tanrılara ilk karşı çıkan yunan tanrılarından biri. ateizim in ve başkaldırının öncülerindendir. zeus tan ateşi çalıp insanlara vermiştir. sonrasında korkunç şekilde cezalandırılmıştır. tanrı olduğundan ölümsüzdür çektiği acılara karşı ölememiştir de...
prometheus'un anlamı ''önceden gören'' dir.
kahin, prometheus'un amacı titanların öcünü almak,
oliymposluların egemenliği yerine insanların egemenliğini getirmek,
insanları tanrıya karşı ayaklandırmaktır.
hesiodos'un öyküsünden çıkan sonuç;
insan kendi gücünün bilincinde olmalıdır. tanrı insanın elinde bir oyuncaktır.
güçlü ya da güçsüz olduğu nispette tanrıya tapar isterse hiçe sayar.
asıl tanrı, asıl yaratıcı insanın kendisidir.
insanların aydınlığı için yaratıcı tanrı olan zeustan ateşi çalıp insanlara veren kutsal tanrıdır zeus onu cezalandırmak için denizin ortasında bir kayaya bağlamış, her gün bir akbabanın gelip ciğerini yerinden sökmesini emretmiştir. bu ceza sonsuza kadar sürecektir. olaya başka bir yönden baktığımızda prometeus bir nevi edison' un yunan mitlojisindeki adıdır.
iapetosoğulları içinde en akıllı ve en bilge olan prometheus, titanların ayaklanmasında kendi soyunun yenileceğini önceden görmüş, kardeşi epimetheusu da ikna ederek, zeusun yani olymposluların yanında yer almışlardır. olayları gören , önlemleri zamanın da alan prometheus zekayı , kurnazlığı, kişilinde somutlaştırmayı da bilmiştir. athenanın doğumunda da yer alan prometheus , ondan uygar bir hayat için ne gerekliyse hepsini öğrenmiş ve bunu başına gelecekleri bildiği halde insanlara sunmaktan onların yanında yer almaktan çekinmemiştir.
prometheusun adı önceden gören anlamına gelir. gaianın nasıl ki kronosun devrileceğini gördüğü gibi, zeusun da bir gün oğlu tarafından devrileceğini bilir. fakat bu sırrı zeusa söylemekten kaçınırdı.
nick altıma doğru tespit yapan yazar anladığım kadarıyla özü sözü bir alınmaktan çok kendisini takdir ettim ama gel gelelimki benim alarmım yanlışmış, bu arada hala ilkokuldaki gibi çocuk ruhluyum yalan yok.
yaşıtlarımın evlenip sorumluluk sahibi olmasından ve benim dershaneye bile gitmeye üşenmemden belli.
buda özeleştirim olsun ama uygulayamıyorum, sanırım ben daha çok hayalleri peşinde gidenlerdenim uçuk kaçıklardan.
tevfik fikret'in "haluk'un nesli" olarak betimlediği, türk gençliğinin örnek alması gereken "genç modeli"ne örnek alması gerektiğini söylediği karakter.
"promete" adlı şiirinin şu dizelerinde amacını şöyle açıklar:
yani:
gökten bilgi ateşini çalan kahramanı örnek al,
varsın kimse bilmesin adını sanını...
tevfik fikret'in promete şiirini çok içten duygularla yazdığına inanıyorum ancak gerçekte kendisi vefat ettikten sonra işler onun tasavvur ettiği gibi yürümemiştir. tevfik fikret'in milletinin örnek almasını istediği oğlu haluk, istanbul'da batılı tarzda eğitim aldıktan sonra eğitimine iskoçya'da devam etmiş ve orada hristiyan olmuştur hatta rahiplik yapmıştır. bununla beraber bir daha anadolu topraklarına hiç dönmemiştir. bitabii olarak zamanla da türklüğünü ve babasının ona verdiği "batı medeniyeti"nin bilgi ateşini çalma görevini unutmuş, ve asimile bir türk olarak abd, orlando'da hayatını kaybetmiştir.
bir de buna benzer biçimde mehmet akif ersoy'un türk milletine rol model belirlediği "asım'ın nesli" vardır ki onu da sonra anlatırız. evet.