Bilgisayar bilimleri alaninda veri alisverisinde bulunacak iki taraf arasinda ( transmitter ve receiver) iletisimin ne sekilde olacagini ve verinin ne sekilde iletilecegini belirleyen bir takim karsilikli kurallar butunur.yoksa koy bilgiyi gitsin amk.kolaymi bu isler bukadar.
proto ve kolus, iki kelimenin birleşmesinden doğar. proto önde, kolus ise kaba et demektir. dolayısıya götün önde gideni şeklinde bir anlam da ifade etmiyor değildir.
Kök olarak latincedir. Türkçe manası adab-ı muaşeret'tir. Ancak sözcüğün kökü itibariyle Türkçeye çevrilmesi bize bu anlamı vermiyor. Normal olarak Türkçeye çevrildiğinde, anlamı göt* oluyor.
Kurallar bütünü anlamına da gelmektedir.
Datalink üzrindeki istasyonlar arasında veya bir data kominikasyon network veya sistem üzerinde bilgi değişimini kontrol etmek için kullanılan prosedürler. Prosedürlerin, geleneklerin veya yöntemlerin iki aletin ortak çalışmasına izin verecek şekilde birleştiğinde tanımlanan herhangi bir kümesi, LAN servislerine tamamlamak için kullanılır.
PROTOKOL dilimize eski Latince ve Yunancadan geçme bir sözcük!!! Daha doğrusu "Proto" ve "Kolos" sözcüklerinin birleşmesinden türeme bir deyim...
Lügat anlamayla "Proto" birinci demek..
"Kolos" ise, götün çoğulu oluyor..
Sözcük anlamlarını birleştirdiğimizde ise deyimin tam karşılığı:
"Önde Gelen Götler" olarak karşımıza çıkıyor.
"Kolos" sözcüğünün zamanla çoğul eki olan (os) deyimden atılmış, geriye "Protokol" yani " önde gelen göt " lafı kalmış.
Toplum içinde yükselip de protokole giren bazılarının zamanla "götünün kalkması" da bundandır..