Hristiyanlıkta, Mezhebi reddeden mezhebim. Paradoksu açıklayayım protestanım demem, isa mesih inanlısıyım derim. Protestansın sen derler. Ben içimden mezhebi yine reddederim yani her an çarmıha gerilip ruhumu rabbe teslim etmeye hazır, % 101 bir insanım. (bkz: more human than human)
920 milyon mensubu olan Hristiyanlık mezhebi.
nüfusun yüzde 50 ve üstünü oluşturan ülkeler şöyledir:
*antigua ve barbuda
*bahamalar
*botswana
*orta Afrika Cumhuriyeti
*Danimarka
*Finlandiya
*gana
*izlanda
*Jamaika
*malavi
*marshall Adaları
*namibya
*nauru
*Norveç
*Papua Yeni Gine
*Saint Vincent ve Grenadinler
*güney Afrika Cumhuriyeti
*svaziland
*isveç
*tonga
*tuvalu
*Birleşik Krallık
*zambiya
*zimbabve.
--spoiler--
Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesine ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).
Papazlara ihtiyaç duymaksızın Kitab-ı Mukaddes'i okuyabildikleri için, her vaftiz edilmiş inananın aracı bulunmadan rahiplik yetkisi olduğuna inanan Protestanlar Kitab-ı Mukaddes'i Hristiyanlık için tek kaynak saymışlardır.
Reform sonrası ortaya çıkan dini akımlar öncelikle kendi içinde 3 ana kola ayrılmıştır. Bunlar:
Lutheryanizm
Kalvinizm
Anglikanizm (Protestan mezhebi olarak sayılmamakta ve bağımsız bir Batı Kilisesi olarak tanımlanmaktadır.)
--spoiler--
Hristiyanlık mezheplerinden biri ve belki en son çıkarak kapitalizmin ruhunu oluşturmuş olan mezhep. bunu anlayabilmek için Max Weber okuması yapılması tavsiyemdir. Aynı zamanda St. Calvin ve Luther okuyarak protestanlık anlaşılabilir. avrupa tarihi içerisinde barok dönümin katolik-protestan mücadelelerine bakmakta fayda vardır.