üniversite gençliğinin ilk aylarında ne kadar boş zamanım var bir hobim olsun bari diyerek sardırdığı en önemli uğraştır fotoğrafçılık. tabi bu konunun en önemli aksesuarı da meşhur profesyonel fotoğraf makinesidir.
o makinenin adı fotoğraf makinesi değildir, profesyonel fotoğraf makinesidir bir farkı vardır. aynı ona sahip olan öğrencimiz gibi(!) öğrencimizin de bir farkı olmalıdır.
lise yıllarında etek altı çeken gencimiz şu anda marjinal olma çabasıyla dağa çıkmakta, deniz, nehir kenarlarına inmektedir. bir de güneş batarken parmaklarında tutuyormuşçasına bir fotoğraf çekince artık olmuştur. profil fotosu yapılır hemen...
kampüste, sokaklarda boyna asılan bu bahtsız sanat aleti kız tavlama amacıyla da bolca kullanılır.
makinenin ikinci el olduğu gerçeği, sayısız özelliğinin sadece 1 kaçının kullanılabilmesi önemli değildir. deklanşöre basmak artık bir kalp ritmidir onun için. evet bu kadar da abartır gencimiz bu durumu..
zamanı gelince bir kenara atılır bu profesyonel makinemiz, amatör ruhunu yitirince gencimiz.
özet: üniversite gençliği tarafından hunharca tüketilen fotoğraf kültürünün en yılmaz simgesidir. üzülüyorum senin için profesyonel fotoğraf makinesi.
profesyonel fotoğraf makinesinden kasıt dslr dediğimiz (açılımı : Digital single-lens reflex yani dijital tek mercek(lens, objektif) refleks makinedir)
ancak tüm dslr makineler profesyonel değildir. zira kendi içlerinde kategorilere ayrılırlar.
alt segment, orta segment ve üst segment şeklinde.
alt segmente örnek vermek gerekirse: canon 550d(ve serisi), nikon d3000(ve serisi), pentax kx(ve serisi)
orta segment için örneklerse: canon 50d, nikon d90, pentax k20d (ve serileri)
üst segment ise 2 sınıfa daha ayrılır. full frame ve yukarıdaki saydıklarım gibi aps olanlar. (tam sensör(full frame) ve yarım sensör(aps) diyede isimlendirebilirler)
full frame için canon 5d gelmiş geçmiş en iyi makine gösterilirler (hasselblad'ı görmezden gelirsek)
apslerde ise pentax k5 son günlerin en popüler makinesi olmasının yanında nikonunda güzel dslr makineleri mevcuttur.
şimdilerde feysbuktaki arkadaşlarımızın çoğunun var olduğunu gözümüze sokma amaçlı mıdır bilmem boyunlarında, ellerinde gezdirip bunu belgeleyerek yayınladıkları makinalar. şimdi ya diğer bir profesyonel makina sahibi arkadaşa boynunda makina var iken çekim yaptırılır ya da bir manzarayı çekerken yine aynı şekilde diğer makina sahibi arkadaşa fotoğraf çektirilir. buraya kadar bir sorun olmamakla birlikte bendeki merak uyandıran şey kızların aynada rimel sürerken, makyaj yaparken resimlerinin profesyonel makinelerce çekilmesi. arkadaş ne alaka ya. ben burda bi sanat göremiyorum. bir de aynada kişinin bir gözünü makinaya yapıştırıp diğerini kısaraktan çektiği resimler oluyor tabi onlar da gayet sanat içerikli, güzel.
(bkz: feysbukta çocuklar ellerinde canonlar nikonlar)
bir zamanlar alabilmek için çok uğraştığım ama alamadığım şeydir.
dertliyim sözlük, bu konuda beni sadece devlet bahçeli anlayabilir,
(bkz: anne bizde niye yok)
dili olsa da konuşsa, yeter amk kedinin bir göt deliğinin içini çekmedin benimle diyecek olan makinedir.
bu makineleri kullananlar üçe ayrılır;
1) heves edip koşa koşa tüm parasını bu alete yatıran fakat yaşlı amca pozlarından sonrası hayal dağarcığına tıkanmış çaylaklar.
2) makineyi uzun zamandır kullanan, tumblrlarda ağzına geçirmelik çakma entelektüellerin bol bol paylaştığı fotografları olan, fakat fotograçlık namına bir boktan anlamayan adamlar. bu adamların bu kadar tutulmasının sebebi yarı çıplak güzel kadın fotografçlığı yapmalarıdır. adı üstünde güzel kadın, nasıl çekersen çek fotografın hep bir alıcılığı olucaktır.
3) bu gruptakiler artık aşmış bitirmiş, bu sanata aşık insanlardır. fotografları hissedersin, sanki olayın içindeymiş sanki fotografta yaşananları yaşıyormuşsun gibi gelir. alamazsın gözlerini ve her baktığında farklı tat alırsın o fotograftan. yolda görsen dikkatini dahi çekemeyecek bir kadının öyle bir güzelliğini farkettirir ki aşık olursun kadına.
günümüzde:
amatör fotoğrafçılar tarafından heba edilen fotoğraf makineleridir.
alır almaz artistlik olsun fotoğraf çektirilen makineleridir.
günümüz gençlerinin ay çok havalı duruyor diye yanında gezdirdikleri aksesuar muamelesi yapılan fotoğraf makineleridir.
Üniversitelisi ve liselisinden tutta, hatta ilkokul çağındaki veledlerin bile tarz yapmak amaçıyla almış olduklar alet, pek işe yaradığı söylenemez çünkü çektikleri tek şey kendileri, etek altı fotoğrafları, arada sırada doğa fotoğrafları çekiyorlar hee birde yaşlı amca, fakir kimseleri de çekerler maksat duygu sömürüsü ayağına havalarına hava katmak. facebook sayfası açıp orda paylaşanlar var. (bkz: bilmem ne photography)
herkesin kullanabileceği bir makinedir. kaldı ki şart koşulmuyor yalnızca o ve bu kullanabilir diye.
bu makineleri kullananları da oturup başka bir işi yokmuş gibi eleştiren arkadaşları da anlamamaktayım. sığlar çünkü. neden? beyinleri yalnızca bu konuda profesyonel olan kişilerin kullanması gerektiği konusunda saçma sapan bir ısrarda diretiyor. bu işi bilmeyebilir fakat onu hoşuna gittiği için yapanları da aşağılama taraftarı değilim. ki bu insanlar, eşek gibi o paraları bayılmış çekecekler tabi orayı burayı. çeksinlerde, helal olsun.
çiçek photography, böcek photography ,zıkkımın kökü photography gibi uzayıp giden facebook sayfalarının açılma nedeni, aslında sadece güzel anlarımız ölümsüzleştiremeye yarayan pahalı makinelerdir.
bizim bu makineden çektiğimize sabır taşı olsa dayanmazdı. bu makineye sahip olanların bazısı çabuk bıkar ya da cidden profesyonel fotoğraf çekmek için kitaplar okur, öğretici videolar izler ve kendini geliştirmeye çalışır. bunlarla hiçbir sorunumuz yok.
ancak bazı talihsiz makinelerin öyle kullanıcıları vardır ki, yanlarından hiç ayırmadıkları makineleriyle tüm hayatlarını kayıt altına almaya çalışırlar ve bu vahşete etraflarındaki insanları da maruz bırakırlar. fotoğraflanmayan dakikamız, fotoğraflanmayan halimiz kalmaz.
bu devirde yakışıklı yada seksi bir erkek olmana gerek yok. profesyonel makinen olsun yeter. kızı fotoğrafını çekcem diye ormana götürüp sikersin. hepsi gelir zaten.