyan güç.
3-beyaz propoganda : kim tarafından ve nasıl yapıldığı bilinmeyen ve hatta psikolojik savaş amaçlı mı yapıldığı kestirilemeyen durumdur.
örn: Hrant Dink cinayeti sonrası 'hepimiz ermeniyiz' sloganını çıkaran ve yürüyüşleri organize eden topluluk
türkiye psikolojik harp dairesi avrupa birliğine uyum yasaları çerçevesinde mgk üzerinde yapılan düzenlemeyle insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle akp hükümeti zamanında (2003) kapatılmıştır.
saldırılan hedef ve toplumların her türlü direncini kırmak için kullanım amacına göre zarar verebilecek her türlü savaş faktörlerinin yanı sıra yapılan eylemlerdir.
bir kişinin ya da bir insan grubunun, duygu, düşünce ve davranış biçimlerini kontrol altında tutmak, değiştirmek ya da yönlendirmek için örtülü bir şekilde, hedef kişi ve ya topluluğa onlara fark ettirmeden tatbik edilen tüm yöntemler.
bilinen en büyük psikolojik savaş ustaları çinli komutan sun tzu ve cengiz han'dır. özelikle sun tzu'nun savaş sanatı isimli kitabında bu konunun incelikleri pek güzel anlatılmıştır. ama çinliler'e yaramamış o ayrı. yarasaydı göt korkusundan çin seddi'ni yapma gereği duymazlardı.
prof. dr. nevzat tarhan'ın kitabıdır. içeriği propaganda ve sıcak savaş öncesinde ve sonrasında yapılabilecek soğuk savaş propagandalarını ve çeşitlerini anlatmaktadır.
propagandayı içeriklerine göre renklere ayırmıştır.
örneğin: beyaz propaganda, gri propaganda ve siyah propagandadır. aslında her konu başlığı ayrı birer kitap olabilecek derinliktedir. nevzat tarhan kitabında bu konuları gayet açıklayıcı bir biçimde önümüze sunmaktadır.
psikolojik savas dusman uzerinde psikolojik baski yaratmak, dusman kontrolu altındaki bolgelerdeki dusman gruplarının ve diger hedef alınan toplulukların tutum ve davranıslarını olumlu yonde etkilemek amacıyla kullanılmasıdir. Bunun temel amacları, dusmanın herke veya muhasatama devam isteğini zayıflatmak ve savaşı surdurmekteki kapasitesini azaltmak amacı güden bütün cabaları desteklemektir.
Gunumuz psikolojik savaslarinin Cok fazla taktikleri vardir ama en fazla kullanilani buyuk kitlelere ulasa bilen medya kuruluslaridir.
genellikle ayrılığın hemen sonrası eski sevgili ile yapılan savaş türüdür. kimin ne kazandığının ve ne kaybettiğinin muhasebesi yapılır ve kaybedilenlerin intikamı alınmaya çalışılır. eski sevgiliye hem onun umursanmadığı mesajı verilir hem de eski sevgili cezalandırılmaya çalışılır. genellikle yaş ilerledikçe bu tür çocukca oyunlar azalır. ama 40 yaşında boşanan çiftler bile bu tür psikolojik savaş verebilirler. biraz da kişilik meselesidir. ilişkinin uzunluğu ile de alakalıdır.