temelinde ordunun gücü ve desteği yatan, karar alma mekanizmalarının orduda olduğu rejim. özellikle türkiye'de tam olarak görülmese de, askeri anlayışın çoğulcu iktidara hakim olduğu bir rejim görülmektedir.
özellikle kurucuların askeri nitelikli kişiler olduğu devletlerde rejimi kendilerinin inşa ettiğini dolayısıyla rejimin bekçiliğini yapmak görevi kendilerine düştüğü görüşüyle hareket ederek kendileri gibi düşünmeyen muhalif oluşumları rejim karşıtı olarak gösteripş rejimin devamı için her yol mübahtır anlayışıyla bertaraf edenlerin oluşturduğu, devletin merkezinde olması gereken sivil yöneticilerin saf dışı bırakılarak, tüm karar alma mekanizmalarının ordu eksenli yapılandırılmasıyla oluşan yönetim biçimi.
adini sezar'in yakininda bulunan askerlere verilen isimden* alan cumhuriyet modelidir. kabaca karar alma mekanizmasina siddet tekelinin hakim oldugu yonetim modelidir.
ayrica genelde alt yapisal degisikliklerin yerine getirilmesi icin gerekli olan ust yapi modelinin bir ulkeye yerlestirilmesinin saglanmasi amaciyla ara bir donem olarakta gorulebilir.