bir yönetici unvanı.
sanıldığı gibi kral oğluna prens denmez. prens kelimesi latince princeps'ten gelmiştir. ilk olarak milattan 27 önce yılında yönetimi monarşi düzenine çevirmenin adımı olarak octavian bu unvanı aldı ve kendisini senato üstünde konumlandırdı.
KELiMENiN ilk anlamı eşitler arasında birinci'dir.
princeps, fransızcaya prince olarak geçti ve tüm avrupa dillerine buradan yayıldı.
Machiavelli'yi linç etmek bir kültürdür oysa kendisi sadece gözlemlerini yazmıştır ve fenomenlerden çıkarımlar yapmıştır. Nasıl olması gerektiğini değil nasıl olduğunu anlatmıştır aslında. Emperyalizm'i geliştirmekle birlikte sayısız katliam ve sömürü zaten insanlık tarihi boyunca olduğundan sadece bunlar üstüne daha detaylı yazı yazmıştır. Savaş acımasızdır bunu Fatih Sultan Mehmet gibi biz gönülleri fethetmeye geldik diyen bir sultan'ın istanbulu alırken gösterdiği tavır ve sertlikten anlarsınız.
Savaş bir kere başladığında bütün mantık borazandadır ve savaşta her şey mübahtır çünkü savaş kahpelikle kazanılır ve bütün yasalar susar.
niccolo machiavelli'nin yapıtı. okuduğumda dikkatimi çeken en mühim şey, makyavelli'nin olmasını istediği maslahatlar devrine göre gayet makul görünüyordu. fakat floransa bu eseri yine devrin şartlarına göre kaldıramazdı ve kaldır(a)madı da. seneler sonra anlaşılan bir kitap oldu nihayetinde. osmanlılar'dan misal verdiği kısımda bir müslüman türk olarak göğsüm kabarmadı değil. fakat katılmadığım noktalar da var şüphesiz.
Hükümdarın oğlu veya Toprakları ülke sayılmayacak kadar küçük devletin hükümdarı. Prens bazı Avrupa ülkelerinde dükün altında sıralanan bir unvandır. Kutsal Roma impartorluğunda unvan Reichstag'ta imparatorluğu oluşturan hükümdarlarına denirdi. Kutsal Roma imparatoru seçme hakkına sahip olan prenslere Elektör Prens denirdi.
blutv'de yayınlanan, senaryosunu giray altınok'un yazdığı ve başrolünü oynadığı absürt komedi ve tarih dizisi.
bongomya adlı kurgusal bir krallıkta, orta çağ'da geçer, sosyopat ve evlat olsa sevilmez bir prens'in iktirdar oyununun içine düştüğü bir hikaye ile başlarız.
oldukça komik, kıvamında çerezlik dizi. izlediğim en komik iş diyemem ama yaratıcı bir senaryosu ve özgün bir komikliği var.
Giray Altınok'un muhteşem oyunculuğu ışığında, ciddili olarak sonraki olayları merak ettiren absürt komedi dizisi. Bazı sahnelerde Osmanlı için güzel ince vurgular yapılmasıda ayrı bir gururlandırdı.