psikiyatri bir tıp dalıdır. psikiyatrist, tıp fakültesi eğitiminin yanında 4 yıllık psikiyatri uzmanlığını tamamlamış ve reçete yazma yetkisine sahip doktorlardır.
psikologlar ise fen edebiyat adı altında 4 yıllık lisans psikoloji eğitimini tamamlamış ve ardından 2 yıllık yüksek lisans programında eğitim görmüş ve uzman klinik ünvanını almış kişilerdir. kişilerde var olan hastalıklı duygu, düşünce ve davranışların altında yatan nedenleri konuşarak çözümlemeye çalışan ruh sağlığı uzmanıdır.
2'sine de gidiyorum. psikolog, arkadaşınız gibidir, sizi net bir şekilde yönlendirmesini bekliyorsanız çok beklemeyin. Efendi gibi Dinler ve bakış açınızı değiştirebilecek yorumlar yapar. Yapabilirse tabi. Benim psikoloğum bana "yaşadığınız durum çok zor" dedi lol. Farklı açılardan bakabileceğim ihtimalleri söyledi ama bazen konunun o kadar uzağında yorumlar oldu ki bunlar, içimden saçmalıyor şu an dediğim zamanlar olmadı değil. Neyse severim kendisini.
Psikiyatrist daha matematiksel yaklaşır, sorun yaşadığınız andaki duyguların matematiğiyle ilgilenir. O andaki düşünceniz ve neden böyle hissettiğinize dair sorular sorar. Ve en önemlisi ilaç verir. ilaç hemen işe yaramıyor haberiniz olsun. işe ne zaman yarar onu hala bilmiyorum, bekliyoruz.
--spoiler--
kişilik: hasta olmak dışında o işler yönelmeyle olmuyor.. tıp okuyup, tus'ta psikiyatriyi seçip, kazanıp, bir 4 sene ihtisas yapmak gerek..
--spoiler--
farkındayım abi. Ben daha lise olduğum için psikologluğu tercih edip tm mi yoksa psikiyatristliği tercih edip sayısal mı seçsem diye düşünüyordum o yüzden öyle bir ifade kullandım. Ne bileyim benim de kafam çok karışık çevremde danışıp sorabileceğim biri yok, okullarda verilen rehberlikten bahsetmiyorum bile.
biri doktor biri danışmandır. yani fark çok önemli ve büyük bir farktır.
psikolog hemşire ise psikiyatr cerrahtır tabi kime tedavi olmak istediğiniz size ve duruma bağlıdır. zira gereken şey pansuman ise hemşire işiniz görecektir ve bilakis çok daha da iyi olacaktır. Çünkü sürekli olarak bu işle bir pratiği vardır. Psikiyatr ise işi hemen en kolay yoldan çözüp ilaca başlayabilir. genel olarak ta öyle olur zaten. Psikiyatrlar doğrudan ilaçla başlar terapiye ayıracak zamanları yoktur.
psikolog derdini dinliyor ve mantıklı düşünmemizi sağlamaya çalışıyor psikiyatri ise sıkıntılarını dinleyip ona göre ilaç yazıyor ilaç sürecini takip ediyor.
çok güzel anlatmışsın, teşekkür ederim..
Dediğim gibi bu aralar kafam o kadar allak bullak ki düşüncelerimi toparlayamıyorum sanki kocaman bir sis bulutu var gibi zihnimde. Halletmeye çalışacağım, ayrıca tavsiyelerin için minnettarım kesinlikle dikkate alacağım.
Psikiyatrist hem sizi dinler, hem hastalığınız tespit eder, hem size uygun ilaçlar yazar hem de durumunuzu sürekli takip eder. Psikolog öneriler verir. Tıp okurken de psikiyatri puanı yüksek oluyor diye biliyorum. Çok çalışma isteyen bir bölüm. Şimdilerde kolunuzu sallasanız bir psikoloğa çarpar.
Gittiğim psikiyatrist terapi de yapıyor. Iyiki varlar.
Psikolog dinlemekten başka bir şey yapmaz. Klinik psikolojide hasta yalnızca dinlenir fikir belirtilmez ve müdahale edilmez. Psikiyatrist ise sorununu çözmeye uğraşır.