ilaç kullanma kılavuzudur. Çoğu kişinin okumadığı hatta attığı kağıttır. içerisinde çok önemli bilgiler bulundurabilir mesela doktor size ilacı ne zaman bırakmanız gerektiğini söylemediğinde prospektüsa bakıp ne zaman bırakılması hakkında bilgi içeriyo mu diye bakılması lazım bazı ilaçları sadece 1 hafta kullanabiliyorsunuz çünkü ayrıca doktora söylemediğiniz bir ilaçla tepkime veriyorsa boku yiyeceğinizden tepkime verdiği ilaçlara bakmakta yarar var.
ülkedeki (tek tük kişiler dışında) kimsenin okumadığı, ilaç kutusunda o ilaca ait bilgiyi veren kağıt. en azından yan etkilerini okumalarını tavsiye ederim ilaç kullananlara.
prospektüs okumak hobilerimden biridir.
mesela tuvalete giderken buzdolabındaki o meşhur yumurtaların bulunduğu raftan ilaçların prospektüsünü alıp okurdum.
tuvalette kitap ve minimal müzik setinde kaset dinleme hastalığımdan çıkıp, kahve içmeye evrimleşmiştim. daha sonra ise prospektüse şimdiler de ise sadece tuvaletime odaklanıyorum.
bu prospektüsler sayesinde reis heisenberg gibi olmasa da ufak bir kimya bilgisi ve yan etkiler repertuvarım vardır.
ilaçların içinde de bulunan, ilacın hangi durumlarda, ne kadar kullanılacağı, yan etkileri uyarılar gibi ifadeleri bulunduran bir bilgi metni denebilir.
adeta tıp dilinde yazılan ve her bilinçli hastanın okuması gereken bilgi birikintisi. ne dedim ? birikinti dedim ya zamazingo deyip çıksaydım keşke. neyse.
prospektüs okumak en büyük hobim. nerede bir ilaç görsem açar prospektüsünü okurum. bu sayede latinceye de hakimim, ana dilim gibidir.
araştırmalarım sonucu anladım ki bu prospektüsün en civcivli yeri "yan etkiler" bölümü. endikasyonları, kontrendikasyonları filan su gibi akar ama yan etkilere gelince bir sıkıntı başlar. endikasyon bölümünde yazan, yani ilacın tedavi etmesi gereken rahatsızlığın aynısını yan etkiler bölümünde de görebilirsiniz. işte paradoks! demektir ki "tababet iflas etti." bu sadece eski türk filmlerinde olan bir şey değil. tababet hala prospektüslerde iflas edebiliyor. olur öyle.
geçmiş olsun.
ilaçla ilgili her türlü bilginin bulunduğu, büyük bir kısmını anlayamadığımız küçük kağıt parçası. Bir de Orhun Kitabeleri şeklinde ve Karınca duasıyla harmanlanmış şekilli olanları vardır ki tam bir hengame yaratır.
ilaç kutularından izale edilmesi gereken meret. her allahın günü ilaç içmek için kutuyu açıyorum, o da ne prospektüsün kapattığı tarafı açmışım. kapatıp öbür kapağı açıyorum. cidden zor geliyor.
EndikaSyonlar, kontrendikasyonlar, araç ve makine kıllanımı, ilacın nerEden alınAcağı, beklenmedik etkiler görüldüğünde mahallenin imamına gidilmesi gerektiği gibi açıklama ve detaylardan oluşan, çük punto uyarı yazılarıdır.
eskiden endikasyonları kısmını rahatça anlayabildiğim ilaçların içinde bulunan kağıt parçası. artık kimse anlamasın diye o kısmı da allayıp budaklayıp yazıyorlar.
yazıları tahminimce 4 yada 5 puntoyla yazılmış ilaç tanıtıcı kağıt parçası. yurdum insanı tarafından genellikle yan etkilerinin kaç satır olduğuna bakılır.
tüm ilaçlarda (zirai-insan sağlığı vs.) okurken kendimden geçmeme neden olmuş yazı silsilesi. ilaç tanıtıcısı. bazen akıllara zarar kelimeler geçer, ömre ömür katar. boş zaman dostudur. hamilelikte, çocuklarda doza ekstra dikkat etme olgusunun (aşılmamasının) üzerinde ısrarla durulur.
tanım: ismi çoğu zaman yanlış telaffuz edilen jargon una kurban olduğum ilaç tanıtıcısı. memleketce; propektüs, prospekgüzel veya prosbis proteinli diye ifadeleyenlere de rastlanılmıştır.
Genellikle tıp jargonuyla hazırlanır, ancak alıcı kitlesi göz önünde bulundurulduğunda bu uygulamanın yanlış olduğu tıpkı 8'den ufak puntoyla yazılması ve yan etkiler gibi kullanıcıya karşı hayati önem arz eden yerlerin muğlak cümlelerle yazılması gibi birçok tuhaflığı barındırır.
Çoğunlukla okunur ama bir şey anlaşılmaz, konmasa daha iyi, hiç yok daha az ağaç kesilir.
sağlık personeli olmayan kişilerin de okuduğu zaman anlayabileceği kelimelerden oluşmalıdır. örneğin, bir hasta sağlık ocağına gidiyor şikayetlerini söylüyor ve hekim reçeteye ilacını yazıyor. hasta kullanmaya başlıyor. rahatsızlık duyduğu şikayeti geçiyor ama başka şikayetleri başlıyor ve yine doktora gidiyor. bazen hekim de bunun bir yan etki olduğunu anlamayabiliyor. mesela prospektüste palpitasyon* yazıyor. sonra hasta 1.basamak sağlık hizmeti aldığı yerden 2.basamak sağlık hizmeti veren yere geçiyor elektrokardiyografi, holter gibi tanısal işlem cihazları ile teşhis konulması için. hastaneler doluyor, hekimler yetişemiyor, ilaçlara bir sürü paralar ödeniyor. sonuç: hiçbir şeyiniz yok xxx bey/hanım.
sağlık bakanlığı ne yapmıştır nasıl bir yönerge, kanun yada kararname çıkarmıştır bilinmez ama;
bugün edindiğim 2 farklı firmaya ait 2 farklı ilaç içinden çıkan prospektüslerde yazan yazı aynen şu şekildedir "kullanma talimatı".
evet, prospektüs dediğin evvelden sadece hekim olan tayfanın anlayacağı dilden kelamlarla doldurulmuş incecik ama bol bol katlanmış üstelik de bi skim anlaşılmayan bir yazı yığını iken, bugün edindiğim ilaçlarda bildiğin salağa anlatır misali(aynen öyle, salak olsam anlardım yani) tıbbi terimlerin yanında halk içerisinde rahatlıkla anlaşılabilecek kelimelerle açık ve anlaşılır hale getirilmiş bulunmakta. belki de benim aldığım ilaçlardan kaynaklı, belki de ilaç firmalarından bilmiyorum ama nihayetinde iki ilaç için de 2010 tarihli kullanma talimatı onay belgesi var sağlık bakanlığından alınma.
iyi ve yararlı olduğu kanaatine vardığımı itiraf etmeliyim.
ilaçlarda bulunan yüzlerce kez katlanmış dünya atlası boyutlarından parmak boyutlarına getirilmiş kağıda denir. Okunması tavsiye dışıdır. Zira yan etkiler bolumuyle ölüm korkusunu canlandırır ve ilaçtan soğutur.
ilaçların endikasyonu, kontrendikasyonu, yan etkisi, mekanızması ve ilaç firmasıyla ilgili daha pek çok bilginin yer aldığı ilacı tanıtıcı nitelikteki kağıt parçası. aynı zamanda tıpta uzmanlık sınavına* hazırlık setinin de adı.