Sizi bağımlı hale getirip üzerine para verdiğiniz şahsiyetlerdir. Bir nevi kanallardır. ilaç şirketleriyse torbacı. Bağlantıyı kurarlar. Alırsınız. Kullanırsınız. Yeni bir şey çıkar. Onu tavsiye eder. Kullanırsınız. Bu kısır döngüde iyi olamazsınız. Hiç olmasaydılar bir şey değişmezdi.
Halk dilinde psikiyatristlere deli doktoru denilmektedir. Ancak son yıllarda akıl hastalıklarının beyin fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıktıkları ve nedenlerinin beyin kimyasındaki bozulmalardan kaynaklandığını öğrenmeye başlayan halk deliye akıl hastası deli doktoruna ise asabiyeci demeye başlamışlardır.
bence direkt eczacılık okuması gereken mesleği yapan kişilere verilen ünvan.
zira artık psikiyatrist seansları birçok yerde 15-30 dakika arası oluyor. yani geliyorsun, oturuyorsun, diyorsun ki kıçım ağrıyor, yazıyor ilacı gönderiyor 15 dakika içine. asıl konuşma seanslarını psikologlar yapıyor. onlar da psikatriste gönderiyor ilaç yazsın diye.
yani psikiyatristin ilaç yazmak dıiında pek yaptığı bir şey yok malesef.
özel klinikse orası ayrı, onu tam bilemiyorum. ama sanmıyorum ki saatlerini bir hastaya ayırsın.
"son zamanlarda kendini nasıl hissediyorsun"
"daha önce ölmeyi düşündün mü"
"intihar etmeyi düşündün mü"
"etrafta olan her şey yüzünden kendini suçluyor musun. yoksa bir başkasını mı suçluyorsun"
devlet hastanesindeki kalabalıktan dolayı 10 dakikadan fazla sizinle iletişim kuramayan, o yüzden özel muayenelerde bozulan psikolojiniz için düzenli gidilmesi gereken doktor grubu.
ona da paramız yetmiyor zaten. en iyisi biz ölelim!
psikolog yalnızca bilgi verebilir
klinik psikolog bilgi verip terapi yapabilir
psikiyatrist ise bilgi verip terapi yapıp ayrıca da (zaten doktor olduğu için) ilaçla tedavi düzenleyebilir.
psikiyatristler 6 yıllık tıp eğitimi alırlar. psikologlar fen edebiyat fakültesi psikoloji okuduktan sonra bu ünvanı alırlar. temel eğitim ile bu bilgiye erişirler.
bunun icin 6 yil degil 10 yil okurlar. Bizim yazdigimiz ilaclarin cogunu baska doktorlarin yazma yetkisi yoktur. Fakat sen cozum icin sihirli degnek bekliyorsan o da bizde yoktur.
Yaltigi tekmsey ilk randevuda sorununuzu ustunkoru dinleyip ilac yazmak ve sonraki randevularda ilacin dozajini artirmaktir. Bunu yapmak icin 6 yil okumaya gerek var midir merak ettirir.
ilaçla tedavinin %80 etkinliğe sahip olduğunu terapi ile ilaç tedavi etkinliğininse %90 etkinliğe sahip olduğunu bilen ayrıca terapi eğitimi için 10 yıl üstüne yıllarca daha eğitim alması ve para vermesi gerektiğini bilen ek olarak terapi süresi nedeniyle sınırlı hasta alınması zorunluluğu olan bu nedenle terapi hizmeti kullanmayı tercih etmeyen günde yaklaşık 100 hasta ile cebelleşen doktordur.
daha çok bir iki ilaç yazıp bunlar bittikten sonra bir daha gel diyen ve ilacın bitmesinden sonra benim gitmediğim kişidir. Benim sorunlarımı dinlemeden ilaçlarla çözülebileceğini savunan bir düşünceye sahip kişidir.
acaba doktor mu bunlar diye beni derinden derine düşündüren kişilerdir. Bir doktordan ne beklersiniz, yaşadığınız sorunu biraz hafifletmesini beklersiniz, çok ateşli bi hastalığınız varsa doktor size güzel bi iğne yapar, bi ilaç verir, veya ne biliyim ameliyat eder, iyi kötü sizin acınızı biraz dindirir.
Psikaytirst napıyor kardeşim, siz depresyondasınız, her gününüz zehir gibi geçiyor, veya panik atağınız var, sizi üç dört cümle dinliyor, kalıplaşmış ilaçları dayıyor, al bunu dene diyor. siz ilacı alıyorsunuz ya uyku düzeniniz bozuluyo, ya kilo alıyosunuz ya da başka bişey, günlük işinizi yapamaz hale geliyorsunuz, acılarınız da bitmiyor. Neymiş efendim, altı ay bi sene kullanmamız lazımmış, ulan zaten adamın bir günü geçmiyor zehir gibi hissediyo kendini, bu kadar kolay mı..
Altı ay sonra gidersiniz, bu ilaçlarınız bi b...ka yaramadı, dahası kilo aldım, uyku düzenim bozuldu demek gelir içinizden ama demezsiniz. Hımm o zaman şu ilaçları dene der size.. Çünkü pskiyatristlerin çoğu olaya çok genel bakarlar, depresyondaysa yazacağı üç ilaç vardır, bu üç ilacı sırayla size dayar.
Bir psikiyatristin nöroloji bilgisi yoksa, sizin beyin haritanızı çıkaracak cihazları yoksa, bildiği tek şey masanın arkasından sizi dinleyip reçete yazmaksa o psikiyatristten hayır beklemeyin, veya şansınıza dua edin.. Psikiyatrist sizi muayene filan etmez, sizi dinler ilacı dayar, oysa nörolojik testler yapılması gerekir şahsa.. Psikolojik hastalıkların büyük bi kısmı beynin ritminin bozulmasından kaynaklanıyor çünkü..
odasına gelen herkese, sağlıklı olsun ya da olmasın, ilacı dayayıp gönderen doktor. hernekadar, deli doktoru diye bilinse de ; hepimizin psikolojisi zaman zaman bozulabilir. asıl sorun da şu ki; bazı psikiyatristler hastalarından daha deli, daha takıntılı ve daha depresif olabiliyorlar. insanın;
- siz anlatın doktor bey, ben dinliyorum... diyesi geliyor valla.