Burjuva demokrasisini parçalayan işçi sınıfının tüm idareyi, devlet kurumunu köylülük ve diğer emekçi yığınlarla bile paylaşmayacak şekilde tekeline almasıdır. Çünkü devrimin öznesi işçidir ve tüm diğer emekçi yığınlar ve belki küçük burjuvazi işçilerin ittifağıdır. işçi sınıfının önderliğini kabul ederek savaşırlar. Proleterya diktatörlüğü aşaması yeni oluşturulacak sosyalist inşanın ilk basamağıdır. Toplumsal ilişkileri yeniden düzenlerler. Tüm üretim araçlarına el koymakla ve hala ortadan kaybolmamış olan burjuvaziyi baskı altında tutmak esas görevidir. Sosyalizmi ve sınıfsız bir topluma geçişi örgütler görevini yerine getirdikten sonrada kendi kendini devleti ve diğer tüm kurumlarıyla fesheder.
yirmibirinci yüzyılda az da olsa savunucularının olması insanlık adına bir utançtır. ha 100 yıl önce de pek farklı değildi. burjuva dediğimiz medeni, aydın ve yürütücü sınıf ortadan kalkacak proletarya gibi süslü bir isim bulunmuş ayak takımı mutlak hakimiyet kuracak. en azından teoride böyle. gerçekte öyle bile değil. bu bahsini ettiğimiz amele sınıfımı kullanan lavuğun biri kendini ölene kadar şef ilan edecek, halkı açlıktan ölürken kabilesi ile mutlu mesut bir yaşam sürecek, binlerce insanı devrim karşıtı gibi sikimsonik sıfatlarla yaftalayıp idam ettirecek. kazanan kim olacak peki? belki komünistler ama kesinlikle halk değil.
azınlığın çoğunluk üzerindeki diktatoryasının kırılıp, çoğunluğun azınlık üzerinde egemenlik kuracağı düzendir. marksist düşünceye göre bu düzene geçilmesinin ardından zamanla ekonomik açıdan azınlık ve çoğunluk kavramları sönümlenecek ve herkesin eşit olduğu komünal düzene geçilecektir.
komünizm evreleri proletarya diktatörlüğünde noktalanmaz. bu sadece marx'ın ongorulerindeki ideal sosyalist devlete giden bir gecis noktasidir. siz olayi proletarya diktatörlüğüne odaklanarak ele alirsaniz gucu kendinizde toplamaktan baska bir sikim dusunmuyorsunuz demektir.
Acik acik mevcut duzeni yikicam yeni kral ben olucam artik onlar degil ben sizin aminiza koyucam dersen kimse senin arkanda durmaz.
Ki zaten komunizm denenmis ve basarili olamamis bir metottur, hala savunulmasi da gariptir. Marx'in proletaryasi işçi sinifidir, isci sinifi da sanayi toplumlarinda olusur ve dogal olarak da marx'in beklentilerinin sanayi toplumlarinda cereyan etmesi beklenir.
ancak bunu ilk yapan bir tarim devleti olan rusya olmustur, orada da tutmamistir zaten.
Yani komunizm'i bir ok gibi dusunursen marx kendisini firlatmis, ancak hedefiyle alakasiz bir yere düşmüş ve orada da beklenildigi gibi pozitif bir etki yaratamamistir.
Kaldi ki dünyanin (tum problemlerin temelinde yatsa da) temel tasi ve insanlarin temel gayesi olan mulkiyeti kaldirmak ancak bir utopyada olabilecek bir seydir.
O yuzden kendinizi kapitalizmin ılık sularina birakmanizi ve modern koleligin tadini cikarmanizi tavsiye ederim.
Amele diktatörlüğüdür. Ameleler aydın, eğitimli değilse sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Yaşasın aydın ve yönetici burjuva. Avam sen yerinde dur. Evet.
Yönetimin fabrika işçisi mavi yakalıların elinde olduğu, üretim ve hizmet araç ve gereçlerinin kişilere değil işçi kesime ait olduğu yönetim biçimi. Lenin ve yuri andropov dönemi Sovyet Rusya’sında uygulanmıştır.