hristiyanlığın mezheplerinden biri olan bu inanç sistemi 16. yüzyılda roma katolik klisesinden ayrılmıştır. protestanlar özellikle, papa ve gelenekselliğe inanmaktansa salt bir şekilde sadece incil' in otoritesine inanırlar. bu yüzden incil cümlelerini birebir çalışmaktan yanadırlar.
incil in latincenin tekelinden kurtulması gerektiğini ve böylelikle insanların ana dilleri ile ibadet edebilmeleri savını destekleyen, dönemin baskın tutucu unsurlarına karşı bu duruşları nedeniyle "protest" sözcüğünden türetilmiş "protestan" adı ile isimlendirilen hristiyanlık mezhebidir. Bu yönünün birgün islam aleminde de örnek alınarak uygulanmasını canı gönülden istediğim bir harekettir ayrıca; ancak ne yazık ki yakın tarihimizde yaşanılanlar bu düşünce yapısından ne derece uzak ve arap emperyalizminin etkisinde olduğumuzu ortaya koymuştur. ***
hristiyanların en büyük mezheplerinden biri..katolik ve ortodoksla birlikte metin ali feyyaz gibidirler ayrılmazlar..iyice bozulan katolik mezhebine bir cevap olarak doğmuştur ve reformlar sonucu oluşmuştur..esas olan kul ve tanrının arasına kimsenin giremeyeceğidir..özellikle günahların para karşılığı papazlar tarafından affedildiği dönemlerde çok revaçta olan mezhep..