şahsen bizzat beni anlatan bir ifadedir..nedir bu ukalalık diyen sözlük yazarlarına söyleyeceğim tek şey adımın anlamını barındıran kısmen ihtiva eden bir kelimedir.
niccola machiavelli'nin eseridir.eserde bir hükümdarın nasıl olması gerektiğini vurgular.machiavelli'ye göre bir devlet bir aslan gibi güçlü,bir tilki kadar kurnaz olmalıdır.aslan gücü(power), tilki ise ihaneti(deception) sembol eder.
niccolo machiavelli'nin kalfalık eseridir. bir prensin iktidarını nasıl kullanması gerektiğini anlatır. aşırı realist bir eser olduğu için "şeytanın el kitabı" olarak nitelendirilir.
ünlü italyan yazar niccolo machiavelli'nin (nicola makhiavelli) dönemin prenslerine ve yöneticilerine ideal yönetim biçiminin nasıl olması gerektiği yönünde öğütler veren kitabının adıdır. kitabın orjinal adı the prince'dir.
kazanmak için her yol mübahtır felsefesini ilk defa niccolo machiavelli tarafından bu kitapta ortaya çıkmıştır.
floransalı yazar machiavelli nin inceleme türünde kaleme aldığı eserinin adı. prens in ardından thomas more un utopia sını okuyunca çok adice geldi bana bu prens.
Bizdeki Siyasetname ile ciddi benzerlikler içeren, en büyük farkıysa prensin misyonunun ve buna bağlı olarak da yaptıklarının ahlakiliğinin anlayışlarındaki değişimdir.
Siyasetname'de de benzer fikirler yine ahlaki olarak değerlendirilmiştir. Fakat bunları ahlaki yapan asıl hedefe yani prensliğe ulaşma ve prensliği muhafaza etmek değil, prensliğin verdiği güçler elden giderse yapılabilinecek hayırların önünün tıkanması olarak görülür.
Prens daha çok bilinen bir eser olmasına rağmen şahsi kanaatim siyasetnamenin gerisindedir. Üniversitelerimizde prensin yanında siyasetname okutulursa olayları çok boyutlu değerlendirme yeteneğini arttıracağı kanısındayım.
niccolo machiavelli'nin dönemin italyasindanki sorunlardan nasil kurtulunucagini anlattığı kitabıdır. Kitabi yazarken niccolo machiavelli bulundugu siyasi ortamdan oldukca etkilenmistir.
prensten sonra yazdigi eserlerde cumhuriyetciligi ovse de bu kitapta mutlak monarsiyi ovmustur. Ayrica eski erdem anlayisina tamamen yeni yorumlar getirmistir. Erdemli olmak icin ahlakli davranis gerektigini savunmaz. Ona gore erdem basari icin yapilan hareketlerdir. "Basariya giden her yol mubahtir" temelinde kitapta saglam devlet anlayisi icin tavsiyler vermistir. Kimilerine gore bu tavsiyeler oldukca "ahlaksiz"dir. Tam tersine olarakta bazi kesimelere gore bu kitap politik topluma bir yergidir. rousseau gibu dusunurle bu fikre acikca katilmaktadir.
bu yüzden var olan en iyi kale halktan nefret edilmemektir. çünkü kalelerin olsa bile halk senden nefret ediyorsa kalelerin seni kurtaramaz; halk bir kez silaha sarıldığında ona yardım edecek yabancılardan asla mahrum kalmaz.