natural yollardan alınamayan "yeterli protein" yüzünden çoğunlukla vücut geliştirenlerin kullandığı ürün. 1 ay kadar kullanmışlığımın ardından yüzümde az ama öz sayıda, tamamen geçmesi 3-4 ayı bulan sivilceler çıkmasına sebep olmuştur. akabinde yine süt, tavuk, balık, lor peyniri dörtlüsüne dönülmüştür. kullanırken içtiğiniz su miktarını arttırmanız yönünde bir tavsiye de verebilirim.
whey, sütün peynir olurken geçirdiği kimyasal değişim sırasında açığa çıkan yan üründen elde edilir. protein oranının yüksekliğinden öte emilimin hızlı olması avantajıdır. idman sonrası kasların yıkımını önlemek için kana çok hızlı karışan whey protein tozu tavsiye edilir. ayrıca glutamin içeren protein tozları da vardır onlar bambaşka. ama %100 whey, antrenman yapın ya da yapmayın ihtiyacınıza göre alındığında işinize yarayacaktır.
Genel olarak kas gelişiminde kullanılır. Vücut geliştirme sporuyla uğraşan insanlar protein tozunu tüketmektedirler. Popüler olarak kullanılan iki çeşit protein tozu vardır. Bunlar; whey protein ve caseine protein olarak ikiye ayrılır. Whey protein, kana hızlı karışır genelde spordan önce ve sonra kullanılır. Caseine protein, vücut tarafından emilimi, sindirilmesi geçtir, gece yatmadan önce içilir. Protein tozu, spor yapılmadığı takdirde kullanılmamalıdır yoksa vücutta ödem ve kilolanmaya sebep oluşturabilir. Sporla doğru orantıda kullanıldığı takdirde etkisi diğer supplementlerden ( takviye besinlerden) kat ve kat üstündür çünkü protein hücrenin temel yapı taşıdır.
Dünyada hemen hemen herkesin kullandığı Türkiye'de sadece sporcuların kullandığı düşünülen ek besin ürünü. Protein tozlarıyla ilgili çok güzel bir kaynak olan http://www.proteintozlari.com sitesinden peynir altı suyu proteini hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Özellikle S.S.S bölümü tavsiye edilir: http://www.proteintozlari.com/whey_protein_tozu.html
Hala cahilce konuşulmakta. bir süre önce hazırladığım bir diğer makaleyi okuyunuz : http://www.scribd.com/doc/36663540/Aminoasitler-ve-Proteinler
Ekleme (Fitness hakkında) :
Fitness ve bodybuilding aynı şeydir. fitnessta da BB de olduğu gibi kilo ve boy sikletleri vardır. ikisinin farkı fitness da yarışmada iken müzikli kareografini jimnastik hareketleri, amuda kalkmak, bacaklar havada şınav çekmek gibi şeylerden oluşturursun bodybuilding de ise sadece poz verirsin. Zaten bir vücutçu eğer biraz dövüş sporları veya jimnastikle ilgilenmişse kilo sınırına ulaşmadan önce fitness da yarışmaya başlar. Beslenme ve çalışma şekilleri aynıdır, yine yüksek kilolarla çalışılır yine beslenmeye ve desteklere binlerce lira harcanır. Aralarında ki temel fark; fitnes esneklik , çeviklik ve kas kütlesini kapsar vücut geliştirme kas kütlesi , simetri ve yağsız bir vücut oluşturma temellidir. Fitness artık profesyonel anlamda kadınlar tarafından tercih ediliyor ve yarışmalar düzenleniyor. http://www.ifbb.com/images/Como09/_DSC1079.JPG http://www.ifbb.com/images/Como09/_DSC1079.JPG gibidir.
Türkiyede ise bilgisiz bireyler zayıflamanın adını fitness olarak kullanmaktalar.
#8947945
lor; whey/peynir altı suyu proteini değil casein proteinidir, doğal olarak kana geç karıştığı için kahvaltı gibi öğünlerde yemek doğru değildir yenecekse sadece yatarken yenmelidir. Whey proteini de öyle hop hemen al alt suyunu toza sönüştür gibi bir işlemden geçmez, zaten whey`in vücut tarafından sentezlenebilmesi için işlemlerden geçmesi gereklidir.
#8946087
Cahillik tavan yapmış. bırak dünya şampiyonasını bölgesel bir yarışmaya katılmak için bile protein tozundan fazlası gerekir.
tencereye 1 lt süt konup kaynatılır. içine 2-3 kaşık limon suyu ya da sirke karıştırılır, altı kapatılır. bir saat beklenir, tülbent yardımıyla süzülür. işte tülbentin içinde kalan lor peyniri, kalanı da peynir altı suyudur. loru dolaba koyar kahvaltıda yersiniz. suyunu da içersiniz, böylece kimyasal tozlar yerine kendi protein tozunuzu kullanırsınız.
kimyasal olamayan tamamen izole olan tozdur. yani sizin içtiğiniz sütten, yediğiniz etten aldığınız proteinin ayrıştırılmış halidir. yaptığınız egzersiz şiddetine göre vücudun enerji tüketimi ve kasların izometrik kasılmalarına bağlı gelişmelerini karşılayamayacak dercede besleniyorsanız vücüt karbonhidrat ve yağları tüketip proteinleri yakmaya başlar. yani protein yanması=kas yanması, kas yanması=kas erimesi'dir. whey proteinler kaslar tarafından direk emilir ve kasın yoğun egzersiz şiddetine göre beslenip büyümesini sağlar. cinselliği etkileyenler ise hormanlardır (bkz: growd) (bkz: steroid). çünkü bunlar tamamen hormondur ve vücuda dışarıdan hormon alımı vücudun işleyişini doğrudan değiştirip etkilemektedir. kısaca protein tozunun zarar verdiğini söylemek, ''olum izmirde kızlar teklif ediyormuş'' demek gibi birşeydir
alırken dikkat edilecek iki nokta:
1-marka.
2-tat.
marka önemli, her markada aynı başarıyı elde edemezsiniz. mesela hardline diye bir marka var. bu işin iyileri bu markayı asla kullanmaz. işin en iyileri: muscletech, optimum nutrition ve weider.
tat önemli. üstünde muz ve çilek yazar mesela. ne güzel demi? değil işte. muscletech proteini kusa kusa içiyorum desem yeridir. bu kadar iğrenç olabilir. optimum'um ürünleri daha lezzetli. alınacak aroma çikolata olmalı. vanilya ve diğer meyve aromalarından uzak durulmalı.
topaklanma yapmaması da önemli bir özelliğidir bu arada. iyice karışmıyorsa istediği kadar iyi olsun tamamı karışmadıktan sonra tamamını da kullanmıyoruz o ürünün boşa gidiyor demektir.
erkeklerin sperm kalitesini düsürmeyen ve böbrek yetmezliği gibi sorunlar yaşatmayan bir üründür. Doktorların kilo sorunu olanlara önerdiği sağlıklı bir gıda ürünüdür. Malesef bir çok kişi bu ürünü ilaç zannediyor.
cinsel istegi arttirma gibi direk bir etkisi olmayan tozdur. en fazla placebo etkisi, sporun vermis oldugu zindelik, mutluluk hormonunun artmasi falandir o. yoksa cinsellik uzerinde oyle kanitlanmis bir etkisi olsa daha iyi pazarlanir, kapis kapis giderdi. viagra solda sifir kalirdi.
hakkında atıp tutanın oldukça fazla olduğu ek besin. öncelikle protein tozları ilaç değildirler, bunu iyi kavramak gerek. alma fikri aklınıza yattığında ve bunu çevrenizdekiler duyduğunda "oğlum alma lan kimyasal zararlı o" diyeceklerdir. neden diye sorduğunuzda ciddi bir cevap veremeyecekler "kimyasal işte yea" diye kem küm edeceklerdir. burada şu soruyu sormanız gerekiyor:
ilaçlar kimyasal değil midir?
bugün tükettiğimiz gıdalarda kimyasal yok mudur?
bu sorularınıza da tatmin edici cevaplar vermeleri mümkün değildir. protein tozunun zararı var mıdır? kontrollü bir şekilde kullanıldığında kesinlikle hayır, hayvani bir biçimde cahilce kullanıldığında evet! protein tozu denen tozlar peynir altı suyunun glutamin gibi temel aminoasitlerle zenginleştirilmiş halidir. içinde herhangi bir zararlı kimyasal yoktur. ancak ölçüyü kaçırdığınız zaman karaciğer ve böbreklerinizi oldukça yorup zarar verecektir. bunun için az kullanmak ve kullanırken karaciğeri besleyici vitamin kullanmak gereklidir:
(bkz: apikobal)
makul miktarda kullanıldığında hiçbir zararı yoktur. sıfıra yakın yağ oranı bulunan yüksek proteinli bir besin mi vücut için daha zararlıdır yoksa daha az proteini olan yağ oranı çok daha fazla yüksek bir kaşar peyniri mi şeklinde sorduğumuzda cevabınız kaşar peyniri olmalıdır.
işlevine gelelim. protein tozları antrenman sırası ve sonrasında kasların yenilenmesi ve kas kütlesinin artması için gerçekleştirilen protein sentezine hammadde sağlayan gıdalardır. yüksek protein değerleri (genelde 100 gramında 80 gram protein olur) ve barındırdıkları temel aminoasitler kas kütlesini arttırmak için biçilmiş kaftandır. glutamin gibi aminoasitler vücut geliştirme sporunun en önemli maddelerindendir. glutamin hücre yenilenmesi süresini kısaltır bu da daha çabuk kas gelişimi anlamına gelir. sonuca gelmem gerek artık. en kötü ihtimalle şunu bilin:
protein tozları ilaç değil ek besinlerdir ve dünya, avrupa ve türkiye vücut geliştirme federasyonları tarafından önerilen sporcu gıdalarındandır. dozunda kullanıldığında asla zararı olmadığı gibi kas yenilenmesini hızlandırır. bunun dışında sıkça merak edilen bir soru var: cinsel isteği arttırıyor mu? evet oldukça arttırıyor. abazalık katsayınız ve mastürbasyon sayınızda bir süre sonra oldukça yüksek bir artış göreceksiniz. özellikle squat hareketleri de çalışıyorsanız patlamaya hazır bir boğa gibi olacaksınız.
bir zamanlar kullanmış olduğum fakat yumurta ve ton balığı ile daha iyi bir randığım aldığım toz. sonra düşündüm acaba toz mu yumurta ve ton balığı ile faydalı oldu yoksa tozun hiç etkisi yok muydu. sonra tozsuz sadece yumurta ve ton balığı ile deney yapamadım. çünkü sporu bıraktım. birileri yapsa güzel olur.
genelde antrenmandan yarım saat sonra ve antrenmandan hemen sonra kullanılması gereken (bkz: kişiye göre değişir), kas kuvvetlenmesi ve yapılanmasını sağlayan, çikolatalısı, muzlusu, bademlisi de piyasada bulunan sporcu ürünüdür.
herhangi bir zararı yada yan etkisi olmayan aksine kullanışlı ve sağlıklı beslenme desteğidir.
PROTEiN TOZLARI
Son beş yıldır ülkemizde sayısı hızla artış gösteren sporcu besinleri firmalarının ürün yelpazelerinde protein tozları başı çekmektedir. Bu markaların bazıları gerçekten iyi olmakla birlikte genel değerlendirme olarak biatleştirmemiz mümkün: Çok iyi, iyi, orta ve kötü. Kötü bir protein tozunun en önemli özelliği protein yüzdesindeki düşüklüktür, bunun ardından porsiyon başına düşen yağ oranı gelmektedir. Diğer yönden bu tür protein tozunun yapısında enzim yardımcısı maddeler de bulunmaz. Tat oranının çok iyi olması da protein tozunun tatlandırıcı içerdiğinin bir göstergesidir ve negatif özellik olarak değerlendirilmelidir. Aşağıda ülkemiz pazarında bulunan ve önümüzdeki dönemlerde bulunabilecek protein tozlarının sınıflandırılmış şekilde özelliklerini bulacaksınız.
BÖLÜM 1 : inek sütü temelli proteinler
Yağlı sütten elde edilmiş protein tozları :
Süt proteini basit bir filtrasyonla yağ ve laktozdan ayrılabilir. Bunun sonucunda iki temel maddeyi elde ederiz. Casein ve Whey.
Bu durumda ortalama % 80 casein elde edilirken % 20 dolaylarında whey kazanılır. Bu iki maddenin molekül ağırlıkları ve hareket kabiliyetleri açısından değerlendirilmeleri ile özel amaçlar doğrultusunda daha yoğun ve özel filtrasyon tekniklerine tabi tutulurlar. Bunlardan birincisi ve en basiti milk protein concantrate yani süt proteini konsantresidir. MPC. Süt proteini konsantereleri % 80 dolayında protein % 5-10 dolaylarında laktoz içerirler. Kullanılan teknik genelde ultrafiltrasyondur. Ultrafiltrasyon tekniği değişik katmanlarda farklı ısı derecelerinin kullanılması yöntemidir. Aynı yöntemle elde edilen bir diğer ürün ise süt proteini izolesi yani milk protein isolate tır. MPI. Diafiltrasyon isimli yöntemle yağdan arındırılmış sütten elde edilir. % 90 dolaylarında protein çok düşük oranda laktoz ve yağ barındırır.
Casein temelli protein tozları :
Casein proteininin molekül ağırlıkları whey proteine oranla daha yüksek olduğundan kanda stabil kalma süreleri de daha yüksektir. Bu durumda aminoasit salınımı da daha uzun süre devem eder. Yavaş emilimli bu tür protein tozlarının en önemli avantajı metabolizmayı anabolik prosede daha uzun tutabilmeleridir. Ana öğün aralarında yatarken ve diyet esnasında tercih edilirler. Bunlardan en önemlileri; Caseinate, micellar casein ve hidrolize casein dir.
* Caseinate : Caicium caseinate, sodium caseinate veya potasium caseinate olmak üzere üç formda bulunur. % 90 dolaylarında protein taşırlar. Micellar casein ( MC ) microfiltrasyon tekniği kıllanılarak laktoz, yağ ve whey den arındırılarak elde edilir. Düşük ısıda seramik filtre yönteminin kullanılması yağ oranını dramatik olarak düşürür. Normal caseinate ;a istinaden su ve sütle karışması hayli zordur ve karıştığında ağır bir kıvam alır. Özellikle gece alınabilecek en iyi protein tozudur, metabolizma da 8-12 saat arası aminoasit konsantrasyonlarını yüksek tutar. Ağır içilmesi ve aktı yemeklerle alınmaması tercih edilir. Profesyonel sporcular bu tür protein tozlarıyla hafif meyveleri tercih etmektedirler.
Hydrolyzed casein protein ( HCP ) :
isminden de anlaşılacağı gibi casein proteininin hidrolize edilmiş formudur. Ana etkisi aminoasit zincirleri üzerinedir, kısa zincirli proteinleri barındırır ve emilim hızı açısından micellar casein e oranla daha hızlıdır. Bu tür protein tozlarıyla karşılaştığınızda kontrol etmeniz gereken ilk faktör ne kadar proteinin hidrolize edildiğidir. HCP ler casein temelli proteinler içinde şu anda en kaliteli olanlardır. Whey kullanma imkanınız yoksa idman öncesi ve sonrasına tercih edilebilirler.
Whey protein tozları :
Casein e nazaran çok daha kıs aminoasit dizilimlerini bünyelerinde bulundurduklarından emilim ve yarar oranları yüksek ve etkilidir. Bilindiği üzere idman öncesi ve sonrası tercih edilebilecek en mükemmel protein tozlarıdır. Whey in en önemli özelliği bazı özel protein parçalarını bünyesinde yüksek oranda bulundurmasıdır; Bunlardan en önemlisi beta-lactaglobulin dir. Beta-lactaglobulin whey in içindeki en önemli parçasıdır ve BCAA ların kaslara hızlı transferazına olanak tanır. Aynı şekilde alpha-lactalbumine ;de BCAA akımına hız açısından katkıda bulunmaktadır. Diğer yönden serum albumin peptidleri bünyesinde bulunan glutathione isimli madde iki yıldır önemli bir antioksidatif olarak ilgi görmektedir.
Metabolizmanın savunma sistemini güçlendiren immunoglobulin, lactoferrin, ve lactoperoxidase whey proteinin yüksek miktarda barındırdığı diğer önemli maddelerdir. Merak eden okuyucular bu maddelerin işlevlerini araştırabilirler.
Whey protein concentrate ( WPC ) :
Konsantre whey in iki şekilde elde edilme yöntemi vardır. Ultrafiltrasyon ve Diafiltrasyon. Bunun sonucu olarak %70-80 dolaylarında protein taşırlar. Az miktarda yağ ve karbonhidrat içermek gibi bir dezavantajları vardır. Bazı markalar bu açığı yağın besleyici özelliğini öne sürerek kapatmaya çalışmaktadırlar. iyi bir WPC nin porsiyon başına yağ oranı 1 gramı geçmemelidir. Whey proteinler içinde en yavaş kana karışma özeliğine sahiptir. Yüksek gramajlı ambalajlarda bulunması ve ucuz olması tercih edilmesini sağlar. Amatör ve yeni başlayan sporcular için en uygun whey çeşididir.
Whey protein isolate ( WPI ) :
Konsantre whey proteinin bir basamak üstüdür. Elde edilme aşaması iki türlüdür; Uzun filtrasyon veya ion-exchange chromatography. Son filtrasyon sistemi olan ion-exchange yönteminde hidroklorik asit ve sodyum hidroksit kullanılır. Elde edilen protein oranı % 90-93tür. Fakat bu protein oranını yakalamak için yapılan kimyasal işlemlerin birçoğunda girişte bahsettiğimiz yararlı protein parçalarının birçoğu kaybolur. Emilim hızı ve protein yüzdesi burada en önemli amaçtır. 15-20 dakika içinde idmandan zarar gören kas dokularını aminoasit e boğar.
Whey protein hydrolysate ( WPH ) :
idman sonrası kullanılabilecek en uygun protein tozudur. Aminoasit profili olağanüstüdür. 10-15 dakika içinde sistemi tamamen anabolik proseye sokar. Tat açısından nötrdür. Elde edilme yöntemi çok pahalı olduğunda fiyat yüksek, gramajı düşüktür. Profesyonel ve maddi durumu çok iyi sporcuların tercih ettiği ve edebileceği en iyi proteindir.
Bu üçünün dışında özellikle Amerikada her geçen gün yeni protein elde etme yöntemleri geliştirilmektedir. Piyasada bulunduğunda yabancılık çekilmemesi açısından bu yöntemlerin bazılarını yazıyoruz; Dynamic membrane filtration, Electro filtration, radial low choromatography ve en son yöntem nanofiltration. Bu tür protein tozlarıyla karşılaştığınızda ürün detaylarını bize tam olarak bildirerek uzman ekibimizden bilgi alabilirsiniz.
BÖLÜM 2 : Keçi sütü proteinleri
Ülkemizde henüz bulunmamasına rağmen Amerikada süt proteinine alternatif olarak geliştirilen çok yeni bir üründür. Laktoza alerjisi olan kişilerin tercih edebileceği en iyi türdür. Keçi sütü, inek sütüne oranla çok daha steril ve besleyicidir. Dayanıklılık arttırıcı enzimleri bünyesinde bulundurur. Etiyopya lı ve Kongo lu uzun mesafe maraton atletlerinin Afrikada her sabah koşmadan bir saat önce bir bardak taze keçi sütü içtikleri bilinmektedir.
Keçi sütü protein tozu :
Süt proteini konsantresi ile aynı yöntemle elde edilir. Protein oranı % 65-75 arasında değişkenlik gösterir. Yağ oranı yüksektir. Ölçü dönemi, özellikle cycle esnasında off sezonda gün içinde yemeklerle birlikte tüketilmektedir. içimi ağır olduğundan hazırlanış esnasında tatlandırıcı kullanılabilir.
Keçi sütü whey proteini :
Keçi sütünden elde edilen whey protein oaranı % 15-20 dolaylarındadır. Yağ oranı yine yüksektir.
BÖLÜM 3 : Yumurta Proteinleri
Wheyden önce yumurta tozu proteinleri müthiş ilgi görüyordu. Whey 1990ların başında piyasaya çıkınca popülaritesini yitirdi. Altın dönem vücutçuların ( Zane, Draper, Scott, Schwarzenegger vb.) hepsi yumurta proteini kullanmışlardır. Halen piyasada bulunduğunda alınabilecek en iyi ve ekonomik protein tozlarındandır. Ülkemizde 90 lı yıllarda birkaç marka halinde bulunabilse de son dönemde Sadece yumurta proteini bulmak hayli zorlaştı. Bugün piyasadaki protein tozlarında yumurta proteini 3lü veya 6lı kombinasyonlarda bulunabilir. Bu kombineler genelde whey, yumurta ve casein üçlüsünün karışımından meydana gelmektedir.
Yumurta beyazı proteini yüksek miktarda sülfür taşıyan aminoasitleri bünyesinde bulundurur. Etkinlik endeksini arttıran en önemli faktör budur. Diğer yönden sporcuların bilmesi gereken önemli bir detay var; Yumurta beyazının son bir yıldır yeni bir elde edilme yöntemi var ;nötralize etmek . Bu yöntem için firmalar Avidin isimli bir kimyasal kullanıyorlar. Avidin bir çeşit glikoprotein. Yumurta beyazında yoğun bulunuyor ve en önemli negatif özelliği metabolizmanın biotin oranlarını düşürmesi. Biotin, protein-karbonhidrat ve yağ metabolizmasında önemli rol oynuyor. Yumurta temelli protein tozu satın almak istediğinizde üzerinde: Egg protein, Egg white protein, egg white solid veya egg white albumin yazmasına dikkat edin ve neutralized egg white ibareli ürünlerden uzak durmaya çalışın.
Son bir detay olarak, yumurta proteinleri vücudun direnç eşiğini yükselttiklerinden müsabaka öncesi kullanıma da çok uygundurlar.
BÖLÜM 4 : Bitkisel proteinler
Pek rağbet edilmemesine rağmen piyasada bulunması açısından yazmak zorunluluğu hissettik. Avrupa ve Amerikada son dönemlerde ;herbalçılgınlığı dahilinde yoğun kullanım alanı bulmaktadır. iki çeşit bitkisel protein mevcut. Birincisi herkesin bildiği üzere soya, diğeri ise ilk defa duyacağınız Kenevir proteini.
Soya proteini :
Alkol ile filtre edilerek elde edilmektedir. Glutamine ve Arginine açısından son derece yüksek olmakla birlikte emilim hızı ortadır. 20-30 dakika içinde sistemde olur. Bazı magazinlerde soya proteininin isoflavone isimli maddeyi yoğun içerdiğinden dolayı testosteron seviyelerini negatif etkilediği yazarken ünlü diyet eksperi ve Coleman ın diyetisyeni Chad Nicholls bunun ancak uzun süreli kullanımların sonunda oluşabilecek bir etki olduğunu yazıyor. Piyasa da bulunma şekli iki türlüdür.
Soya konsantresi : Genelde % 70 dolaylarında protein içerir. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksektir. Bazı bünyelerde gaz problemi yaratabilir.
Soya izolatı : Soya konsantresinin yağ ve karbonhidrat dan arındırılmış halidir. Protein oranı % 90ı bulur. Diyet esnasında özellikle bayanların ve bayan vücut geliştirme sporcularının kullanabileceği en iyi protein tozudur.
Kenevir proteinleri :
Son bir yıldır piyasada olan bu protein türevi % 50 civarlarında protein taşır ve kenevir tohumundan elde edilir. Protein dağılımı edestin ve albumin ağırlıklıdır. EAA oranı ve esansiyal yağ asitleri bakımından çok zengin olmakla birlikte özellikle cardio çalışmasından 30 dakika önce içildiğinde çok hafif herb etkisi göstererek çalışmanın etkinliğini arttırır.
Beslenme Desteklerinin Tarihi
Bilinem en eski suplementler 1950lerde üretildi. Günümüz versiyonlarına oranla yeterince işlenmiş değillerdi ama yine de popülerliğini kanıtladılar ilk protein ürünü süt ve yumurta proteininden formüle edilmişti ve Chicago`da Irvin Johnson tarafından satıldı. Bu gelecek yıllara ön ayak olmuştu. Johnson her nasılsa süt ve yumurta proteinlerinin en iyi iki proein
olduğuna inandı.. Johnson formülünü daha da geliştirip saflaştırmak için California`ya taşındı ve ismini Rheo Blair olarak değiştirdi. Onun süt-yumurta proteini 60ların vücutgeliştirme dünyası ve filmcilik alanında heyecan ve hayret ile karşılandı. Blair tavsiyelere uyarak kilo ve kas artışı için formülüne yoğun krema ve özellikle lezzet vermesi için Hindistan cevizi ekledi.
Bununla beraber Blair`a döneminin bir çok vücutçusundan destek geldi. Bunların başında 1965 de ilk Mr. Olympia yı kazanan Larry Scott geliyordu. Aynı zamanda Blair çevresine kendi proteini satarken , Bob Hoffman ve şirketi York Barbell kendi formülü olan Soya Proteinini pazarlıyordu.
Hoffman`ın proteini daha kaliteli olmasa da Strength & Health ve Muscular Development dergilerine kapak olabiliyordu. . Yine york şirketinden bir protein kaynağı olan deniz ürünlerine yöneldi ama o zamana kadar ki en yüksek içerikli ve faydalı protein ürünü olsa da kusturan bir tadı vardı.
Yapılan araştırmalar sonunda en iyi protein kaynağının süt ve yumurta oldu netleşti.. Beslenme ürünlerinde sıradaki devrim gıda mühendisi
Scott Connelly, ve Bill Phillips`ten geldi. Süt proteini ve gerekli besinleri muhteva eden Met-Rx
i pazarladılar. Phillips in akıllı pazarlama stratejisi Met-Rx popüler yaptı ve benzer ürünlerin pazarlanması bugüne kadar devam etti.
Spor-supplemenet endüstrisi bir hayalden çıkıp filizlendi ve sayısız ürünler pazarlanmaya başladı.
Gelen yoğun talepler üzerine ünlü atletlerden de yardım aldılar.
Çünkü gelen bu talepleri en iyi şekilde karşılamak için sağlam bilimsel verilere ve çalışmalara ihtiyaç vardı. Ve tek bir inceleme ile elde edilen sonuçlar bilimsel kanıt olarak kabul edilemezdi.
Ancak, gerçek olmayan beslenme ürünlerine ile aynı duruma maruz kalmamak için (ilaçlar) sert önlemler karşısında onay alınması gerekiyordu. ilaç firmaları ; insanlara yararlı olduğuna dair laboratuar testlerinde milyonlarca $ harcar , Gelen talepler her şirket k, kendi kaynakları doğrultusunda doğrultusunda supplementler için de benzer testler yaptırdı.
ikinci kaynak :
Protein tozlarının en büyük avantajı hindi,tavuk,yumurta beyazı ya da diğer proteinli gıdalara oranla daha fazla kas inşa edebilmeleri değildir , en büyük avantajı rahatlığıdır .Protein içeceğini kafaya dikmek ya da hatır hutur protein barını yemek, yemeği hazırlamak,pişirmek ve bitirdikten sonra temizlemekten daha rahattır .
Ek besin ürünleri aynı zamanda işte ve ya dışarıda olan , çok yoğun temposu olan vücutçular için aşırı değerli olabilir .Bu ürünler ayrıca yemeklere ekstra protein eklemek açısından ya da kandaki amino asid seviyesini sabit tutmaya çalışmak bakımından aşırı önemli olabilir .
Müşteriler dikkatli olmalı çünkü her protein tozu ürünü eşit derecede etkiye sahip değildir . Örnek olarak pazarda yer alan birkaç tane nadir yüksek kaliteli hazır ekbesinler(supplementler) dışındakiler yüksek miktarda kalitesiz protein kaynağı içerikliyken (proteinlerin bir kısmı üretim sürecinde denaturasyona uğruyor) diğerleri de tad verebilmek amacıyla yüksek oranda şeker içeriyor hala kalanlar varsa onlar da günümüzdeki düşük karbonhidrat yaşam tarzınıyüksek derecede hidrojene olmuş yağlarla(katı yağ) destekliyor .
Birkaç çalışma gösteriyor ki katı yağlar vücudun önemli metabolik işlevlerini engelleyebiliyor . Çalışmalar bu yağların güçsüzlüğe ve düşük enerji seviyelerine yol açtığını , canlının detoksifikasyonunu engellediğini , insülinin işlevinde , testosteronun üretiminde düşüşe neden olduğunu ve kalp hastalıklarını artırdığını ; atletler ve hedefi olan vücutçular için istenmeyen aşırı etkileri ortaya çıkardığını gösteriyor .
Ek besin ürünlü protein kaynaklarının başka bir avantajı da diğer tüm protein kaynaklarına oranla daha hızlı sindirilebilecek şekilde üretilmeleri . Hızlı sindirime ek olarak kaliteli protein tozlarının önemli bir yüzdesi , amino asid içeriklerinden ve laktoz ya da yağdan yoksun olmalarından dolayı tamamen sindiriliyor .
Günümüzde tamamlayıcı(supplemental) proteinlerin çoğu işlemlerden geçirilirken ayrıca kısmi olarak hidrolize(parçalanma) ediliyor . Bu nedenle vücutta emilmeden önce daha az sindirim sistemi sürecine ihtiyaç duyuyorlar .
Proteinli ek beslenme ürünleri ayrıca diğer tüm gıda kaynaklarına oranla önemli avantajlar sunuyor . Kaliteli protein içeren ek beslenme ürünleri kas bloklarına üretim için gerekli amino asidleri sağlamanın yanında diğer önemli ek beslenme ürünlerinde(supplementlerde) olduğu gibi ekstradan gereksiz , yağ içerikli kalorilerden uzak durmayı sağlıyor .Günümüzde piyasada yer alan hazır gıda ürünlerinin bazıları ayrıca yağsızlığı artırılmış beslenme içeriği sunarken bu içeriğin mutfaktayken benzerini yakalamak zordur .
PROTEiN EKBESLENME ÜRÜNLERiNiN KAYNAĞI/TÜRLERi
YUMURTA ALBUMiN PROTEiNi :
Yumurta beyazları 25 yılın üzerinde vücut geliştirmeye başlarken beni ayakta tutuyordu . Yumurta proteini(özellikle beyazı) vücut geliştiriciler bakımından en önemli protein olarak ele alınıyor çünkü esansiyel olmayanlara göre yüksek oranda esansiyel amino asidlere sahiptir .
Yumurta proteini sık olarak yumurta sarısının fazla kolesterollü olması ve bu fazlalığın kan kolesterol seviyesine bir parça etki etmesi nedeniyle kötü eleştrilere maruz kalıyor . Ancak yakın zamanda Harvardlı araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalar uygun miktarda(günde 1 taneye kadar , sarısı) yumurta tüketiminin sağlıklı bireylerde kalp hastalığı riskini artırmadığı ve içerdiği protein ,B12 ve D vitamini , riboflavin ve folik asit gibi besleyicileri içermesinden dolayı aslında daha sağlıklı olmayı sağladığını gösteriyor .
(NOT: Diabeti olanlar ve kan kolesterol seviyesini kontrol etmekte güçlük çekenler yumurta sarısını yerken dikkatli olmalıdırlar ve sarının yerine yumurtanın beyazını tercih etmeliler .)
Yumurtanın bir vücutçunun başlıca kaynağı olması zorunluluğuna rağmen , günümüzde birkaç sebepten ötürü sadece tek kaynak olmaması gerekir , örneğin :
1-BCAAlarının esansiyel amino asidlere oranının günümüzdeki çoğu ek beslenme ürününün oranı kadar uygun olmaması (örnek olarak whey proteini yumurta proteinine oranla neredeyse 2 kat fazla leucine içeriyor.)
2-Biyolojik değerinin sadece 91 olması(yumurta beyazını tüketirken bu değer 100 oluyor)
3-Ek olarak çoğu insan şişkinlik ve gaz nedeniyle fazla miktarda yumurta proteini yemeye tahammül edemiyor .
TAM(EKSiKSiZ) SÜT PROTEiNi :
Süt proteini kalsiyum,fosfor,sodyum,potasyum,vitamin A ,thiamine ,riboflavin ,nicotinic asid ve B12 vitamini gibi vejateryan gıdalarda eksik olan maddelerce zengindir .
Tam süt proteiniözel ,yüksek moleküler ağırlıklı membran ayırma yöntemi yardımı ile kaymağı alınmış sütte bulunan konsantre kazein ve süt wheyinin izole edilmesiyle ; bunların bütün bir inek sütünde doğal olarak bulunan diğer bileşenlerden ayrılmalarıyla oluşur . işlenmeleri sürecinde PH değişimi olmadığı ya da aşırı ısıdan faydalanılmadığı sürece , kalan diğer protein kaynaklarında sınırlı olan , içerdiği biyolojik aktif proteinleri yüzdesinin çoğunu yitirmez .Çalışmalar whey ve kazeinde bulunan biyolojik aktif proteinlerin dünya çapında oran olarak kardiyovasküler hastalıklarda payı olan iki önemli risk faktörünü azalttığını gösteriyor : hipertansiyon ve dyslipidemia .
Ben süt proteininin büyük savunucularından biriyim çünkü whey ve kazeinin her ikisini birden içeriyor . Süt proteininin kazein ve whey proteininin mükemmel bir karışımı olmasından ötürü her iki proteinin de getirisini en iyi şekilde sağlar , mükemmel sonuç getirirler .
Bu bileşim(kazein ve whey bileşimi) önemli biyoaktif protein oranına sahip olması yanında ek olarak protein sentezini hızlandıran(whey'den kaynaklanıyor) ve katabolik faaliyeti minimize eden(kazeinden kaynaklanıyor), hızlı ve zamana yayılmış protein aktivitesine sahiptir .
SOYA PROTEiNi :
Soya proteini hem doymuş yağının düşüklüğü hem de diğer sağlıklı bileşenleri nedeniyle yüksek kaliteli bir proteindir .
Kas inşasına gelince soya proteininin vücutçular için faydalar sağlayacağını sanmıyorum . Örnek olarak kazeinde olduğu gibi onu hızlı protein yapacak şekilde midede iyi bir kesmik oluşturmuyor .
Aynı zamanda amino asid profili süt proteinleri ile karşılaştırıldığında düşük kalmakta ve büyümeyi ilerletecek kadar yeterince olumlu katkısı olmamakta . Soya tek başına vücutçulara az bir fayda sunmakta ama içerdiği zengin protein spektruma ilave olarak belki birkaç önemli fayda sağlayabilir .
iZOLE SOYA PROTEiNi :
Soyayı izole etmek , soyanın biyolojik değerini artırabilir .Araştırmalarda izole soya proteininin tiroid hormonu üretimini artırdığı ve bu yolla kilo kaybını destekleyecek biçimde metabolik hızı artırdığı gösterilmiştir .
Ancak izolasyon sürecinde yüksek-kaliteli proteinlerde , izoflavonlarda , esansiyel yağ asidlerinde ,lif, lesitin ve diğer faydalı besleyicilerde azalma meydana getirebilmekte . Bu durumda yine bu kaynağı diğerlerinden daha az cazibeli yapan şey bir vücutçunun kas gelişimini sağlaması için temel bir kaynak olarak ele alınabilir mi ?
KALSiYUM KAZEiNAT (KAZEiN) :
Kazein , whey gibi sütten izole edilen bir proteindir . Kazeinin bileşenlerinden biri olan k-kazein ya da kappa-kazein , kazein miselini(Misel:Kolloit iyonlarda,molekül yığılması nedeniyle oluşan ve tek başına koloidin bütün özelliğini taşıdığı kabul edilen bölüm) dengede tutar .Kazein katyonlarla başlıca da kalsiyum katyonları ile bağlıdır . Kazein miselleri genişçe bir kalsiyum-kazeinat-fosfat kompleksidir .
Kazein proteinin %92sini oluşturmaktadır ve hepinizin ortak kilo aldırıcılarında(weight-gainers) o yoğun tadı vermek için bulunur .Kalsiyum kazeinat, sodyum kazeinat ve miselli kazeinatı kapsayacak şekilde değişik biçimlerde görülür .
Kazeinden sentezlenen proteinin en önemli faydalarından biri wheyden(whey daha kolayca alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor ) oluşacak protein sentezine oranla kas inşası için daha direkt kullanılmasıdır .
Proteini enerji olarak kullanma şansı azaldıkça daha çok karbonhidrattan enerji manasında faydalanırsınız . Ne kadar çok karbonhidrattan enerji manasında faydalanırsanız , o kadar az karbonhidrat yağ olarak depolanır . Bu nedenle kazein daha hızlı yağlanmanızı engelleyebilir... en iyi şekilde yağsız kas kütlesini sağlamaya çalışanlar için kazeinin tercih sebebi olabilmesi için bir seçenek .
Kazein aynı zamanda glutamin temelli yüksek oranda doğal peptid (Peptid formu sindirim sisteminde yer alan peptid taşıyıcı sistemler nedeniyle daha iyi emiliyor) bulundurmakta .Glutamin peptidleri biyolojik olarak uygun (bioavailable) bulunan glutaminler arasında en uygunları olarak tanınırlar ve L-Glutamiminin serbest bulunanına oranla , eş miktarlarda yaklaşık iki katı kadar daha fazla oranda emildikleri hesaplanmıştır .
Glutamin iskelet kaslarında bulunan serbest amino asidlerin %60sını oluşturan şarta bağlı esansiyel amino asid (yarı esansiyel olarak geçiyor bir çok yerde) türüdür .Atletizm çevresi tarafından başlıca büyüme hormonuna,testosterona,hücre hacmine,bağışıklığa ve kastaki protein sentezine olan olumlu etkisi ile tanınıyor .
Kazein aynı zamanda ACE (Angiotensin-Converting Enyzme Türkçesi Anjiyotensin-Çevirici Enzim) engelleyicisi kazokinin olarak adlandırılan peptidleri ihtiva etmektedir . Kazein ucuz değildir , konsantre whey proteinlere oranla daha pahalıdır Besleyicilik açısından bakacak olursak , kazeinatın hiçbir dezavantajı yoktur ve yüksek kalitede bir protein kaynağıdır .
Kazeinin başka bir faydası da zamandan bağımsız olarak kan dolaşımına düşük miktarda muntazam bir şekilde( düşük glisemik endeksli karbonhidratlarda olduğu gibi) amino asid salınımını düzenlemesi . Bunu amino asidlerin iletim sürelerini yavaşlatmak amacıyla bağırsağın içinde bir jel oluşturarak gerçekleştirir . Bu protein yıkımını önemli miktarda azaltır .
Bu nedenle kazein tüketimi anti-katabolik protein olarak adlandırılan whey proteine oranla vücutta daha uzun süre protein dengesini sağlayacak şekilde plazma amino asid seviyelerini zamana yayılı tutar ve bu seviyeleri daha uzun süre iyi tutar .
Katabolizmayı önlemek kas gelişimi için uygun ortam yaratabilir . Kazeinin yavaşzamanlanmış salınım etkisi vücut içinde katabolik protein yıkımını engeller , yatmadan önce son öğün olarak almak ya da kahvaltıda gün boyunca amino asidlerin dengeli dalgalanmasını sağlamak amacıyla gündüz kahvaltıda almak ideal bir seçim olacaktır .
WHEY PROTEiNi :
Whey proteini peynir ürünlerinin bir yan ürünü olan süt proteinidir. 25 yıl öncesine kadar sütçülük endüstrisinde atık bir ürün olarak ele alınıyordu .
Sütten peynir ya da kazein elde edersiniz ve de üretim sürecinde yan ürün olarak elde edilen wheydir . Whey en yüksek biyolojik değerlikli proteinleri ihtiva eder , 100 gramının 21inde , alımda biyolojik olarak aktif kas inşa edicici whey proteini sağlar ve mükemmel protein kaynağıdır çünkü yüksek oranda leucine,isoleucineve valin gibi kas inşa sürecinde önemli rol oynayan BCAAları bulundurduğundan , kas inşa sürecinde aktif rol oynar . işin doğrusu whey herhangi bir protein kaynağına göre en yüksek %25 oranında BCAA içermektedir .
Whey proteini kısa zincirleri nedeniyle mideye geldikten sonra yaklaşık olarak 20 dakika içinde emiliminin gerçekleşmesi mümkün olduğundan Çabuk Etki Edenbir protein olarak göz önüne alınır . Bu kazeinle ya da yiyecekler ile karşılaştırıldığında şaşırtıcı derecede kısa bir süredir . Bu onu antrenman sonrası düzelme(recovery) için ek besin(supplement) olması bakımından mükemmel bir seçim yapan özelliğidir .
Whey proteini aynı zamanda tüketildiklerinde fazla ortada olmayan sağladığı birkaç faydası bulunmakta.Çalışmalar aynı zamanda whey proteininde bulunan biyolojik aktif (bioactive) dörtlü peptidlerin(quadrapeptides) kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını ve bunu şu işlevleri sayesinde gösteriyor :
iki şeyden bahsetmeye değer, whey proteini doğal glutamin ve arjinin içeriği bakımından düşük olmakla birlikte diğer yavaş emilen kazein türü proteinlere oranla daha az doyurucudur.
KAZEiN WHEY PROTEiN KARIŞIMI :
Whey ve kazein proteinlerinin her ikisi de faydalı sonuçlar sunuyor .ikisi değişik hızlarda emiliyor ve değişik metabolik cevaplar veriyorlar . Gerçekte biri diğerinin tamamlayıcısıdır ve maksimum faydayı sağlamak için bu ikisi birlikte tüketilmelidir .
izole süt proteini kazein ve whey proteini karışımına örnek olarak verilebilir .Kazein whey proteini karışımları çok faydalıdır çünkü kazein , proteinin kana salınımını uzun süreli tutup sonuçta süreyi uzatarak , whey proteininin sindirimini yavaşlatır .
Ek olarak hızlı ve yavaş etki eden proteinlerin birleşimi gelişimi maksimuma çıkarmak için oldukça işe yarıyor çünkü karışımlar whey proteinin tüm yararlı etkilerini ortaya koyduğu gibi kazeinin de tüm yararlı etkilerini ortaya koyuyor .
peynir altı suyu proteini diye geçen, en çok vücut geliştiriciler tarafından kullanılan, antrenman sonrasındaki vücudun protein gereksinimini en hızlı şekilde karşılamayı hedefleyen tüketim maddesidir.
fazla abartilmadigi surece zarari olmayan toz. zira fazla almaya da gerek yoktur, yakilmayacagi icin direk yaga donusur. cabuk kana karismasi nedeniyle whey olanlari sikca tercih edilir.
çoğunlukla yumurta akı ya da peynir altı suyu tozundan yapılan ek besindir, kontrollü kullanıldığı sürece sağlık açısından herhangi bir zararı olmayan destektir. fazlası vücutta tutulmaz, çok fazla alınması halinde karaciğeri yorduğu kesindir ama kür uygulamayı bıraktığınız zaman her şey eskisi gibi olacaktır.