ruh doktorunun ilaç yazmayanı. yaptıkları şey insanın kendisini daha iyi tanımasını sağlamak. bu bağlamda çok insancıl (hümanist)tirler: kendilerinden yardım almaya gelen kişiye hasta demezler, danışan derler. kendileri de doktor değillerdir, danışmandırlar.
insanın kendisini tanımasını sağlarlar dedik, bu yüzden, danışanıyla etkileşim içine girerler. terapi uygularlar: konuşurlar, anlamaya çalışırlar, haftalık egzersizler verirler.
ilaç yazmadığı için biraz küçümsenirler. bu haksızlıktır: insanın yaşadığı zor olaylar algısını daralttığından dolayı kendisiyle ilişkisi bozulur. sıkıntılar ortaya çıkarır. bunun ilaçlar tedavi edilmesi şart değildir. insanın kendisiyle ilişkisi tekrar düzene konur. gerekirse ilaçla tedavi de yapılır.
psikiyatriste gidilmeden önce uğranması gereken kişi. tecrübeyle sabittir ki yanına gittiğinizde size ilaç yazmayan psikiyatrist mevcut değildir. hemen olayı ilaç tedavisiyle çözmeye çalışır. kimi insanda ilaç daha derin yaralar açar. çünkü psikiyatri ilaçları birşeyleri yaparken birşeyleri yıkma olayına girer. ama durum vehamet boyutundaysa psikoloğunuz sizi zaten bir psikiyatriste yönlendirecektir. unutmadan konuşmaya ve derdinizi anlatmaya ihtiyacınız varsa yine bu insanlara gidiniz çünkü psikiyatsitler dert dinlemekten zevk almazlar, dinler gibi yapsa da 3 dakika içinde yazacağı ilaca karar verdiğinden dolayı anlatacaklarınızın neticeye bir etkisi olmayacaktır.
havadan ,sudan ve bilimum beleş işlerin birincisinden ien kolay yönden para kazanan insandır...
yoksa çözemez sizin sorunlarınızı falan dinler ve sallar ...(u: süper bi felsefe)
psikolojik danışman; bütün psikolojik danışma uygulamalarında terapötik sürecin en önemli unsurlarından birisidir. psikolojik danışman gerekli psikolojik yardım becerileri konusunda uzmanlaşmış kişidir. etkili psikolojik danışmanların sahip olması gereken temel beceriler literatürde şu şekilde belirtilmiştir.
1) psikolojik danışmanlar, danışanlarında varolan gelişme potansiyeline inanmaları için onları cesaretlendirirler.
2) danışanlarına bir sanatçı duyarlılıgı ile yaklaşırlar. bu; onlara karşı duyarlı olmak, yaratıcı olmak, esnek olmak, psikolojik danışma tekniklerini danışanlarının gereksinimlerine göre uyarlayabilmek demektir.
3) psikolojik danışmanların duygusal açıdan aşırı değiskenlikleri yoktur. değiskenlik, danışanda güvensizlik duygusu yaratır.
4) insanların yaşamları ile ilgili sorunlarını anlamaya ve bu sorunlarını çözmelerine yardım etmeye isteklidirler.
5) psikolojik danışmanlar kendilerini oldukları gibi kabul ederler.
6) kendi gelişimlerini artırmak için çalışsalar da, gerçek ben ile ideal ben arasındaki tutarsızlık kaygıya neden olacak kadar büyük degildir.
7) etkili psikolojik danışmanların özsaygı düzeyleri yüksektir.
8) kendini gerçekleştirme yönünde davranışlarda bulunurlar.
9) psikolojik danışmanlar, danışanlarının amaçlarının gerçeklesebilecegi konusunda sabırlı olmalıdırlar.
psikolojik danışmanlık nedir? psikolojik danışman kimdir? (bilimsel literatür incelemesi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı psk.dnş.hasan turgut erdoğan'e aittir ve makale, yazarı tarafından tavsiyeediyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com ) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
karşısındaki insanların sorunlarını bulmak ve çözmek için eğitildiklerini söylerler. Bu sebepten bol bol eleştirmeyi kendilerine hak görürler.Diyalog halinde oldukları her kişinin hastası olmadığı kendilerine hatırlatılmalıdır.
üniversiteye TM türünden öğrenci alan PDR bölümü olarak bilinen bölüme giren çoğu öğrencinin seçtiği meslektir. Göreve rahat geçilebilen bir meslek olmasıyla birlikte bölümü de oldukça rahattır.
3 yıl okursun, okursun, ama nasıl okursun oku geç. son yıl verirler eline bi sürü sorunlu veledi bi de yetmezmiş gibi video alımı yazıya dökümü vs vs tek tek incelenirsin hoca tarafından.grup rehberliği neyse de bireysel danışma zor kardeş.
ülkemizde lisans düzeyınde psikolojık danışmanlık ve rehberlık olarak eğitim fakultelrınde bulunan bır alandır.. okullara rehber ogretmen unvanıyla atanıp, kendılrındsen sayısız beklentıde olan velılere , ogretmenelre ve ıdareye hızemt sunaması beklenılen meslek elamanıdır. ayrıyaten devlette psıkolojık danısşman unvaınını kullanamsına bıle ızın vermezler.. 4 yıllık egıtımın yetersız oldugu 5 yıla cıkarılmasının ve uygulamay yogunlaşılmasının gereklı oldugu bolumdur.. maalesef kı degerı anlasılamayan u yuzden de alan dısı atamalar maruz kalan , 10 yıl sonra bugunku populerlıgını yıtırecek bolumdur.