psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark

entry90 galeri0
    1.
  1. psikiyatrist tıp fakültesinin ilgili bölümünden mezun olup, psikiyatr üzerine 4 sene ihtisas yapan, hastalarına ilaç yazma yetkisi bulunan doktordur. psikolog ise edebiyat fakültesi psikoloji bölümü mezunu olan, hastalık ile ilgili bir teşhis koyma ve ilaç yazma yetkisi olmayan, hastalarına sadece psikoterapi uygulayan çalışanlardır.
    9 ...
  2. 2.
  3. 6 sene tıp fakültesi okuyup bütün hastalıkları tedavileri öğrenip , üstüne tus da psikiyatriyi kazanıp 4 senede o dalda eğitim görmektense 4 sene sadece psikoloji üzerine okumak bana daha mantıklı gelmiştir her zaman. ilaç yazma yetkisi için 10 sene okunmaz gibime geliyor.
    8 ...
  4. 3.
  5. psikiyatrinin bir sağlık konusu ve dolayısıyla bir bilim, bir tıp dalı olduğu düşünülür ise, şikayetçi olan insanların hasta olarak nitelendirildiği, çok ciddi boyutlara taşındığında insanı deliliğe kadar götüren bir konunun tedavisi için 4 senelik bir edebiyat fakültesi eğitiminin ne kadar yeterli olacağı bir muallaktır. Bir insanın sağlığını kontrol etmek, bir insanı iyileştirmek için tıbbi eğitimin, tedavi yöntemlerinin, teknik altyapının ve ilacın ne kadar önemli olduğu düşünülürse, psikologların ve psikiyatristlerin çalışma alanlarının belirli çizgiler ile ayrılmasının çok önemli olduğu sonucuna ulaşılır.
    türkiyedeki sağlık problemlerini başı yetkisiz, bilgisiz, eğitimsiz ve tam donanımsız insanların sağlık ve tedavi işlerini yürütmesidir. sağlık ocağında iğnecinin operasyon yapması, dispanserde temizlikçinin dikiş dikmesi, dahiliyecinin ameliyata girmesi gibi bir çok vaka ile karşılaşılan bu ülkede keşke insan sağlığı gibi bu çok önemli konuda gerekli özen gösterilse, sadece bilgili, yetkili kişiler işi yapsa.
    4 ...
  6. 4.
  7. verilen ilaçlarla zihnin ve bedenin uyuşturulması mı çözümdür , yoksa birey tamamen ayıkken konuşarak problemin temelini bulmak mı? hastayı ilaç yazıp yollamak mı daha kolaydır , yoksa saatlerinizi harcayıp söyledikleriyle bilincin altına inmeyi başarmak mı? bu sorulara yanıt verilince sanırım psikologla psikiyatr arasındaki fark tam anlamıyla çıkar ortaya.
    3 ...
  8. 5.
  9. aralarındaki tek farkın recete yazma lüxü oldugu ve ikisinnde özünde aynı amacı güttügü farklı meslek dalları..
    1 ...
  10. 6.
  11. psikiyatrlar mekanik bilimselliği,psikologlar ise insancıl bilimselliği kullanırlar.
    psikiyatrlar tıp eğitimi alırlar,psikologlar psikoloji eğitimi.
    psikiyatrlar terapi yapamazlar,psikologlar terapi yaparlar.
    psikiyatrlar ilaç verirler,psikologlar veremezler.
    psikiyatrlar hafif hastaları psikologa,psikologlar ağır hastaları psikiyatra yönlendirirler.
    ikisinin de temeli insandır;yöntemleri,yaklaşımı,uzmanlıkları,eğitimi farklı olsa bile.
    12 ...
  12. 7.
  13. BiZiM Ki GiBi BiR ÜLKEDE ARALARINDA PEK FARK YOKTUR HER iKiSiNEDE DELi DOKTORU DENiR NE YAZIK Ki. *
    4 ...
  14. 8.
  15. pisikolog kantinde kahvede şurda burda sıkıntısını atamamış insanları kanepesinde sırtı üstü misafir eip onları iyice gevşeten insandır. halbusem hamamlarda aynı işi görür bana göre hemde daha ucuzdur. pisikiyatr ise artık iyice balatayı sıyırmış insanlara damardan şifa olan insandır.
    5 ...
  16. 9.
  17. pskiyatrist doktordur*, psikolog ise bele ne bilem hayat gocu gibim ibnem gibim pustumsu bisey!
    4 ...
  18. 10.
  19. psikiyatrist hastalığa derman olur, psikolog ise en fazla hasta yakını olur. *

    not: edebiyat fakültesi pisikoloji bölümü mezunları doktora yapma gayreti içinde olan bölümlerin başındadır. isimlerinin başına dr. sıfatı koyarak kendilerine doktor diye hitap edilmesini isterler. doktora yapan makine mühendislerinden farkları yoktur. (bkz: ajdar)
    3 ...
  20. 11.
  21. psikologlar telefon numaralarını köprü altlarına yazarlar. bir de yanına kocaman bir "bel fıtığı" ibaresi eklerler.. yeni nesil psikologlar ise çeşitli çöpçatan sitelerinin müdavimleri arasındadırlar. günün 27 saatini bu sitelerde hiç ederler..

    psikiyatristler ise daha organize çalışırlar. genellikle laleli ve aksaray civarındaki pavyonlarda bir gecede bir aylık maaşlarını yemeleriyle ünlüdürler.

    psikologlar bir umudun peşinden köprü altlarında, ellerinde klavye boyacılık yaparlar. yani sürrealist takılırlar. psikiyatristler ise çağın gereklerinin farkında olup "abi karı lazım mı" sorusuna "evet abi lazım" diye atlayan tiplerdir. sonuna kadar realist insanlardır. misal victor hugo.
    1 ...
  22. 12.
  23. psikolog çözüm önerileri getirip sonucu hastaya bırakırken, psikiyatrist sorunu kökten çözer, hastanın hayalgücündeki sorun fiziksel soruna dönüşür. psikiyatrist hastanın hayalgücünün yanı sıra fiziksel kısmıyla da ilgilenip iyileştirir.
    0 ...
  24. 13.
  25. psik den sonra birinde olog birinde iyatrist vardır. temelinde ikiside psikdir.
    4 ...
  26. 14.
  27. oldukça yaygın bir yanlış anlaşılmayla bu farkın ilaç yazıp yazmamak olduğu sanılır. oysa bu iki meslek birbirlerinden tamamen ayrı disipler içinde gelişir ve tek ortak yanları sistem içerisinde birbirleri destekler bulgulara sahip olmalarıdır. psikiyatri bir pozitif bilim olan tıbbın bir parçasıyken psikoloji bir sosyal bilimdir. bu iki meslek birbilerinin yaptıkları işlerin bir çoğunu yapamaz ve aslında tek ortak yanları psikiyatristlerin de psikologların da psikoterapi uyguluyor oluşudur. türkiyede zamansal ve maddi problemler nedeniyle psikiyatristler de tüm hekimler gibi çok yoğun ve ağır iş yükleriyle psikoterapiye çok fazla vakit ayıramamakta ve olabildiğince kısa süre içerisinde hastayla iletişim kurup tanı ve tedaviye karar vermek zorunda kalmatadırlar. işte bu yüzden ülkemizde psikiyatristlerin psikoterapiye başvurmadıkları gibi bir anlayış hakimdir. aslında kimi psikiyatristler diğerlerine göre psikoterapi ağırlıklı tedavileri fırsatları olsa dahi tercih etmeyebilirler ve bu yalnızca o bireylerin sahip oldukları bilimsel görüş ile ilgili bir durumdur. ayrıca psikiyatristler psikologlar gibi sorunların yalnızca ruhani-zihinsel yönü ile değil organik yönüyle de ilgilenmek zorundadırlar ve bu yüzden biyolojik yapılar üzerinde kimyasalları kullanmaya ihtiyaç duymaları son derece doğaldır.
    1 ...
  28. 15.
  29. Kocaman bir farktır.

    Ama psikolog arkadaşlarımızın bu fark hakkında öfkelenip "aradaki tek fark ilaç yazma yetkisi değil mi yaa ühü hühü" şeklinde ağlamalarının sebebi, "psikiyatrist ile psikolog aynı şey değildir" diyen insanların psikologluk mesleğini küçümsediğini zannetmeleridir. tamamen bir yanlış anlaşılmadır.

    Psikologluk çok önemli ve zor bir meslektir. Kimsenin mesleğinizi aşağıladığı yok. Fakat tıp ile uzaktan yakından alakası yoktur hepsi bu. Çünkü uğraştıkları insanlar "hasta" değil, onlara dinlemesi için gelen, hayatlarında aşamadıkları problemleri onların yardımı ile aşmaya çalışan insanlardır. BU gerçekten çok önemli bir şeydir.

    Öyle inanıyorum ki, bu ülkede herkes sadece kendi işi ile ilgilenince her şey rayına oturacaktır.
    2 ...
  30. 16.
  31. Psikiyatrist daha çok doktor görevini üstlenir testler yapar ilaç yazar vs. Psikolog ise sorunları dinler, önerilerde bulunur. Dertleşir diyelim. Kebap meslek.
    0 ...
  32. 17.
  33. psikiyatrist sorunu çözücüdür, psikolog ise sorun dinleyendir.
    2 ...
  34. 18.
  35. psikiyatrist ilaç yazar, psikolog dert dinler tarih yazar. (bkz: yeni baslayanlar icin aforizma)
    1 ...
  36. 19.
  37. biri psikologdur biri psikiyatristtir.eyorumlamam bu gaddar.
    0 ...
  38. 20.
  39. psikolog yardımcı olur, psikiyatrist hastalığı ilerletir.
    1 ...
  40. 21.
  41. psikiyatristler beynin bozulmuş işlevine ilaçla müdahale ederler(terapi eğitimi alanları da mevcuttur).
    psikologlar beynin işlevini bozan şeyi danışana fark ettirip işlevin kazanımını sağlarlar.
    psikiyatristler ilaç yanlısıdırlar, özellikle devlet hastanelerinde ilaç yazmayan psikiyatrist işini yapmamış sayılır.
    psikologlar ilaçların çözüm olmadığının farkındadır.
    0 ...
  42. 22.
  43. psikolog en konuşturmak isteyenidir , psikiyatrist ise en ilaç yazanıdır .
    0 ...
  44. 23.
  45. önüne gelene hasta deme ve ilaç yazma huylarından nefret ediyorum. bir kere bile kapılarını çalmamış olmamın sebebi de budur.yoksa mükemmel bir ruh sağlığına sahip olduğumu iddia etmiyorum. bir de psikolojiden nefret ettim. adam yalancının önde gideni, mitoman diyorlar. iftiracının teki, şizofren oluyor. psikolog veya psikiyatristin kabahati büyük değil bu durumda ama şu psikoloji kitaplarını herkes okumasın. kötü insanları "yazık psikopatmış o da ne yapsın ama hasta yani" deyip bağrıma basmamı beklemelerinden yoruldum. gerçekten hasta olanlara geçmiş olsun, gerisi de artık aklını başına alsın.
    0 ...
  46. 24.
  47. 25.
  48. Birinin işi kolaydır. Yaz ilacı uyut geç. Diğeri ise olayı derinden iyileştirmeye çalışır.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük