ülkedeki (tek tük kişiler dışında) kimsenin okumadığı, ilaç kutusunda o ilaca ait bilgiyi veren kağıt. en azından yan etkilerini okumalarını tavsiye ederim ilaç kullananlara.
ilaçların içinde de bulunan, ilacın hangi durumlarda, ne kadar kullanılacağı, yan etkileri uyarılar gibi ifadeleri bulunduran bir bilgi metni denebilir.
sağlık personeli olmayan kişilerin de okuduğu zaman anlayabileceği kelimelerden oluşmalıdır. örneğin, bir hasta sağlık ocağına gidiyor şikayetlerini söylüyor ve hekim reçeteye ilacını yazıyor. hasta kullanmaya başlıyor. rahatsızlık duyduğu şikayeti geçiyor ama başka şikayetleri başlıyor ve yine doktora gidiyor. bazen hekim de bunun bir yan etki olduğunu anlamayabiliyor. mesela prospektüste palpitasyon* yazıyor. sonra hasta 1.basamak sağlık hizmeti aldığı yerden 2.basamak sağlık hizmeti veren yere geçiyor elektrokardiyografi, holter gibi tanısal işlem cihazları ile teşhis konulması için. hastaneler doluyor, hekimler yetişemiyor, ilaçlara bir sürü paralar ödeniyor. sonuç: hiçbir şeyiniz yok xxx bey/hanım.
sağlık bakanlığı ne yapmıştır nasıl bir yönerge, kanun yada kararname çıkarmıştır bilinmez ama;
bugün edindiğim 2 farklı firmaya ait 2 farklı ilaç içinden çıkan prospektüslerde yazan yazı aynen şu şekildedir "kullanma talimatı".
evet, prospektüs dediğin evvelden sadece hekim olan tayfanın anlayacağı dilden kelamlarla doldurulmuş incecik ama bol bol katlanmış üstelik de bi skim anlaşılmayan bir yazı yığını iken, bugün edindiğim ilaçlarda bildiğin salağa anlatır misali(aynen öyle, salak olsam anlardım yani) tıbbi terimlerin yanında halk içerisinde rahatlıkla anlaşılabilecek kelimelerle açık ve anlaşılır hale getirilmiş bulunmakta. belki de benim aldığım ilaçlardan kaynaklı, belki de ilaç firmalarından bilmiyorum ama nihayetinde iki ilaç için de 2010 tarihli kullanma talimatı onay belgesi var sağlık bakanlığından alınma.
iyi ve yararlı olduğu kanaatine vardığımı itiraf etmeliyim.
normal şartlarda halkın anlaması gereken fakat tıp eğitimi görmiş anormal insanların (halk dilini kullanmadıklarından)yabancı kelimelerle doldurduğu zımbırtının adı.
prospektüs okumak hobilerimden biridir.
mesela tuvalete giderken buzdolabındaki o meşhur yumurtaların bulunduğu raftan ilaçların prospektüsünü alıp okurdum.
tuvalette kitap ve minimal müzik setinde kaset dinleme hastalığımdan çıkıp, kahve içmeye evrimleşmiştim. daha sonra ise prospektüse şimdiler de ise sadece tuvaletime odaklanıyorum.
bu prospektüsler sayesinde reis heisenberg gibi olmasa da ufak bir kimya bilgisi ve yan etkiler repertuvarım vardır.
ilaçlarda bulunan yüzlerce kez katlanmış dünya atlası boyutlarından parmak boyutlarına getirilmiş kağıda denir. Okunması tavsiye dışıdır. Zira yan etkiler bolumuyle ölüm korkusunu canlandırır ve ilaçtan soğutur.