ameliyatı bir erkek için yaşanabilecek en zor ve talihsiz ameliyatlardan biridir. açık ameliyatları hakkında genellikle 'allah düşmanımın başına vermesin' lafları edilir. zorluğu buradan da bellidir.
prostat kanseri diğer tüm kanserlerde olduğu gibi anormal yapıdaki hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması anlamına gelir.
yavaş gelişen bir kanser türüdür.bu nedenle çoğunlukla belirtiler ancak hastalar ileri yaşlara geldiğinde ortaya çıkmakta ve teşhis ileri yaşlarda konmnaktadır.bazı kişilerde o kadar yavaş gelişir ki teşhis konamaz ve hasta kaybedilir.
prostat kanseri abd'de cilt kanserleri hariç en sık görülen kanserdir.erkeklerde ölüme yol açan kanserler arasında ise akciğer kanserinden sonra 2. sırada yer alır.
erkeklerde görülen tüm kanserlerin %43'ünü, kanserle ilşkili ölümlerin ie %14'ünü teşkil eder.yaklaşık her amerikalı erkeğin 5'inde prostat kanseri gelişmektedir.
nedenler;
bilgiler çok sınırlıdır. yaş ve ırk ilk öne çıkanlardır.65 yaşın üzerindeki erkeklerde ve siyah ırkta daha sıklıkla görülmektedir.
belirtiler;
- idrar yaparken ağrı veya idrar yapmakta zorluk
- idrarda kan görülmesi
- pelvis bölgesinde uzun süreli ağrı
- sık idrara çıkma, aniden idrara çıkma ihtiyacının belirmesi
- özellikle sık sık uykudan uyandıran idrara çıkma ihtiyacı
- iştah azalması veya kilo kaybı
erken teşhis;
parmakla prostat muayenesi;
hekim tarafından prostata büyüme olup olmadığıın,tümör düşündüren herhangi bir değişiklik olmadığının anlaşılması için makattan parmakla girilerek uygulanır.40 yaşın üzerindeki erkeklere yılda 1 kere bu metod tavsiye edilir.
psa testi;
spesifik antijen prostat dokusunda bulunan protein yapısında bir maddedir. rektumun parmakla muayenesinden 2-3 gün sonra uygulanması tavsiye edilir.
transrektal ultrsound;
prostatın ses dalgaları kullanılarak muayenesini sağlayan, makattan uygulanan br incelemedir.prostat yapısının dokusu gözden geçirilerek ileri incelemeleri gerektirecek kanser şüphesi uygulanan yapıların bulunup bulunmadığının denetimini ve değerlendirilmesini sağlar.
her erkeğin kaderi kanser. ikiye katlanma süresi 4 yıldır. 80 yaşina gelmiş her erkek prostat kanseridir diyebiliriz. geç bulgu verir.
tedavide kür şansı vardır. eğer prostat dışına çıkılmamışsa tedavi cerrahidir. bunun dışında radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi yapılır.
cerrahi için hastanın beklenen ömrünün 10 yıldan fazla olması, genel durumunun iyi olması, prostat dışına invazyon olmaması, psa değerinin 20 nin latında olması gerekir.
Sanılanın aksine tehlikeli bir kanser türü değildir. Tehlikeli değil derken Çok ağır ilerler ve bu ağır ilerleme sürecinde hastanın başka sebeplerden ölme ihtimali oldukça yüksektir.
Batıda prostat kanseriyle ilgili yeni bir yöntem benimseniyor artık: Aktif gözetim. Eskiden prostat kanseri teşhis edilir edilmez ağır kemoterapi, radyoterapi tedavileri uygulanıyordu. Sonuçlar, tedaviye hemen başlanmayan hastalarla tedaviye hemen başlanan hastaların survival rate'lerinin (türkçesini bilmiyorum) hemen hemen aynı olduğunu göstermiş. Dahası tedavi olanlar,işeme, üreme özelliklerini de kaybediyorlardı.
Şimdi ise teşhis edilmesinden itibaren sürekli bir gözetim altına alınıyor hasta. eğer kanser agresifleşip metastaz hamlesinde bulunursa hemen müdahale ediliyor, aksi takdirde standart sağlık ve bakım uygulamaları dışında hiçbir şey yapılmıyor, sadece kanserli bir bünyenin güçlü kalması için gereken bir bakım izleniyor.
Teknik bir takım açıklamalar daha vardı ama onları hatırlamıyorum. Ayrıca 80 yaşını geçen her erkek kesinlikle (hasta olduğunu bilmese dahi) prostat kanseri oluyor kaçarı yok.
Bugün okuduğum bir haberde prostat kanseri teşhis süresini kısaltan bir buluşa imza atan gençleri gördü. Ülkede böyle güzel projelere imza atan genç insanları görmek gurur verici. Olayı detaylı okumak isteyenler için linki bırakıyorum. http://www.milliyet.com.t...anbul-yerelhaber-1765085/
Daha çok yaşlı erkeklerde görülmesine rağmen orta yaşlarda da görülebilen, yalnız orta yaşlarda daha ölümcül ve tehlikeli seyreden bir hastalıktır. Tıpkı kadın kanserleri (meme ve rahim) gibi yaygın bir erkek hastalığıdır ve cinsiyete bağlı diğer kanserler gibi iyileşebilirliği daha yüksektir.