53. doğum gününde "doğum günün kutlu olsun doktor, ölümün ilk gününe hoş geldin" notu alan new york'lu bir psikanalistin hikayesini anlatan john katzenbach eseri. kitabın başında "freud ve jung bir araya gelse, daha iyisini yazamazdı" diyor. haksız sayılmaz. gerçekten inanılmaz bir kitap. çok sıradışı değil ama gene de sıradışı kurgulanmış bir kitap. okuyun, okutun.
bu kullanıcı adını almama yardımcı olan kitap. Gerçekten çok iyi kurgulanmıştır. Böyle bir konu kırk yıl düşünse gelmez insanın başına.
--spoiler--
Psikanalist Frederick Starks 53. doğum gününde ölüm tehditi içeren bir mektup alır. Mektubu Rumplestiltskin adıyla imzalayan şahıs Dr starks tan 15 gün içinde onun kim olduğunu bulmasını ister. Bulamazsa Dr starks ın kendisini öldürmesi gerekir. Bunu yapmazsa rumplestiltskin doktorun 52 akrabasını teker teker öldürecektir. bu konuda gayet ciddi olduğunu kanıtlamıştır.
Doktorun rumplestiltskin e onun kim olduğunu bulma yolunda new york times ilanları aracılığıyla 3 soru sorma hakkı vardır. Kahramanım rumplestiltskin in bütün bunları yapmak için bence çok haklı sebepleri vardır. O dünyada sevdiği 4 kişiden biri olan annesinin intikamını almaktadır.
ayrıca ilk bölümün sonunda doktorun öldüğünü düşünüp gözlerim yaşarmıştı; ama bu kitabın sonunda rumplestiltskin in vurulmasıyla duyduğum üzüntünün yanında hiç halır.
--spoiler--
kurgusuna hayran olunacak bir john katzenbach romanı. sizi şaşırtmayı her an başarabiliyor ve kitabın su gibi akıp gitmesini sağlıyor. türünün en iyisi diyemem belki ama en iyi örneklerinden biri olduğu şüphesiz.
ama rahatsız edici yönleri de yok değil. bir kere en sinir olduğum konu, kitabın sonu. doktor starks, hayatını mahveden adamı bir anlamda affediyor. tabi bu beğenmeme durumu bana özgü de olabilir. çünkü kitap boyu sevgili doktorumuza yapılan öyle sinirimi bozdu ki belki de hırsımı alacak olan merlin,virgil ve rumplestiltskin'in topluca öldürülmesi olurdu. ha bu klas bir kitap sonu olur muydu? hayır. ama bu 've sonsuza kadar mutlu yaşadılar' tarzı sonlar da beni çıldırtıyor, nasıl yapalım.
bir de kitapta karakter sayısı oldukça az. bu türün devamlı takipçileri, kitap sonlarında katilin kurbanın çevresinden biri çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu bilir. ama doktorumuzun çevresindeki insan sayısı o kadar az ki, kitabın sonunda öğrendiğimiz zimmermann ismi bütün kitap boyunca aklımdaydı zaten. ama bir yandan da doktor kendini hayattan soyutladığı için belki doğru olan da buydu. bilinmez. yoruma açık şeyler bunlar.
30’un üzerinde okuduğum psikolojik gerilim kitaplarından en fazla aklımda kalanlardan biri. O kadar güzel kurgulanmış ki bay R’nin kim olduğunu ve neden bunları yaptığını deli gibi merak ediyorsunuz. Ama yine de annesini tedavi eden doktora bulaşacak kadar kötü bir şey gelmemiş yine de başına. Garip.
Yine de bütün kitap boyunca adama sinir olsam da sonunda vurulmasına hüzünlenmiştim.
Edit:spo olduğunu belirtmeyi unutmuşum özür diliyorum.