iki ayak üzerinde hareket sistemine sahip tek primat insandır. el ve ayaklarımızın beş parmaklı olması primat takımının diğer üyeleriyle paylaştığımız bir özelliktir.
hayvanlar aleminin en güçlü canlılarındandır bunlar efendim.şöyle ki 1924 yılında abdde dinamometre kullanılarak yapılan deneyde 74 kiloluk erkek şempanzenin itme kuvvetinin 384 kilo olduğu tespit edilmiş.aynı deneyde 74 kiloluk bir atletin itme kuvveti yalnızca 95 kiloydu. daha da ilginci 61 kglik diiş şempanzenin kuvve 572 kiloymuş.
Ortalama bir goril 8 santim çapında bir çelik çubuğu bükebilir. Bilim insanları 200 kiloluk bir erkek gümüşsırtlı gorilin yaklaşık 20 erkek gücünde olduğunu tahmin ediyor. 200 kiloluk yetişkin bir goril 2,5 tonluk halteri kaldırabilirmiş.
Orangutanlar güçlü hayvanlarmış. mesela 80 kiloluk vücutlarıyla, tonlarca ağırlıktaki timsahları çıplak elle öldürebilirlermiş Bir keresinde Seattle Hayvanat Bahçesinde orangutanların kapatıldığı yerin önüne dev bir ağaç düşmüştü. 8 işçi ne kadar yüklenseler de ağacı yerinden bile oynatamamışlar. Ve birkaç dakika sonra orangutanlardan birinin gelip sanki hiç ağırlığı yokmuş gibi ağacı alıp yerinden kaldırdığına şahit
olmuşlar.bu kuvvetin temel nedeni sinir sistemi.
Kas fiberleri ve beyin arasındaki bağlantıyı motor nöronlar sağlıyor. insanlarda motor nöronların sayısı çok daha fazla ve böylece kaslarımızı çok daha iyi kontrol edebiliyoruz ve örneğin ipliği iğneden geçirmek gibi çok ince işleri yapabiliyoruz. Bu sayede istediğimiz an, ince bir iş için çok çok az sayıda kas fiberini harekete geçirebiliyoruz. Ama bunun bedeli de kaslarımızın fazla kuvvet üretememesi oluyor. Primatlarda motor nöron sayısı çok az olduğu için her nöron çok büyük miktarda fiberi harekete geçiriyor. insanın omurgasındaki gri madde primatlara göre çok daha fazla ve gri madde çok sayıda motor nörona ev sahipliği yapıyor.