1- küçük adımlar ilkesi: bu ilkeye göre skinner öğrenciye bilgilerin küçük adımlaral sunulması gerektiği üzerinde durmuştur. öğrencinin bilgiye adım adım ilerlemesi gerektiğini savunmuştur.
2- etkin katılım ilkesi: bu ilkeyle skinner öğrencini öğrenme ortamına çekilmesini yani bilgiyi kendi yaşantıları ile etkin bir şekilde öğrenmesi gerektiğini savunmuştur.
3- başarı ilkesi: skinner öğrencini başarma güdüsünün doyurulmasından hareketle bu ilkeyi ortaya atmıştır. öğrenviye yöneltilen sorular öğrencini cevap verebileceği güçlükte olmalıdır. çünkü bu soruların cevaplanması bir sonraki öğrenmeler için pekiştireç olmaktadır.
4- anında düzeltme ilkesi: öğrenci kendisine yöneltilen soruya doğru veya yanlış cevap verdiği kendisine bildirilmelidir. öğrencinin donut alması pekiştirmenin temel öğesidir.
5- bireysel hız ilkesi: öğrenme zamanını her öğrenci kendine göre düzenlemelidir. öğrencini başarısız olması veya sınıfta kalması söz konusu edilmez. bunun sebebi öğrenciler arasında oluşabilecek seviye farkını asgariye indirmek ve ortadan kaldırmaktır. *